Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай

Обратно към всички
ivail-car
Виж откъс

Иваил цар

Друга проза  / 

Вземете своята книга с автограф! Важи до изчерпване на количествата!


Авторът на „Северозападень роман“ представя първа част от историческата си поредица за Иваил цар!


Противоречив, едновременно вдъхновяващ и отблъскващ, той е „Иваил цар“… Романът на Стоян Николов – Торлака запълва дълбока празнина в представите ни за българското Средновековие. Тя не е скучно коректна, не е изпълнена с патриотична патетичност, това е история за Историята – жива и интересна.

Към пълното описание и видео

15.00 BGN Цена:
15.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Любомир , Chest3r и 13 други

Номер на продукт:

BKBK0000103N

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 21.02

Ценова защита

Иваил цар

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Общи:От български автор
  • Година:2017
  • Националност:Българска
  • Вид:Роман
  • Жанрове:Исторически

Вземете своята книга с автограф
Важи до изчерпване на количествата!

Авторът на „Северозападень роман“ представя първа част от историческата си поредица за Иваил цар.

 

Историята на човечеството е в отговора на въпроса „защо“, а не „какво“. Ивайло свинарят, Бърдоквата, селския цар е една от най-интересните фигури в родното минало, но го познаваме бегло и сухо – от учебници и идеологически оцветени поръчкови повести.

Романът на Стоян Николов – Торлака запълва дълбока празнина в представите ни за българското Средновековие. Защо и как Иваил става цар на българите, какво го води до тази съдбовна крачка, как миналото на един мъж формира бъдещето на цял един народ – това ще прочетете в тази книга. Тя не е скучно коректна, не е изпълнена с патриотична патетичност, това е история за Историята – жива и интересна.


„Иваил е копеле, но с кръв на воин. Израства като мъж в тежки времена, но с обич. Губи любовта си, но открива съдбата си. И остава в паметта като царя-свинар, който не е роден с корона, но тя му приляга. В „Иваил цар“ тече жив и интересен разказ за човешката страна на историята, за скритото зад голите факти, за живото лице на хората, които творят събитията. Разказана е с майсторството на сладкодумник, в ритъма на живота, с огромна любов към героите и към читателите.“

Силвия Недкова


Иваил е извънбрачен син на местен благодорник, загинал в битка още преди раждането му. Майчиният му баща, управител на малка крепост, прокужда дъщеря си с него в корема в забутано селце, където той прекарва детството и младостта си, като междувременно остава кръгъл сирак, но намира ново семейство.

С времето започва да се усамотява все повече, а постоянните удари на съдбата, които се струпват върху плещите му, постепенно го превръщат в суров, но раним, силен, но чувствителен мъж. Често той предпочита компанията на дивите зверове пред тази на хората и размишлява, съзерцава, пречупва през собствената си призма живота, за да си изгради особен светоглед, в който Бог, цар, държава, Родина имат различно от общовъзприетото  значение.

Загубил много на крехка възраст, Иваил решава, че няма какво да пази за вечността и се опълчва срещу всички, които смята за врагове на България – от татарите до царя и от болярите до самия себе си. Дързостта и обаянието му привличат все повече отчаяни хора от простолюдието, войската и благородничеството на негова страна.

Водейки безброй битки с вътрешни и външни врагове, се стига до момента, в който той започва да определя съдбата си сам, убива със собствените си ръце законния цар и, прегазвайки реки от кръв, изкачва с покритите си с кал, протрити ботуши, стълбите към Патриаршеския дворец в Царевград Търнов, за да получи ръката на царицата и короната на търновските самодръжци.

Противоречив, едновременно вдъхновяващ и отблъскващ, той е „Иваил цар“

Стоян Николов-Торлака

Стоян Николов-Торлака е един от най-обсъжданите и харесвани съвременни български писатели. Той е автор на бестселър трилогията Северозападен романь, Автономията????, Май ще ни бъде…, чиито успех доказа, че книги, написани изцяло на диалекта на една област, могат да бъдат високо оценени от читателите в цялата страна. През ноември 2017 ще излезе и първият му исторически роман – Иваил цар.

Стилът му е оригинален и самобитен, а езикът на творбите му – провокативен. Сравняват го с Радичков, Чудомир и Буковски… Но истината е, че неговите герои, образи и сюжети не се побират в рамки и са различни от всичко, което сме чели. Романите му умеят и да разсмиват, и да разплакват, а с иронията си ни препраща към сериозната реалност, в която живеем.

Стоян Николов-Торлака е роден 1979 година в Монтана. Завършва „История“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Работил е в различнни печатни, електронни и онлайн медии близо 13 години, а понастоящем има своя седмична рубрика в сайта „Биволъ“.

Ревюта на наши потребители за Иваил цар

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран