12 факта, които (може би) не знаете за Лина Хийди

Трудно е да си представим британската актриса Лина Хийди извън ролята ѝ във филмовата адаптация на поредицата на Дж. Р. Р. Мартин „Песен за огън и лед“. Въпреки че свързваме Хийди с образа на кралицата-която-обичаме-да-мразим Церсей Ланистър в „Игра на тронове“, не трябва да забравяме, че кариерата ѝ върви по възходяща линия от над 20 години – тя участва в повече от 60 филма и тв продукции, сред които блокбастъри като „Братя Грим“, „Дред“, „300“,300: Възходът на една империя“, „Чистката“, „Аназапта“,  превърналите се в класики „Мочурища“ (Waterland) и „Остатъка от деня“. Тя озвучава и три видео игри: Risen, Dishonored и Game of Thrones.

Неведнъж Хийди споделя, че се чувства все по-некомфортно с нарастване на славата си и се старае да запази личния си живот в тайна, оставяйки ролите и работата си да говорят вместо нея.  

Но за да задоволим любопитството на многобройните ѝ феновете, сме подготвили 12 факта, които (може би) не знаете за звездата от „Игра на тронове“:

  1. Лина Хийди е родена на 3 октомври 1973 г. в Хамилтън, Бермудски острови, където баща ѝ е преместен по служба. На 5-годишна възраст семейството ѝ се мести в Западен Йоркшир и оттогава Хийди не се е връщала в родния си град.
  2. Лина има интерес към актьорството от юношеските си години и играе в местна младежка театрална трупа. Когато е на седемнадесет години участва в представление на колежа си в Кралския национален театър в Лондон, където е забелязана от холивудски филмов агент, след което ѝ е предложена роля във филма „Мочурища“ (1992) със звездите Джеръми Айрънс и Итън Хоук.
  3. През 2007 г. се омъжва за музиканта Питър Лоугран, от който има син на име Уили. Двойката се развежда през 2013 г. През лятото на 2015 г. Лина ражда второто си дете – този път момиче.
  4. Любопитен факт е, че Лина е била бременна с дъщеричката си Теди по време на снимките на пети и шести сезон на „Игра на тронове“.
  5. Дълго време се спекулираше с това кой е бащата на дъщерята на Хийли. Слуховете свързваха актрисата с колегата ѝ Педро Паскал, който изигра Оберин Мартел в „Игра на тронове“.Наскоро актрисата призна, че е сгодена за режисьора Дан Кейдън, а сватбата е насрочена за лятото на 2018 г.
  6. Хийди е вегетарианка, тренира бокс, практикува йога и е застъпник за правата на животните. Активно си сътрудничи с организацията за защита на животните PETA.
  7. Когато е на петнадесет години е диагностицирана с клинична депресия. Оттогава депресията се появява често в живота ѝ, но Хийди не пие лекарствени медикаменти, за да се бори с нея, тъй като се страхува от пристрастяване.
  8. Лина играе ролята на Сара Конър в сериала „Терминатор: Хрониките на Сара Конър“, който има два сезона и общо 31 епизода и се радва на голям успех
  9. Актрисата е обсебена от татуировките. В интервю споделя, че на излизане от студиото за татуировки винаги иска „още една, мъничка, която няма да се забелязва от никого“, което пък се оказва голямо предизвикателство за гримьорите на „Игра на тронове“
  10. Лена и Питър Динклидж, който играе брат ѝ Тирион в „Игра на тронове“, са приятели още преди сериала. Всъщност Динклидж препоръчва Хийли за ролята на Церсей.
  11. Актрисата ползва „дубльори на тялото“ си за голи и смущаващи сцени.
  12. Хийди обожава филмите на ужасите, определя ги като отлично бягство от реалността, и често разпуска с тях.