Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай

Обратно към всички
otrjazanata-glava

Отрязаната глава

История, културология и публицистика  / 

"Главата на Васил Чекаларов беше забита на кол, нас ни изведоха и наредиха. Една торба напълнена с пръст, готвеха да окачат на шията на Илия Димушев, даваха му забитата глава и дол...

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKI00197

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 24.02

Ценова защита

Отрязаната глава

Ключови характеристики

"Главата на Васил Чекаларов беше забита на кол, нас ни изведоха и наредиха. Една торба напълнена с пръст, готвеха да окачат на шията на Илия Димушев, даваха му забитата глава и долната част на кола да прикрепи в торбата. Така обкичен Илия Димушев трябваше да върви след яздещия на бял кон комендант на града и да предвожда процесията, за да види мало и голямо, че гърците са осигурили вече Македония.

След това ни върнаха в комендантството, изредиха ни повторно, нас, другарите на Чекаларов, чиято глава беше поставена в един леген, пълен със спирт, да ни питат: "Тая ли е главата на бандита Чекаларов" и който се осмеляваше да каже "Не зная да ли е тая главата на Чекаларов" - удря го с нея по главата; после разтваряха устните му, които толкова мили и изразителни слова са произнасяли пред нас, показваха златния му зъб и отново я слагаха обратно в легена, за да я извадят наново и пак да ударят някого.

Ние бихме препоръчали и на Обществото на народите, което даде толкова много доказателства, че предпочита една нация като гърците пред други, да им създаде един отдел за палачество и зверства, когото да им повери, те ще изпълнят без упрек длъжността си, защото со по природа садисти и палачи..."
Из книгата "Отрязаната глава"

"Към тези думи на Васил Иванов ще добавим, че и днес в уж европейска Гърция е престъпление да си българин, не можеш да носиш българско име, не можеш да палиш свещ на българските гробища, включително и на варварски избитите български пленници на остров Трикери. Всичко българско в Гърция днес е забранено. Сега това го правят наследниците на варварите-палачи, описани в книгата "Отрязаната глава" на Васил Иванов. Тази закономерност и последователност в неистовата антибългарска омраза в Гърция ни накара да издадем тази книга..."
Никола Григоров

Ревюта на наши потребители за Отрязаната глава

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран