Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Маверик. Историята на успеха на най-необикновеното работно място в света

Маверик. Историята на успеха на най-необикновеното работно място в света

Бизнес  / 

Историята на успеха на най-необикновеното работно място в света

Към пълното описание и видео

14.99 BGN Цена:
14.99лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Георги Николов , Evelina

Номер на продукт:

BKBKB000023

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 27.03

Ценова защита

Маверик. Историята на успеха на най-необикновеното работно място в света

Ключови характеристики

Историята на успеха на най-необикновеното работно място в света Рикардо Семлер управлява компанията си по необикновен начин, превръщайки застаряващия бизнес на баща си, бразилската корпорация Семко, в най-революционното предприятие на нашето време – и едно от най-успешните. Семко устоява на всички рецесии, на непрекъснатите стачки, на умопомрачителната инфлация и на какво ли още не. Как Семлер успява да преобърне Семко с главата надолу и с хастара навън, като елиминира девет мениджърски нива в корпоративната йерархия и позволява на своите служители да упражняват безпрецедентна демокрация на работното място?

В тази вдъхновяваща бизнес история, пълна с практически съвети, Семлер разказва как съумява да даде началото на верижна реакция, която трансформира едно стагниращо, старомодно предприятие в една от най-динамичните и иновативни компании в света. Това е разказ за една компания, която отправя предизвикателство към извечните бизнес правила, прокарвайки път към успеха в условията на несигурна икономика, и която може да послужи за урок на всички работещи хора, навсякъде по света.

Рикардо Семлер (роден през 1959 г. в Сао Пауло) е изпълнителен директор и мажоритарен собственик на Семко, бразилска компания, станала известна с радикалната си форма на индустриална демокрация и корпоративна реорганизация. Откакто поема фирмата, нейните приходи нарастват от 4 милиона щатски долара през 1982 г. на 212 милиона щатски долара през 2003 г. Иновативната му политика за управление на бизнеса привлича всеобщо внимание и добива световна известност. Списание Тайм го включва в списъка си на 100-те млади лидери за 1994 г. Обявен е за бизнесмен на годината в Бразилия за 1990 и 1992 г., а латиноамериканското издание на "Уолстрийт джърнъл" го провъзгласява за бизнесмен на годината на Латинска Америка за 1990 г. Бразилското издание на "Маверик" (с оригинално заглавие „Да преобърнеш собствената си маса“) е най-продаваната нехудожествена книга в Бразилия за всички времена.

"Целта на работата не е да прави пари", казва Семлер. „Целта на работата е да дава на работниците – както на бачкьорите, така и на мениджърите – чувство за удовлетвореност от живота."

"Какво прави една компания успешна? По един задъхан, почти момчешки начин, Семлер ни разказва как трансформира един традиционно структуриран бизнес, като премахва – съвсем буквално – всички стени и правила. Семлер ни превежда през трудните стъпки на тази метаморфоза, довела до създаването на съвещателна демокрация, при която работниците сами си определят заплатите и работното време и гласуват при избора на мениджър." - Барбара Джейкъбс

"Начинът, по който Рикардо Семлер управлява компанията си е невъзможен; само дето работи, и то работи прекрасно за всички. Обожавам тази книга. Тя възкреси вярата ми в човешките същества и упованието ми в бизнеса." - Чарлз Хенди, мениджмънт гуру, член на Thinkers 50

"Това е без никакво съмнение най-добрата и най-важната книга по темата за лидерството, която някога съм имал удоволствието да прочета." - Алегзандър Керулф, бизнес консултант и автор на бестселъра Happy Hour Is 9 to 5

Ревю от Книголандия

Книголандия

Още в началото неприятно впечатление ми направи възрастта на книгата – първата й версия е написана през 1988 г., а английското издание – по която е и преведена – е издадена през 1993 г., доста време е изтекло оттогава и смятам, че щеше да е доста уместно да има един кратък предговор за настоящето състояние на компанията. И все пак книгата си заслужава, въпреки горните ми думи. Представям си я като забодена пеперуда в албума на ентомолог – застинала завинаги в своята съвършена красота, макар че действителността устремно й е влияела по неведоми начини в последните близо 20 години. Това е “Семко”, една различна корпорация, която е постигнала привидно невъзможното – привличане на всички работници към големите цели – развитието и печалбите, осигуряване на тяхната искрена ангажираност и отдаденост на работата им. Да си щастлив от работата си – какво повече може да иска човек? (Говоря от личен опит, естествено.)

“Маверик” е двулика книга. От една страна тя е като автобиография на нейния собственик Рикардо Семлер, който наследява корпорацията от баща си. От друга, тя е разказ за огромния път, който изминава “Семко” от момента на това наследяване, когато тя е съвсем обичайна пирамидална бизнес-структура, изпаднала в дълбока криза, та до края на 80-те, когато вече няма нищо общо и се намира на върха на възможностите си, променена до неузнаваемост. Път, който не е никак лек, нито е с ясна планировка и далечна цел. Път, изпълнен с безкрайно много проблеми, грешки, обърквания, връщания малко назад, но нито за миг спиране или отказване. Корпорациите са като живи същества – не могат да спрат и за миг. Инак умират.

Виж още

Ревю от Аз чета

Аз чета

“Маверик” на Рикардо Семлер не е поредната обикновена книга за бизнеса.

Това е лична история за откриването на собствения път в бизнеса на бразилската компания “Семко” в рамките на малко повече от десетилетие. Книга за успеха на една нетрадиционна бизнес философия, история за стъпките и спънките, за порастването и съобразяването с промените, за създаването на компания, която е повече от най-необичайното работно място в света.

Изключително увлекателно Рикардо Семлер рисува с думи философията на “Семко”, утвърдена в практиката и често в противовес на традиционните схващания и правила на мениджмънта.

За близо 15 години “Семко” променя изцяло своята структура, управление, отношение към работниците, към условията на работа и бизнеса като цяло. Една компания без секретарки и мениджъри, без кабинети и строго определено работно време, една компания “без правила”, но с “творческа енергия, за да се приспособява и оцелява”.

И за да не са празни всички тези промени – добрите резултатите са видими и на финансово ниво с многократно увеличаване през годините на печалбата и капитала, въпреки нестабилната икономическа среда в Бразилия, високата корупция, стачките на работници и т.н.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Маверик. Историята на успеха на най-необикновеното работно място в света

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран