Кои са номинираните книги и автори в 10-те категории на Книга на годината 2023

„Четенето ни отнася далече от дома, но по-важното е, че ни създава дом навсякъде.“

– Хейзъл Рокман

Всяка година на пазара излизат стотици прекрасни книги, които чакат да бъдат прочетени, за да ни отправят на приказни приключения и да ни потопят в своите невероятни светове. Тази година, разбира се, не е изключение. За да отбележим най-изявените творби, за 2023 г., ние от Ozone вече за втори пореден път организираме церемонията „Книга на годината“. Сега се нуждаем от теб, за да можем да подберем творбите, които са оставили най-голям отпечатък у теб, читателят.

Събитието „Книга на годината“ има за цел да отличи най-предпочитаните от читателите издания за 2023 г., класирани в 10 основни категории. Гласуването ще се проведе на нашия уебсайт в периода 27.11 – 05.12.2023 г., като всеки може да даде гласа си за своите фаворити и след това да участва за награда.

Церемонията ще се състои на 7-ми декември 2023 г. от 19:00 часа под формата на онлайн събитие в профилите ни във Facebook и YouTube. Водещ на тазгодишното издание ще бъде известният български артист, телевизионен и радио водещ, и разбира се любител на книгите – Димитър Павлов.

Първото издание на „Книга на годината“ се проведе през декември 2022 г., когато стотици книгомани гласуваха за своите любими издания и автори. Големите победители миналата година бяха „Приказка“ от Стивън Кинг и „Змей закрилник“, „Винаги има и още“ на Изабела Овчарова. В категорията „Български автор на 2022“ победител стана писателят и сценарист Георги Бърдаров. Призът „Любима преводна нехудожествена книга“ грабна Матю Пери с книгата си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“. Тази година сме увеличили броя на категориите, като сме обърнали и специално внимание на детската литература, биографичните и класическите творби.

Остана само да ти представим тазгодишните кандидати, а ти не забравяй да влезеш в профила си преди да дадеш своя вот, защото след това имаш шанса да спечелиш ваучер за пазаруване на стойност 100 лв. в сайта на Ozone.bg. Това е и един чудесен начин да обогатиш своята невероятна библиотека вкъщи.

Представяме ти номинациите за 2023 година:

Номинирани в категория „Най-популярната книга за годината“

Номинирани в категория „Любимата книга на децата“

Номинирани в категория „Сърцето на родната литература“

Номинирани в категория „Лични истории, заслужаващи внимание“

Номинирани в категория „Книгата на новото поколение“

Номинирани в категория „Виртуозът в писането“

Номинирани в категория „Комикс на годината“

Номинирани в категория „Книгите на голям екран“

Номинирани в категория „Минало в сегашно време“

Номинирани в категория „Световна проза“

А сега, напред към страницата тук, за да дадеш своя принос за класация „Книга на годината“.