Пъзел Anatolian от 500 части - Бързи коли

Във вълшебния свят на Рут Сандерсън

Никога не си прекалено възрастен за приказки.
Никога не си прекалено възрастен, за да виждаш красивото.

 

Разлиствам “Снежната царкиня” и “Дванайсет танцуващи принцеси” на Рут Сандерсън и не спирам да се дивя на богатството на багри, нюанси, форми, детайли, костюми и лица, които виждам за първи път, но съм си представяла хиляди пъти. Картините на Сандерсън сякаш са излезли от сърцето на класическите народни приказки и без да претендират да бъдат нещо “невиждано”, създават свое си опияняващо вълшебство.

След като отделих доста време за прелистване (отзад напред, отпред назад и обратно) на двете книги, осъзнах, че има и приказки, които само чакат да бъдат изчетени…

Трябва да призная, че след такива великолепни рисунки, очаквах посредствено поднесен текст (защото художникът е и разказвач на приказките, а предразсъдъкът гласи, че не може да си добър във всичко), но колко хубаво е, когато подобни очаквания се разбият на парчета! Рут Сандерсън е първокласен разказвач на приказки, умна и сладкодумна.

Снежната царкиня е щастливо дете на снега и пролетта, което е дарено с безсмъртие. Един ден тя решава да се отдели от родителите си, за да види какво има по широкия свят. Но сред хората за нея се крие страшна опасност – да се влюби и да загине.

Не след дълго се случва неизбежното. Снежната царкиня среща чуден момък и сърцето й се сгрява. Но въпреки суровата й борба със себе си, ще разбере, че един друг живот й е по-скъп.

Тази великолепно разказана история ни оставя няколко въпроса, за които не е наложително да се мисли на мига, но които си остават в нас. Въпросите за цената на познанието, силата на любовта и любовта като умиране, (само)жертвата и човечността и така наречените “малки радости” в живота.
За фон на нежната любовна история е използван кръговратът на природата, който неизбежно заменя старото с новото и обновява живота до безкрай.

“Дванайсет танцуващи принцеси” ни представя още една интерпретация на темата за борбата между доброто и злото, истината и лъжата.
Дванайсет принцеси мамят своя баща, подмамват ухажорите си, готови са на всякакви подлости (дори да наклеветят невинен), за да… се забавляват. По-късно разбираме, че девойките са омагьосани. Само човек с чисто сърце, който ползва силата на вълшебството за добро и преодолее всички препятствия, може да ги спаси.

“Снежната царкиня” и  “Дванайсет танцуващи принцеси” са пиршество за любителите на приказки. В тях изобразителното и разказваческото изкуство се допълват и обогатяват, за да създадат най-прекрасния подарък за малки и големи деца.