Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Инцидент

Инцидент

Друга проза  / 

“Инцидент“ е история с класическата структура на детективски роман. С една разлика – престъпление няма, поне не в обичайния смисъл на понятието.

Към пълното описание и видео

11.00 BGN Цена:
11.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Sonya Rizova

Номер на продукт:

BKBKN000210

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 20.03

Ценова защита

Инцидент

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:166
  • Общи:От български автор
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Език:Български
  • Баркод:9789544918774
  • ISBN:9789544918774
  • Каталожен номер:1031727
  • Жанрове:Драма

“Инцидент“ е история с класическата структура на детективски роман. С една разлика – престъпление няма, поне не в обичайния смисъл на понятието. Един мъж хвърля на една жена ключовете от общия им дом заявявайки, че не иска да я види никога повече. И изчезва. Поведението му е толкова нетипично за него, че вместо да се разгневи, жената се впуска да го търси. След като го намира, в продължение на повече от година се разбулват пластове от тайни и неизговорени неща, които никой от нас не би искал да открие за любимите си хора. В хода на историята, мъжът и жената многократно сменят позицията на насилник и жертва, докато стане ясно, че това са просто роли, а не непроменим житейски избор. Точно, когато читателят си мисли, че е стигнал до дъното на мрачната история за един уж случаен инцидент между двама души, следва финален обрат, който отново повдига въпроса кой всъщност е „престъпникът“.
На фона на универсални теми като безплодие, родителство, вярност, връзките между детството и реализация на човека като възрастен, авторът развива много интригуващ възглед за произхода на човешките неразбирателства и невъзможността за истинска взаимност. Според нея, в общия случай човекът не умее да бъде умерен към децата си. Той или не успява да отвори нужното място за тях в живота си и те са в позиция на пренебрегнати, или пък махалото спира в противоположната точка и родителят свръхконтролира децата си, лишавайки ги от възможност да открият себе си. Всички житейски избори, включително и тези за отношенията ни с другите, се оказват предопределени от това в коя от двете страни на барикадата ни са ни поставили родителите ни – при свръхзащитените или при пренебрегнатите. Срещата между тези два типа хора често е сблъсък и самота.

„Инцидент“ е главоломно бърз роман, който или ще очарова читателите, или ще ги обърка, но със сигурност няма да ги остави безразлични. А четенето и самоопознаването ще вървят ръка за ръка.

Станислава Чуринскиене дълго се опитва балансирано да съвмести двете си образования – психология и журналистика. След като разбира, че балансът е мит, се отказва от работата с хора с тежки психични заболявания и се съсредоточава върху писането за икономика, политика и нещата от живота. Все пак успява да обедини професиите си чрез разказване на истории – автор е на романите „Бог да благослови Стю” (2007), „Second Life” (2009), „Хванаха ме да крада” (2011).
Вярва, че не бива да пише за неща, с които няма лично преживян опит и за да изпита „с кожата си” какъв е животът на емигриралите в Интернет, доброволно става една от тях. За почти шест месеца се затваря в апартамента си и общува онлайн само с непознати хора в сайтове за запознанства и социални мрежи. Резултат от този опит е романът й „Second Life”, който й печели популярност сред българските читатели, а в Литва е сред най-продаваните книги за 2012 г. Той трасира пътя на следващия й проект – „Хванаха ме да крада”, горещо обсъждан в
интернет-пространството, който също ще излезе в трите балтийски републики през 2013/2014 г.
Живее основно в Брюксел и е кореспондент за новинарски сайтове и списанията „ЕВА“ и „Жената днес“. Омъжена, има син.

Станислава Чуринскиене

Тя е един от най-оригиналните български писатели, до голяма степен защото живее далеч от нашите ширини и я вълнуват теми, които рядко имат пряка връзка с родната действителност (изключение прави романът От Космоса с любов, който е посветен на езотеричния бум в началото на Прехода). В книгите ѝ винаги психологията има превес, а това е особено ясно видимо в книгата Инцидент, която може да бъде разглеждана като психологическо изследване на връзките и майчината обич. Дебютът ѝ в писателското поприще е с Бог да благослови Стю (2006), но същинска популярност тя получава благодарение на Second Life (2008), за която БНТ заснема документален филм, и заради която Станислава Чуринскиене буквално живее месеци наред онлайн. Следва Хванаха ме да крада (2011), за да се стигне до последните ѝ книги, които вече я утвърдиха на литературната сцена – не само у нас, но и по света.

Ревю от Аз чета

Аз чета

„Инцидент” е изключително динамична книга. Единствената почивка от постоянните битки между главните герои са психологическите анализи, които следват всяка глава и които имат почти терапевтичен ефект, тъй като разясняват откъде произтичат недоразуменията във връзката на Рита и Виктор. Както може да се очаква, главните виновници са именно родителите им и детството, което са осигурили на отрочетата си с прекалената или недостатъчната си грижа.

Както и в предишните си романи, така и тук Станислава Чуринскиене показва колко е умела със скалпела, опре ли до дисекция на човешките взаимоотношения. Романът е изцяло фокусиран върху двамата си главни герои, поставя ги в светлината на прожекторите и ни поднася на готово оголената им същност – думите, мислите, чувствата, постъпките, тайните, истините, лъжите, желанията, страховете… всичко е обяснено, наредено на тепсия и захлупено с прозрачен похлупак за гладния читател. Честно казано, след подобно разкриване ми беше изключително трудно да симпатизирам на когото и да било от действащите лица. Намирах и все още намирам Рита и Виктор за дразнещо ирационални личности, които обаче странно се допълват в цялата си истеричност и нестабилност. Интересно ми беше да разбера как ще оправят тази огромна каша помежду си.

„Инцидент” е може би най-изпипаният роман на Станислава Чуринскиене досега. Книгата напълно олицетворява емоционалните изблици на главните си герои и ако искате да надникнете между решетките на клетката, в която понякога се оказват заключени двама души, то тази книга е точно за вас.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Инцидент

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран