Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Проблемът на Спиноза

Проблемът на Спиноза

Хермес  / 

Когато шестнадесетгодишният Алфред Розенберг е извикан при директора заради антисемитските си речи, наказанието му е да научи наизуст част от автобиографията на Гьоте. Розенберг е изумен да узнае, че неговият кумир се е прекланял пред един евреин – философа Барух Спиноза, живял през XVII в.

Към пълното описание и видео

14.95 BGN Цена:
14.95лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Цветомира Ненова , иЛИЯНА и 2 други

Номер на продукт:

BKBKN000107

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 27.03

Ценова защита

Проблемът на Спиноза

Ключови характеристики

 • Корица:Мека
 • Брой страници:408
 • Препоръчано:Книголандия
 • Година:2014
 • Език:Български
 • Баркод:954261148X
 • ISBN:9789542611486
 • Каталожен номер:1029053
 • Жанрове:Исторически
 • Размер на продукта:150/220
 • Тегло:355 g
 • Име:Проблемът на Спиноза
 

Когато шестнадесетгодишният Алфред Розенберг е извикан при директора заради антисемитските си речи, наказанието му е да научи наизуст част от автобиографията на Гьоте. Розенберг е изумен да узнае, че неговият кумир се е прекланял пред един евреин – философа Барух Спиноза, живял през XVII в. И не само Гьоте. Шилер, Хегел, Лесинг, Ницше – всички големи модерни философи са били повлияни от неговите идеи. Дори след години, когато се е превърнал в един от най-приближените на Хитлер и пламенен идеолог на нацизма, Розенберг продължава да е обсебен от проблема Спиноза.

Барух Спиноза също е имал проблем. През 1656 г., когато е само на 24 години, той е отлъчен от еврейската общност в Амстердам заради неортодоксалните си възгледи. Проблемът на Спиноза е, че в разсъжденията си за религиите и политическото управление той е изпреварил времето си с няколко столетия.

Преплитайки житейските съдби на Спиноза и Розенберг, Ървин Ялом изследва светогледите на двама влиятелни мъже, променили историята и мисленето на не едно поколение. От едната страна е Спиноза – най-свободомислещият, космополитен човек, поставил разума над вярата и социалното положение. От другата страна е неговият антипод: Розенберг – идеологът на нацизма. Единият е посветил живота си на търсенето на истината и философията на морала, а другият – на омразата и унищожението. Най-светлото срещу най-тъмното лице на човека.

Ревю от Книголандия

Книголандия

 Има романи за удоволствие. “Проблемът (на) Спиноза” не е от тях. Има биографии, които не разкриват нищо от вътрешния мир на хората, които описват, само шарят през животите им. ”Проблемът (на) Спиноза” определено не е от тях. И последно – има биографии-романи, които или спазват до педантичност буквата на документите (достоверни, но възскучни), или нахлуват смело във фантазиите и прекаляват със спекулациите. Отново, ”Проблемът (на) Спиноза” не е като тях.

Романът на Ървин Ялом е много повече. За мен дори нещо изключително – изкуши ме да намеря и да чета Спиноза, а дори и да насоча колегите към издаване на неговите книги. Истината е, че никога не съм се увличал по философията, но в случая открих Разум, който ми допада изключително много в трезвата си рационалност и обосновано отхвърляне на религиозното суеверие във век, когато това е било почти недопустимо. Затова и самият Спиноза е отхвърлен от еврейската общност, драма, през чиято призма Ялом се опитва да покаже горд и гениален човек, който е готов да отхвърли робията на страстите си в името на по-висшите измерения на чистия ум. Цитатът, с който започнах, показва колко трудно, почти невъзможно е това. 

Виж още

Ревюта на наши потребители за Проблемът на Спиноза

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран