Приключения на открито: Необходими играчки за активни деца

Дори и в най-слънчевите дни, особено през ваканцията, примамката на смартфони, таблети и телевизионни екрани може да бъде хипнотизираща за малчуганите. Приключенията навън са един чудесен начин те да бъдат „откачени“ от капана на технологиите като средство за развлечение. Не само защото спортните игри на свеж въздух са много по-увлекателни и развиващи много умения, но и защото са от ключово значение за физическото и психо-емоционално детско здраве. За това в тази статия ще обърнем специално внимание на значението на приключенията на открито и съпровождащите ги играчки за активни деца.

Защо са важни игрите на открито

Според проучвания, съвременните деца, особено тези в големите градове, прекарват 90% от времето си пред екраните на различни технологични устройства, при това в затворени пространство. Този начин на живот, лишен от всякакво движение, е причина за нарастването на различни патологии и заболявания, като отключване на депресии, тревожност, проблеми с наднормено тегло още от най-ранна възраст. 

Активни играещи на открито деца, означава здрави, пълноценни деца. Ето и още предимства на забавленията навън:

  • игрите на открито помагат на малчуганите да развиват емпатия и градят взаимоотношения, като ги насърчават да взаимодействат и да си сътрудничат с останалите в екип; 
  • активностите навън помагат на малките да развият различни двигателни умения, както и подобряват плътността на костите и мускулната сила, като намаляват риска от затлъстяване и други здравословни проблеми; 
  • с помощта на подходящите играчки, като пясъчници, лопатки, къщички, насърчават креативността и въображението и предоставят възможности за подобряване на уменията за решаване на проблеми, саморегулация и креативност; 
  • приключенията навън развиват чувство на екологична отговорност и любопитство, чрез изследване света на природата.

Какви играчки да купим за игри на открито

На пазара има огромно разнообразие играчки, които да се използват за различни видове активности. Една от най-популярните опции са спортните аксесоари и оборудване, като топки, бухалки, федербал, фризби, пръскачки, водни пистолети. Тези играчки развиват моториката и спомагат за по-добрата координация и работа в екип. 

Други изключително предпочитани и обожавани от малчуганите играчки са любимите велосипеди, скутери, скейтбордове, ховърбордове, тротинетки. Карането им освен, че насърчава физическата активност, но също така и стимулира изследователския и независим дух.

Ако обичате семейните ваканции на къмпинг сред природата или имате голям двор, биноклите, лупите и телескопите ще бъдат високо оценени от малчуганите. Те са чудесен вариант да се изучава природата и да се развие ценност към нея.

Кои са най-добрите занимания за игри на открито

Едни от най-запомнящите се моменти от детството са игрите на открито, особено ако е въвлечено цялото семейство в тях радостта е още по-истинска и голяма. В зависимост от възрастта на малчуганите, може да играете на:

  • криеница;
  • сляпа баба;
  • дама;
  • ластик;
  • стражари и апаши;
  • спортни състезания.

Възползвайте се от красотата на всеки сезон и отгледайте здрави и активни деца с помощта на любими семейни занимания на открито.

 

ОТКРИЙ ОЩЕ ИДЕИ ЗА ЗАБАВЛЕНИЯ НАВЪН