Най-интересните книги от февруари

Най-интересните книги от февруари

В месецa на любовта най-интересните книжни заглавия изненадващо не са изцяло на романтична тематика. Съставихме списък на книгите, на които си заслужава да обърнеш внимание. Най-горещите нови попълнения са пълни с мистерии, детски приказки и страшни разкази, както и проникновени изследвания за силата на човешкия дух.

Сред избора ни ще намериш “Опашката” от Захари Карабашлиев, която е така актуална за времето, в което живеем, както и семейната сага “Смокинята” от Горан Войнович. Литературни гиганти като Дж. К. Роулинг, подвизаваща се и под псевдонима Робърт Галбрейт, също намират място в списъка ни. Имаме нещо и за безнадеждните романтици – “Меденият изгрев над хълма” от Джо Томас ще те разходи из красивите планини на остров Крит.

Ето 10-те нови книги, които задължително трябва да прочетеш

Пощенска кутия за приказки, част 3

В 200-те страници на последния сборник са поместени още комични (и не само) разкази от обичаните и добре познати автори на Пощенска кутия за приказки. Сред тях можем да прочетем хумористичните творения на Любен Дилов-син, Димитър Калбуров, Цветелина Цветкова, Самуил Петканов, Никола Крумов и още много писатели, които умело ни превеждат през всички емоционални състояния: ще ни разплачат до смях, ще ни натъжат, ще ни накарат да се замислим. Комбинацията от любимия хумористичен стил и сериозните драматични разкази носят приятна изненада и има по щипка от всичко, за да бъдат задоволени капризите на всеки читател.

Автор Колектив
Брой страници 200
Издателство Пощенска кутия за приказки
Рейтинг в Goodreads 4.00/5.00

Тревожна кръв, част 5 от поредицата Корморан Страйк

Половината свят, включително великият Стивън Кинг, е почитател на блестящата Дж. К. Роулинг, и то напълно заслужено. Всяка нейна книга се превръща в бестселър, независимо под какво име пише, а в това ни убеждава за пореден път новата заплетена история около Корморан Страйк, която се оказва и най-увлекателната и грабваща вниманието досега. Частният детектив е изправен пред една по-различна от обикновено мистерия, свързана с безследното и загадъчно изчезване на Марго Бамбъро през далечната 1974 година. За Корморан и съдружничката му Робин това е най-старият неразгадан случай, който някога са поемали, и ако това не е достатъчно, на главата им висят още една купчина проблеми за разрешаване. Сложната и заплетена интрига, обрисуваните майсторски герои и реалистичната английска атмосфера обещават на читателя вълнуващи моменти в компанията на затрогващите човешки истории.

Автор Робърт Галбрейт
Брой страници 920
Издателство Колибри
Рейтинг в Goodreads 4.33/5.00

Опашката

Захари Карабашлиев е сред най-разпознаваемите български автори и е пример, че съвременната родна литература изобщо не е за подценяване. Историята в последната му книга те обсебва и не ти позволява да си поемеш дъх, докато не я приключиш, а след това ти остава чувство на страх и смут, че възможността да живеем в същия този хаос е плашещо актуална и реална. Светът е преживял Втората пандемия и вече нищо не е такова, каквото го познаваме. Всичко е възможно, властта покварява всеки, който се докосне до нея, а маските не заглушават хората. Напротив, карат ги да крещят и да се отърсят от самоличността си. A въпросът е – ще успееш ли да се запазиш, каквото и да се случва?

Автор Захари Карабашлиев
Брой страници 400
Издателство Сиела
Рейтинг в Goodreads 3.93/5.00

Зог

Модерна история, разказана в мелодични стихове и закачливите рисунки, в която принцесите не са просто принцеси и рицарите не са просто рицари. В нея място намират всички любими на малки и големи герои – дракони и училище за дракони, принцеса, която иска да бъде лекар, летящи линейки, забавни илюстрации. Основната идея на историята проследява как Мадам Дракон управлява начално училище за дракони, където се изучават всички необходими умения и изкуства как да станеш един примерен дракон: първокласниците се учат да летят, второкласниците да реват, третокласниците да дишат огън, а четвъртокласниците да крадат принцеси. Вече звучи достатъчно интересно, нали?

“Зог” е книга, обещаваща забавление, а за финал предлага прекрасен обрат!

Автор Алекс Шефлър, Джулия Доналдсън
Брой страници 32
Издателство Жанет 45
Рейтинг в Goodreads 4.28/5.00

Меденият изгрев над хълма

Времето вече започва да се затопля и затова следващият ни избор ще те заведе в слънчева Гърция, където англичанката Нел се завръща, за да си припомни разбитите мечти, оставени на върха на хълма, но и да вдъхне нов живот на изоставена пчелна ферма. Докато дните ѝ минават в усърдна работа, Нел се надява отново да се срещне със старата си любов Стелиос и се опитва да разкрие какво се крие в планината и плаши гостите. 

Повлияна от дългите години като репортер и продуцент на BBC, Джо Томас разказва историята стегнато и семпло, без излишни натрупвания на епитети, но това съвсем не е пречка да създаде атмосфера, изпълнена с обрати, аромати, вкусове и гледки, и да ни накара да си помечтаем за следващата ни дестинация.

Автор Джо Томас
Брой страници 304
Издателство Ера
Рейтинг в Goodreads 4.12/5.00

Краси Георгиев: Да тичаш към себе си

“Човешките възможности нямат праг”. Ултрамаратонецът намира нов източник на смисъл с автобиографията си за “един необикновен живот, изпълнен с контрасти и предизвикателства”, в която са преплетени и елементи на личностно развитие и самопомощ. Краси Георгиев се прочува в България след шумното отразяване от водещи български журналисти и репортери на 36-часовия пробег върху бягаща пътека в столичен мол, който се провежда в подкрепа на деца, спечелили битката срещу онкохематологични заболявания. С десетте глави на  “Да тичаш към себе си” Краси ни разхожда през спомените от детството си в Панагюрище, води ни в руската казарма, ставаме част от студентските му години в НБУ, а след това ни отвежда на пътешествие в Англия, после и в САЩ, за да се завърнем обратно в родината. Всяка една от тези глави е посветена на десетте принципа, които Краси следва и му помагат и до ден днешен.

Автор Даниел Пенев, Краси Георгиев
Брой страници 184
Издателство AMG Publishing
Рейтинг в Goodreads 4.42/5.00

FACEBOOK. Пълната история на Facebook идеализъм или сделка с дявола

Историята за създаването на Facebook, написана на разбираем и четивен език, в известен смисъл е и биография на неговия създател – Марк Зукърбърг. Дали успехът на най-известната социална мрежа се дължи на гениалността на своя основател или пък има и някаква доза късмет? Отговор на този въпрос ни дава Стивън Леви, който получава безпрецедентен достъп до Марк Зукърбърг и Шерил Сандберг за три години.

Той прави честен и задълбочен анализ на пътуването, което Facebook извървя, и от вирусен феномен в Харвард стигна до глобалния гигант днес. Задължително четиво за хора, интересуващи се от Facebook и Силициевата долина.

Автор Стивън Леви
Брой страници 480
Издателство Кръгозор
Рейтинг в Goodreads 4.09/5.00

Страшни разкази на прочути окултисти

Антологията е най-новото попълнение в колекция „MaGica“ на издателство „Изток-Запад“ със съставител Иван Атанасов – преводач, рецензент и редактор с дълъг опит. Той събира разкази от 10 прочути писатели, практикували окултни дейности или са били членове на окултни ордени и организации, защото са вярвали в съществуването на свръхестествени същества и явления. В редовете на антологията срещата с духове, демони, мумии и вампири, с черни магии, проклятия и различни езотерични практики е неизбежна.

Автор Иван Атанасов
Брой страници 288
Издателство Изток-Запад
Рейтинг в Goodreads 5.00/5.00

Вселената пази гърба ти

Много от нас са имали моменти в живота си, когато сме се съмнявали в доброжелателността на Вселената в даден момент. В крайна сметка, ако имаме вяра в нея, тя ще пази гърба ни. Габриел Бърнстейн е минала през трудни преживявания и е предприела пътуване, за да открие какви истини може да предложи Вселената. И явно ги е открила, защото книгата ѝ е пълна с позитивност както отвътре, така и отвън, а страниците са пропити с любов и вяра. Смелостта е ключът, който отваря вратата към истинския ни потенциал, и единственият път към него е да заменим страха с любов. “Вселената пази гърба ти”  няма магически да оправи живота ти, но може да ти помогне да видиш нещата с нов поглед и да добиеш по-ясна перспектива.

Автор Габриел Бърнстейн
Брой страници 200
Издателство LifeTime Publishing
Рейтинг в Goodreads 4.01/5.00

Смокинята

Поредният роман на Горан Войнович, който му носи трета награда “Кресник” за роман на годината. И смеем да кажем, че има защо. Ядран, който се опитва да разбере откъде и накъде тече собственият му живот. Затова се разхожда из историята на три поколения от семейството му, задава си въпроси, а отговорите намира измежду преплетените нишки от животите на баба му и дядо му, на родителите му, въвличат се роднини, войни, любови, драми и разочарования. Това е книга за нас и за болката вътре в нас, сага за крехката старост и за смъртта, за тайната на мистичната балканска душевност, но и за за свободата “да се виждаш какъвто искаш да бъдеш, а не какъвто те виждат другите”.

Автор Горан Войнович
Брой страници 440
Издателство ICU
Рейтинг в Goodreads 4.27/5.00