Интервю с автора на Играч първи, приготви се - Ърнест Клайн

Интервю с автора на Играч първи, приготви се – Ърнест Клайн

Играч първи, приготви се е една от големите поп културни сензации през последните години – едновременно оригинален, интелигентен и обещаващ дебют, научнофантастичният роман ни предлага сюжет с невероятен гийк-потенциал, развит с фантазия и страст не само към литературата, но и към киното, комиксите, музиката и компютърните игри.

Въпрос: Личи си, че имате обширни познания за поп културата. В дебютния си роман Играч първи, приготви се вплитате буквално стотици препратки към факти от поп културата, много от които са неразделна част от сюжета на книгата. Кое е първото нещо, на което си спомняте, че станахте запален фен?

Отговор: На „Улица Сезам“ и „Мъпет Шоу“. Струваше ми се, че Джим Хенсън е господарят на вселената. Мислех си дори, че е готино първото ми име да съвпада с името на един от мъпетите. Това продължи до първия ми ден в детската градина, когато бързо научих, че „Ърни“ никак не е готино име. Горе-долу по това време преминах към следващата си детска страст, Междузвездни войни.

В: Също като героя в книгата, и вие имате невероятно задълбочени познания в обширни области от културата, простиращи се от филмите на Джон Хюс до малко известни японски анимационни филми, 8-битови видеоигри, научнофантастични и фентъзи романи и ролеви игри като „Dungeons & Dragons“. Какво, по дяволите, ви става? Откъде намирате толкова много време?

О: Всъщност в момента имам малко дете и не разполагам с толкова време за интересите си като преди. Струва ми се, че натрупах много от тези знания през младежките си години. Като повечето фенове попивах като гъба всякакви филми, телевизионни сериали, анимационни филмчета и видеоигри. После, когато пораснах, дълго време работех на нископлатени длъжности като техническа поддръжка, което ми позволяваше да сърфирам в интернет по цял ден и голяма част от времето си в офиса прекарвах в търсене на малко известни факти от поп културата от детството ми, докато чаках хората да рестартират компютрите си. Разбира се, прекарвах и доста от свободното си време в занимания с интересите си. За щастие, всички тези часове сега могат да бъдат вписани като прекарани в „проучвания“ за романа ми.

В: Намирате се на пуст остров и можете да вземете със себе си само един филм. Кой е той?

О: Без да се замислям: пълното издание на Властелинът на пръстените. (Може ли да взема и всички дивидита с допълнителни материали?)

В: Печелите безплатни билети и пропуски за среща с музикантите за един концерт (изпълнителите може да са живи или починали). Кой концерт ще изберете и защо?

О: Пътуване назад във времето до определен концерт ли имате предвид? Тъй като би било невероятно да стоя на покрива на „Apple Records“ и да гледам как The Beatles забиват там. Но любимата ми рокгрупа по принцип е Rush, а наскоро си купих билети за концерта им този юни!

В: Коя е любимата ви книга?

О: Невъзможно е да отговоря на този въпрос! Мога например да ви изброя три от любимите си книги: „Снежен крах“ на Нийл Стивънсън, „Галапагос“ на Кърт Вонегът и „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс.

В: Кой според вас е най-добрият сериал, спрян след пилотния епизод?

О: Неизлъченият пилотен епизод на „Батгърл“ с участието на Ивон Крейг.

В: Кой е любимият ви епизод от „Cowboy Bebop“?

О: „Елегия за Ганимед“. Или пък може би „Буги Уги Фън Шуй“.

В: Коя беше първата аркадна игра, на която сте играли, и коя е любимата ви?

О: Изгубих девствеността си с „Космически нашественици“. Но любимата ми игра от автоматите с монети е „Черният тигър“.

В: Как би преминал идеалният ден за вас?

О: Играя на „Черният тигър“. После отивам да гледам „Големи неприятности в Малкия Китай“ в „Аламо Драфтхаус“, а след прожекцията има беседа с Кърт Ръсел и Джон Карпентър. След като се прибера вкъщи, случайно изнамирам достъпен за всички източник на екологично чиста енергия, който спасява човешката цивилизация. Ще отпразнувам откритието си, като остана до късно, за да гледам стари епизоди на „Ултрамен“ с дъщеря си (която обича „Ултрамен“ повече и от мен).

В: Вярно ли е, че имате автомобил DeLorean и възнамерявате да го ремонтирате така, че да го превърнете в подобие на колата на Нощния ездач, само че и с функцията да пътува във времето?

О: Не е вярно. Всъщност възнамерявам да го ремонтирам така, че да стане като колата на Нощния ездач, да пътува във времето, но и да лети като самолет. Ще е оборудван и с кондензатор на потока, и с осцилаторен телепортьор, така че моят DeLorean да може да пътува и във времето, и през твърда материя. На табелката с номера ми ще пише „ЕСТО88“ също като на модела DeLorean в книгата ми. (Много се радвам, че ми зададохте този въпрос, защото сега ще мога да оправдая купуването на колата като „рекламно средство“ за книгата. Всички, които четат това интервю, са ми свидетели! Моят DeLorean ми помага за рекламата на книгата! Фактът, че исках да си купя такава кола, откакто бях десетгодишен, няма нищо общо!)

В: Като заговорихме за автомобили от марката DeLorean, какви според вас са най-големите пропуски в сюжета на „Завръщане в бъдещето“?

О: Трилогията „Завръщане в бъдещето“ е съвършена и в нея няма никакви пропуски в сюжета! Освен този, който важи за всички филми, в които има пътуване във времето. Планетата Земя се движи през пространството с огромна скорост. Затова ако пътувате в миналото, се връщате в момент, в който Земята се е намирала на различно място, и вие заедно с машината си на времето ще се появите някъде в дълбокия космос. За да е използваема една машина на времето, тя трябва да може и да ви телепортира на мястото, на което се намира Земята в момента, до който искате да отидете.

В: Но през 1885 г. има не един, а два автомобила DeLorean – защо Док не изкопава заровения в пещерата, който Марти трябва да намери през 1955 г., и не използва бензина от него, за да ускори другия DeLorean до 88 мили в час?

О: Док сигурно е източил всичкия бензин от резервоара, преди да скрие колата за 80 години, така че в нея не е имало бензин. А и всяко ползване на колата в пещерата би довело да парадокс, който ще унищожи вселената, тъй като автомобилът трябва да си стои в пещерата, за да може Марти да се върне в 1885 г. Това изобщо не е пропуск в сюжета!

Бестселърът Играч първи, приготви се още с излизнаето си в САЩ се превръща в истинска сензация – веднага влиза в класации за най-продавани книги, Холивуд откупува правата за филмиране и самият Стивън Спилбърг се захваща с екранизацията, a oт тази есен книгата вече може да бъде прочетена и на български език!