Какво е SSD диск и има ли предимства пред HDD

Всеки ден прекарваме пред компютъра часове наред. Рядко се замисляме обаче къде се помещава всичката тази информация, която се намира на него като файлове, музика, филми, документи и програми. Без значение дали става въпрос за настолни или преносими компютри, всички тези неща трябва да се складират все някъде, нали?

Дълги години това се случваше на познатия ни „твърд диск“, известен още като „хард диск“ или HDD (Hard Disc Drive). С течение на времето и напредването на технологиите обаче, през последните години на пазара успешно се наложи друг вид устройства за съхранение на информация, а именно т. нар. „статично дисково устройство“, познато повече като SSD (Solid State Drive). 

В този материал ще разберете какво точно представляват те и какви са предимствата им пред техните предшественици – хард дисковете.

Каква  е разликата между HDD и SSD

Една от основните разлики е разликата в структурите и принципа на работа на двете устройства.

HDD представлява капсулована кутия, в която се помещава намагнетизиран, въртящ се диск, на който се записва и съхранява информацията. Тя пък, от своя страна, се чете от въртящия се диск с помощта на четящо рамо с лазер, което трябва да намери физически своя път до секторите с данни, които търсите в момента. Принципът му на функциониране наподобява много този на компакт дисковете, с тази разлика, че хард дискът е доста по-масивен и може да побира много по-големи обеми от информация.

Статичното дисково устройство изпълнява същата основна функция като твърдия диск (да съхранява информация), но разликата е, че при него няма никакви движещи се механични компоненти. Всички данни се съхраняват в системата благодарение на интегрални схеми и чипове. Тази разлика от HDD има много предимства, особено що се отнася до размера и производителността. Без необходимост от въртящ се диск, размерите на устройствата могат да достигнат до изключително компактни размери. Принципът им на работа много наподобява този на доста популярната флаш памет или така наречената „флашка“.

Предимства и недостатъци на статичните дискови устройства

Хард дисковете все още присъстват в конфигурациите някои от бюджетните и по-старите лаптопи и още повече при настолните компютри, но SSD устройствата вече са се наложили масово на пазара като безспорен лидер. 

Както вече споменахме, и двете устройства за съхранение на данни вършат една и съща работа. В такъв случай защо някой би избрал SSD пред Hard Drive? Какви са неговите плюсове и има ли някакви недостатъци пред своя предшественик?

  • Издръжливост и надеждност

Топлината е една от основните причини за повреда на HDD. Поради триенето при движещите се механични части се генерира още повече топлина, което увеличава риска от повреда. Поради липсата на такива части при SSD-тата, този риск намалява значително. Освен това са и по-издръжливи на вибрации и удар.

  • Скорост

Безспорно най-големият плюс на новия модел памет е скоростта при запис, четене и презаписване на данните. Отново липсата на механични части и тяхното движение допринася за в пъти по-бързото включване и работа на компютъра.

  •  Енергийна ефективност

Статичните дискови устройства консумират по-малко енергия, за да работят, понеже нямат нужда да използват допълнително още такава, за да задвижват различни части, както е при HDD дисковете.

  • Размер и шум

Много по тихи са по време на работа в сравнение с HDD дисковете. Освен това са много по-малки и леки, благодарение на отсъствието на допълнителни големи части, което ги прави идеални за употреба в лаптопи.

  • Цени

Като минус може да се посочи цената. Тъй като SSD технологията е много по-нова от тази в HDD дисковете, техните разходи за разработка са по-високи, следователно тяхната цена – също. Затова например, капацитет от 500 GB пространство за съхранение при SSD ще е доста по-скъпо от 500 GB при HDD. На фона обаче на всички останали предимства, които те предлагат, това е нещо, с което повечето хора биха направили компромис.

За какво да внимавате при избор на SSD

Когато избирате такова устройство за вашия компютър, трябва да внимавате за няколко неща.

Понеже има различни видове SSD, то и слотовете и начините им на свързване с компютъра са няколко вида (като SATA и M.2 например). Обърнете внимание кой вариант се отнася за вашия компютър.

Устройствата се предлагат и с различен капацитет за съхранение на данни, за това трябва да сте наясно колко пространство ще ви е нужно на вас, според вашите лични нужди.

SSD устройствата имат различни скорости на четене и записване на информацията. Така че имайте предвид, че устройствата с по-високи скорости ще са съответно на по-висока цена.

Ако сте решили и вие да замените стария си HDD диск с ново и светкавично бързо SSD, посетете онлайн магазина на Ozone.bg. В него може да разгледате разнообразието от варианти, които Озон ви предлага и да изберете идеалният вариант за вас.

ВИЖ ВСИЧКИ SSD И HDD ДИСКОВЕ