Има ли значение марката при избор на микрофон

Без значение дали се занимавате с музика, искате да стартирате канал или подкаст в YouTube, да комуникирате онлайн с приятели, да си спретнете караоке или просто да си поговорите с любимия човек – щом ще използвате гласа си, качеството на звука трябва да е безупречно. Все пак едва ли някой би гледал или слушал нещо, на което не се разбира какво говорите. 

За целта ще ви е нужен качествен микрофон, създаващ кристален звук без микрофония и страничен шум. Но как да изберете правилния за вас, след като има толкова много марки, модели и характеристики? Има ли всъщност значение на каква марка ще се спрете? В тази статия, ние от Озон, ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос. 

Какви видове има

Вероятно най-важната стъпка при избора на микрофон е да сте наясно какво точно ще записвате. Можете да вземете и най-скъпия модел, който можете да намерите, и пак да не получите кристално ясен звук, ако сте в грешната среда. Не всички са изградени еднакво. Някои се представят по-добре от други в определени условия.

Микрофоните се различават по форми, размери и дизайни, но по устройство, най-основните видове са два:

Вътре, в магнитно поле, те имат малка телена  намотка, прикрепена към диафрагма, чувствителна към звукови вибрации. Докато звуковите вълни движат диафрагмата, намотката преобразува движението в електрически сигнал, който може да бъде записан. Представят се чудесно в по-шумна среда и повечето изпълнители на сцена използват такива.

Този тип използва кондензаторни пластини вместо намотка и магнити и са доста по-чувствителни към по-малки вибрации и детайли. Докато предният вид може да се използва за запис на по-шумни неща, като барабани например, този по-скоро е по-подходящ, ако искате да уловите тънкостите в гласа, например при подкаст, пеене в студио и т.н.

За какво да внимаваме при избора

Както вече споменахме – някои микрофони се представят по-добре в една среда, отколкото в друга. Затова трябва да сте наясно с вашата идея и за какво точно ще използвате устройството, преди да пристъпите към покупка. 

Ака например, ще го използвате за разговор с приятели, докато играете онлайн игри, може да ви е нужен просто един от стандартните типове микрофони за компютри на стойки или слушалки с вграден такъв. Ако ще правите подкаст или ще взимате интервю, може да са ви полезни микрофони тип „брошка“, която се закача на дрехата ви, или двупосочен модел, който записва както от предната страна на устройството, така и от задната, без да се налага да го въртите към човека, който говори в момента.

Ако ще записвате на открито или в среда с високи нива на шум, може би е добра идея да се ориентирате към така наречените насочени или shotgun микрофони. Както подсказва името им, те се насочват към източника и така улавят много по-чист звук, елиминирайки много от околния страничен шум. В допълнение към това може да се използват и различни аксесоари като ветробрани например, които намаляват шума от вятъра и други околни звуци.

Повечето модели имат жични и безжични опции, като и двата варианта си имат своите предимства и недостатъци.

Има ли значение марката

Както при всеки друг вид техника (и не само), така и при този, марката също играе голяма роля за качеството на продукта. Има марки, доказали се във времето, които застават зад името си, като по този начин гарантират за качеството на своя продукт. Освен това големите брандове използват по-качествени материали и компоненти при изработката на своите стоки, което съответно води и до по-дълъг живот на устройството.

Някои по-известни марки, произвеждащи качествени микрофони, които можете да откриете и в онлайн магазина на Ozone.bg са:

ВИЖ ВСИЧКИ МИКРОФОНИ