Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
alamut-bartol

Аламут

Друга проза  / 

Историята вдъхновила популярната игра „Assassin's Creed“. Романът на Владимир Бартол е разказ за завладяващи приключения в чиято основа са залегнали легендите за живота на Хасан ибн Сабах и неговите исмаилити. Много елементи от историята могат да бъдат открити в първата игра от поредицата, а перифраза на максимата, която следва героя на романа „Nothing is true, everything is permitted“ е водещият принцип на Асасините.

Към пълното описание и видео 1 ревю

20.00 BGN Цена:
20.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Plamen , Мариана Бусарова и 16 други

Номер на продукт:

BKBKN003213

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 20.06

Ценова защита

Аламут

Ключови характеристики

Историята вдъхновила популярната игра „Assassin's Creed“.


Аламут“ е разказ за завладяващи приключения в чиято основа са залегнали легендите за живота на първия политически терорист Хасан ибн Сабах. „Аламут“ е израз на всевъзможни форми на деспотизъм и образно пресъздава живота и ритуалите в един изгубен свят. 

Действието в романа се развива през ХІ век на територията на някогашна Персия и възкресява историята на исмаилитския вожд Хасан ибн Сабах и неговите завоевателски амбиции. Намерил укритие в на практика непревземаемата планинска крепост Аламут, водачът на исмаилитите не разполага с големи армии, но пък има план.

Позовавайки се на върховния принцип на исмаилизма „Нищо не е истинно, всичко е позволено“, той се самопровъзгласява за пророк и с помощта на красиви робини, вино и хашиш превръща градините около замъка си в измислен рай, закъдето само той притежава ключ. Чрез силата на сляпата вяра Хасан създава армия от непобедими воини, които не просто са готови да умрат, ами и копнеят за смъртта с цялото си сърце. Защото именно благодарение на нея ще попаднат в така желания рай, който едва са вкусили приживе. 

Чрез своята трагедия в пет действия, както сам я нарича, Хасан ибн Сабах достига до простичък, но фундаментален извод: „Светът се състои от цветове, светлина и топлина [...] Това е вечно възраждащото се чудо на живота“. Нищо повече не е нужно, за да се заситят сетивата, а мислите и настроенията да поемат в желаната посока. И именно в това се крие неговата безгранична мощ, неговият ключ към рая. 

Романът „Аламут“ е най-популярната словенска литературна творба в света. За първи път излиза през 1938 г. и е преведена на 35 езика. Считана е за директна препратка към режима на Мусолини и дълги години е възприемана като алегория за италианската репресия над словенското малцинство в Италия. Любопитното е, че през последното десетилетие произведението на Бартол преживява истински ренесанс в световен мащаб, заради проблемите на религиозните войни и ислямския фундаментализъм, засегнати в него, а авторовите прозрения са сочени за пророчески по отношение на съвременните форми на тероризъм.

Сюжетът на романа e е в основата на популярната игра „Assassin's Creed“, както споделя в едно интервю продуцентът на серията Джейд Раймонд. Много елементи от историята могат да бъдат открити в първата игра от поредицата, а перифраза на максимата, която следва героя на романа „Nothing is true, everything is permitted“ е водещият принцип на Ордена на асанините, които се явяват фикционални потомци на исмаилите. 

 

 

♦  ♦  ♦

Владимир Бартол (1903 – 1967 г.) е изтъкнат писател, есеист и критик, признат за един от големите класици в словенската литература за ХХ век. Автор е на пиеси и разкази. През 20-те години на миналия век следва в университета в Любляна и в Сорбоната, като съсредоточава вниманието си върху философия, религии, психология (той е сред първите, които прокарват идеите на Фройд в бивша Югославия) и биология. Впоследствие работи като редактор във вестник, преди да се върне в Любляна и да стане писател на свободна практика. По време на Втората световна война участва в съпротивата срещу окупацията на нацистите в бивша Югославия. Освен романи Бартол има публикувани и няколко сборника с разкази, както и автобиография.

Ревюта на наши потребители за Аламут

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран

1 PSDP2x16 /

Уникална книга!