Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Пътуването на слона

Пътуването на слона

Колибри  / 

В „Пътуването на слона“ „старият шегаджия“ Сарамаго за пореден път блестящо използва метода на метафоричното писане, за да се посмее над човешките слабости, над всичко онова, което отличава човека от слона.

Към пълното описание и видео

12.00 BGN Цена:
12.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Svetlomira

Номер на продукт:

BKBKN00168

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 20.03

Ценова защита

Пътуването на слона

Ключови характеристики

 • Корица:Мека
 • Брой страници:184
 • Общи:Преводна литература
 • Препоръчано:Аз чета
 • Година:2011
 • Националност:Португалска
 • Награди:Нобелова награда
 • Вид:Роман
 • Баркод:9789545299681
 • ISBN:9789545299681
 • Жанрове:Съвременни
 • Тегло:1 kg

XVI век. Португалският крал Жуау III решава да подари за сватбата на ерцхерцог Максимилиан Австрийски... един слон. Слонът Соломон. Така започва легендарното и абсурдно пътуване на дебелокожия бозайник от Лисабон до Виена – пътуване с много перипетии, с много срещи и изпитания и за слона, и за придружаващата го свита. Групата се сблъсква с политически машинации и религиозна алчност, посрещат я с учудване, със страх, с враждебност или с всенародно ликуване, а гротесковите ситуации, в които изпада, са описани с убийствената ирония, присъща на автора.

Пътуването на слона е повече приказка, отколкото роман, повече притча, отколкото историческа творба. А особеният правопис, който читателят познава от "Слепота" без пунктуация, означаваща диалозите, без главни буква на собствените имена го доближава до устната традиция на миналите времена.

В „Пътуването на слона“ „старият шегаджия“ Сарамаго за пореден път блестящо използва метода на метафоричното писане, за да се посмее над човешките слабости, над всичко онова, което отличава човека от слона. 

Преводът е дело на Маргарита Дренска.

 

 

♦  ♦  ♦

Жозе Сарамаго е роден през 1922 година в семейството на безземлените и неграмотни селяни Йосиф и Мария. На баща му викали Дивата ряпа, та чиновникът вписал прякора към името на новороденото, Saramago. Първата му служба е на автомонтьор. Първия си роман купува на 19 години. Единственото му дете се ражда през 1947-а, тогава публикува първата си книга – той я нарича „Вдовицата“, но издателят я преименува на „Земя на греха“. След нея в продължение на 20 години чувства, че няма нищо за казване, и не пише. Превежда от френски. Занимава се с литературна критика. После започва отново, със стихотворения. 80-те години на миналия век посвещава на романи, които го прославят: „Възпоминание за манастира“, „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“, „История на обсадата на Лисабон“... През 1991-ва португалското правителство отказва да представи неговото „Евангелие по Исуса Христа“ на конкурса за Европейска литературна награда и писателят се мести да живее на испанския остров Лансароте. Това се чете в автобиографията му в страницата на Нобеловата фондация в интернет. Сарамаго фигурира там от 1998-а, като единствен португалски литератор в списъка на наградените редом с Киплинг, Пирандело, Сартр, Неруда и другите – заради това, че „с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“. Световноизвестният португалски писател почина на 87-годишна възраст в дома си на о-в Лансароте на Канарските острови през юни 2010 година.

Жозе Сарамаго

Носителят на Нобелова награда за литература за 1998 г. Жозе Сарамаго е роден през далечната 1922 г. в бедно семейство на неграмотни португалски селяни. За първи път си купува роман чак на 19 години. Издава първата си книга през 1947 г., когато се ражда и единственото му дете. След нея цели двадесет години не издава нищо, но се занимава усилено с литература по линия на критиката и преводите от френски. След това се насочва към поезията, а през 80-те години започва да пише романите, които го правят световнопризнат писател: Възпоминание за манастираГодината на смъртта на Рикарду РейшИстория на обсадата на Лисабон и др.

През 1991 г. се мести да живее на испанския остров Лансароте, след като португалското правителство отказва да представи неговото Евангелие по Исуса Христа на конкурса за Европейска литературна награда. У нас са издадени романите му Слепота, Проглеждане, Приумиците на смъртта, Пътуването на слона и Евангелието по Исуса Христа.

През юни 2010 г. големият португалски писател напусна този свят на 87-годишна възраст.

Ревю от Аз чета

Аз чета

Преди почти пет века португалският крал Жуау III прави не особено традиционен подарък за сватбата на херцог Максимилиан Австрийски. Слон. Индийски слон. Наречен Соломон, висок около три метра, надарен с пословично търпение и издръжливост. За него се грижи корнакът Субхро – симпатичен несретник, чийто късмет сякаш най-сетне се усмихва и той бива забелязан от околните. Всичко звучи чудесно, само дето слонът се намира в Лисабон, Португалия, а трябва да стигне до Виена, Австрия. Проверих - 2311 км. със самолет. А по онова време самолети май е нямало. Затова ще трябва това разстояние да се измине пеш…

Керванът преминава през многобройни перипетии, комични случки и отчайващи моменти, в които изглежда, че аха всичко да бъде загубено. Но опитният корнак, съпровождащият екип, воловарите, мъкнещи храната за Соломон, военните и гостоприемството на случайно срещнатите по пътя хора спомагат за преодоляването на тези безкрайни километри.

Както винаги се случва в романите на Сарамаго („Приумиците на смъртта„, „Слепота„), редом с основното действие се крие един по-дълбок пласт, носител на силно внушение. Жалките стремежи на църквата да използва всяка възможност, за да увеличи популярността си; компетентните изказвания на хора, които не знаят за какво говорят; новите хоризонти, открили се пред придобилия за първи път в живота си власт; могат ли парфюмите да прикрият зловонията, с което благородниците са заобиколени… 

Виж още

Ревюта на наши потребители за Пътуването на слона

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран