Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай

Обратно към всички
bleda-sinja-tochica
Виж откъс 2

Бледа синя точица (меки корици)

Изток-Запад  / 

Поглед към космическото бъдеще на човека...

Към пълното описание и видео

17.00 BGN Цена:
17.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Ростислав , Светослав Станчев и 7 други

Номер на продукт:

BKBKS000047

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 20.02

Ценова защита

Бледа синя точица (меки корици)

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:336
  • Общи:Преводна литература
  • Препоръчано:Книголандия
  • Година:2011
  • Националност:Американска
  • Баркод:9786191523207
  • ISBN:9786191523207
  • Жанрове:Астрономия, Популярна наука
  • Тегло:300 g

Погледнете тази точица...


Това е тук. Нашият дом. Това сме ние. Всеки, когото обичате, всеки, когото познавате, всеки, за когото сте чували, всяко човешко създание, съществувало някога, е изживяло живота си тук. Изворите на нашите радости и страдания, хиляди религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и рушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка млада влюбена двойка, всяка майка и всеки баща, всяко дете, изобретател и изследовател, всеки учител по етика, всеки корумпиран политик, всяка суперзвезда, всеки върховен лидер, всеки светец и грешник в историята на нашия вид са живели тук – на тази прашинка, огряна от слънчев лъч.

Тази книга е „за други светове, какво ни очаква в тях, какво ще ни научат те за самите нас и дали изобщо има смисъл да тръгнем, като се имат предвид належащите проблеми, пред които е изправен видът ни. Дали не би следвало първо да решим тези проблеми?  Или  именно  те  са още  една  причина  да  предприемем това пътуване? В много отношения тази книга е оптимистична за перспективите пред човечеството...

Карл Сейгън

Роден е на 9 ноември 1934 г. в Ню Йорк, САЩ. Учи физика, астрономия, астрофизика. Научната и творческа му дейност е пряко свързана с НАСА. Теорията му за вероятните условия на планетата Венера, е потвърдена от мисията на Маринър 2. Има изключителен принос  за безпилотните космически мисии, изследващи слънчевата система. Той предлага идеята за поставяне на универсално съобщение, разбираемо от извънземен разум, на космически апарат, предназначен да напусне слънчевата система. Участва в създаването на първото физическо съобщение, записано върху златната плоча, прикрепена към апарата Пайанър 10, изстрелян през 1972 г. През следващите години продължава да подобрява дизайна и най-обстойното съобщение, което е създадено с негова помощ, е златната плоча, изпратена с космическите сонди Вояджър през 1977 г.

Умира на 20 декември 1996 г. и остава един от най-ревностните радетели за популяризиране на науката и критичното мислене. 

Ревю от Книголандия

Книголандия

Вместо да впрегнем сили във възстановяване на нанесените поражения и развитие на нови технологии,
които да позволят безопасното придвижване на хора в космоса,
едни се уповават на нови и стари божества, езотерични вселенски сили и милозливи извънземни,
които да дойдат и да ни избавят от самите нас,
докато в същото време други хабят енергията и дарбите си в безмилостни тайни и явни войни
за контрол над една мъничка прашинка от необятната Вселена.

    Това пише преводачката на “Бледа синя точица” Милена Боринова в текста си за книгата, който може да прочетете в блога на “Изток-Запад”. Думи, от които настръхвам и чиято истинност не подлежи на съмнение. И които само потвърждават думите от текста ми за друга велика книга на Сейгън – “Сенките на забравените прадеди”, – където написах: “…човекът си умира да си стои на примитивно ниво и хич не ще да се изправи пред сенките на прадедите си, да ги припознае, да им отдаде дължимото уважение, но да се обърне и да поеме по личен, различен, разумен и несамоубийствен път.” А този път е само в една посока – нагоре, сред звездите.

   Сейгън е вдъхновител. Той е човекът, отговорен за един от най-важните завои в моя живот, когато с книгата си “Свят, населен с демони” преобърна изцяло виждането ми за света, отдръпна ме от езотеричните плаващи пясъци, от шашмотевините за НЛО-та, житни кръгове, медиуми, конспирации и всичко, което захранва световната жажда за лековати сензации и отвъдреално знание. С “Бледа синя точица” той продължава да вдъхновява по неподражаемия си начин – рисувайки картината на космическата експанзия на човечеството в последните десетилетия – тръгнала от ускорителя на Студената война и стихнала след осъзнаването, че нищо няма да получим даром.

Виж още.

Ревюта на наши потребители за Бледа синя точица

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран