Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
И всичко стана луна (първо издание)

И всичко стана луна (първо издание)

Друга проза  / 

Деветнайсет разказа, писани в последните години. Част от тях излизат първо в антологии на европейския разказ и сборници на различни езици. Сега са събрани за първи път в книга, дванайсет години след „И други истории”.

Към пълното описание и видео

10.00 BGN Цена:
10.-лв.
Заяви За да запазите този продукт, трябва да влезете в своя профил или да се регистрирате.
Добави в любими Любим продукт на: Мариана , Magdalena

Номер на продукт:

BKBKN03498

Наличност:

Изчерпано количество

Ценова защита

И всичко стана луна (първо издание)

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:160
  • Общи:От български автор
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Година:2013
  • Националност:Българска
  • Вид:Разкази
  • Баркод:9789544919450
  • ISBN:9789544919450
  • Жанрове:Съвременни

Колко пътува светлината от едно спряло слънце и какво можем да свършим за тези минути? Коя е най-могъщата дума? Какво означава да закъснееш за среща, уговорена преди 40 години? Какво ще правим със смъртта утре, в близко бъдеще?

Деветнайсет разказа, писани в последните години. Част от тях излизат първо в антологии на европейския разказ и сборници на различни езици. Сега са събрани за първи път в книга, дванайсет години след „И други истории”.

Истории за любов и край, с предчувствие за чудо, както би казал Гаустин. Вгледани в лицата от последните дни, вслушани в гласовете им.

Георги Господинов

Един от най-популярните и превеждани съвременни български писатели. Роден е на 7 януари 1968 г. в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет. Редактор на „Литературен вестник“, а от май 2012 г. е в редакционната колегия на "Granta България".  Дебютира с поезия. Поетичните му книги са събрани в изданието „Балади и разпади“. Първата му прозаична книга Естествен роман излиза през 1999 г. и вече има 9 издания, което я нарежда сред най-продаваните заглавия в съвременната българска литература. Англоезичното издание на сборникът с разкази И други истории (2000) е в дългия списък за наградата „Франк О'Конър“. 13 години след Естествен роман излиза Физика на тъгата. Вторият му роман отново оглавява класациите, има няколко награди и е номиниран за италианската „Стрега”. През 2013 г. в Невидимите кризи са събрани есета, истории, литературни миниатюри, а малко след тях се появява вторият му сборник с разкази И всичко стана луна. Пише пиеси, участва в различни литературни проекти – Аз живях социализма, Инвентарна книга на социализма и кампании за популяризиране на четенето.

Ревю от Книголандия

Книголандия

 “Обащиняване”. “Ритуалът”. “Старецът и морето”.

 Само тези три разказа да имаше в новия сборник на Георги Господинов - “И всичко стана луна” – и пак щях да изкажа възхищението си от него. Три помитащи, майсторски, оформени от сигурно перо и с ясна посока на внушението – че извън шумното общество съществуват хора и драми, които заслужават всичкото внимание на света, но не получават дори дребни трохички от него. Разкази за всичко важно, всичко истинско, което заслужава си. И остава накрая една бележка на вратата. Толкова. Отвътре пусто е.

Ревю от Аз чета

Аз чета

„Знаеш ли от както е направен Космосът? Направен е от самота. Това е материята. А самотата е летливо вещество, което се стреми да изпълни цялото пространство около себе си“.

И така из цялата Вселена, по време на целия ни живот и дори в момента на смъртта…

Май прекалени често се замисляме какви неща може да се случат около нас. Като например да получиш маниакални наклонности заради курабиите на майка си или да опиташ класическо самоубийство през прозореца в Ню Йорк на 11 септември. И как всеки наоколо има своята история, своите причини да е „такъв“, своите нереализирани мечти, които все още гони. Има и своите причини да се оглежда съвсем близо до себе си – нещо, което обикновено пропускаме.

„И всичко стана луна“ ми се струва особено подходяща за моментите, в които искаш да останеш насаме със себе си – когато, за да разбереш своите чувства, имаш нужда от задочен досег с чувствата на другите. А това е самота. И в момента на първото си влюбване – когато вероятно си най-самотен в живота си, и в последните си мигове, когато близките ти са до теб, макар и само в спомените.

Малко от разказите ще ви се сторят смазващо завладяващи – поне аз не почувствах стискане в гърлото в повечето от тях. Много от изреченията вътре обаче са такива, които да си препрочиташ с часове. От онези, които идват съвсем неочаквано и ти показват контраста на самите думи, далеко от клишето.

И финалите… те са винаги важни, няма как, дори често спасяват. Ех, ако можеше книгите да са пълни с финал!

Ревюта на наши потребители за И всичко стана луна (първо издание)

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран