Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Шантарам

Шантарам

Друга проза  / 

Световният бестселър Шантарам е автобиографичен роман за лудия живот на Грегъри Дейвид Робъртс.

Към пълното описание и видео

30.00 BGN Цена:
30.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Петър Григоров , Радка Филипова и 24 други

Номер на продукт:

BKBKI000009

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 19.03

Ценова защита

Шантарам

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:868
  • Общи:Преводна литература
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Вид:Роман
  • Баркод:9789549033946
  • ISBN:9789549033946
  • Каталожен номер:1014616
  • Жанрове:Драма, Приключенски, Съвременни
  • Тегло:1 kg

Световният бестселър Шантарам е автобиографичен роман за лудия живот на Грегъри Дейвид Робъртс.
Роден в Мелбърн през 1952 г., след разпадането на брака си Дейвид Робъртс развива хероинова зависимост. Извършва 24 банкови обира с пистолет-играчка и само за 3 месеца (1977) успява да задигне 38 000 долара. Наричат го "бандита-джентълмен" заради маниера му да любезничи и да използва думи като "моля" и "благодаря" по време на обирите. Заловен е и получава 19-годишна присъда, която излежава в затвор с максимална степен на сигурност - Victoria's Maximum Security Pentridge Prison. Две години по-късно успява да избяга от там посред бял ден и се превръща в най-търсения бандит на Австралия. С помощта на рокерската банда BLF първо бяга за Нова Зеландия..., а след това за Бомбай, Индия. По-късно се свързва с Бомбайската мафия, за която работи години наред. Действа като контрабандист на злато, валута, фалшиви паспорти, които изнася за Нигерия, Заир, Иран Мавритания, Шри Ланка и др...
Участва във войните на муджахидините в Афганистан срещу Съветския съюз...
През 1990 г. е заловен окончателно във Франкфурт и е върнат в Австралия за доизлежаване на присъдата си. В затвора Дейвид Робъртс написва романа си Шантарам, правата на който продава през 2004 г. на филмовата индустрия в лицето на Джони Деп и Warner Bros и започва да пише сценарий за филма...

Грегъри Дейвид Робъртс

Животът на Грегъри Дейвид Робъртс звучи като литературна измислица. Роден е през 1952 г. в Мелбърн, Австралия. След като жена му го напуска и губи попечителство над дъщеря си, той се пристрастява към хероина и започва да обира банки, но по крайно любезен и учтив начин, което му печели прозвището „Бандитът-джентълмен“. Заловен и осъден на 19 години затвор, той успява да избяга и живее дълги години в Индия, преди да бъде заловен с наркотици във Франкфурт, откъдето е екстрадиран обратно в Австралия. Там излежава още 6 години, през което време успява да напише голяма част от станалия световен бестселър роман Шантарам, като твърди, че двукратно ръкописът му е бил унищожаван от надзирателите. Днес живее в Бомбай, където създава благотворителни дружества за бедни, както и успява да се събере отново с дъщеря си.

Ревю от Книголандия

Книголандия

“Шантарам” е една от най-прекрасните книги, които съм чел в целия си живот, това е истината. По своята същност тя е съвършена. Защото е откровена, откровена до болка и до усмивка. До красивата сватба на най-добрия човек в романа и жестоката му смърт седмица по- късно. До влюбването в една героиня и намразването й, негативизма към друга до преосмилянето и промяната в нея. Крайната степен да си мъж в толкова много посоки, огромната част от които нямат нищо общо с тестостеронната твърдоглавост. Да си мъж по толкова различни начини, да си Човек, да си невярващ сред ураган от богове и вери и все пак лесно да правиш разликата между добро и зло. Която няма нищо общо с обичайното законодателство на планетата. Защото и сред най-криминалните си занимания Грегъри Дейвид Робъртс (в романа под други имена) си остава добър и честен. Глупак до болка. Нужен на света глупак.

Няма как да се преразкаже написаното, няма и нужда. “Шантарам” (това е едно от имената, които дават на Робъртс) започва като забавен пътепис (подобно на “Химикал, шоколад и две рупии”) на мъж, избягал от закона, който попада в Бомбай и… пасва. Пасва на този див, шарен, първичен и невероятен свят, толкова различен от неговата родина Австралия. По-късно романът продължава да създава сюжети без аналог – от пъстри мултинационални групички хора, за живота на всеки от които си заслужава да се напише отделна книга, та до най-бедните бордеи на града, където Робъртс заживява в симбиоза с местните до мига, в който вече е един от тях – с цялата условност на възможността един гора да стане индиец. Бившият престъпник може и да е лечител, може и да е философ, може и да е бъдещ престъпник. Той има отношения както с висшите кръгове на подземния свят, така и с хората от най-ниското социално стъпало. И през цялото време обича само една жена, прилича на героиня на Айн Ранд. Истинска Жена, която и за миг не му дава собственост над нея.

Виж още

Ревю от Аз чета

Аз чета

„Шантарам“ е световен бестселър, автобиографичен роман за живота на един беглец, Грегъри Дейвид Робъртс – мъж с „крехко самоуважение“, станал зависим от хероина, който изведнъж се оказва с провален живот и зад решетките, осъден за въоръжен грабеж. Робъртс извършва така бленуваното за мнозина успешно бягство от затвора в родната си Австралия и успява да открадне още няколко години от живота си, които прекарва предимно в Бомбай. Научава се да говори морати и хинди, заживява в истински индийски коптор заедно с бедняците и става техен лекар.

И понеже „…рано или късно съдбата ни събира един по един с всички хора, които ни показват какви е можело и какви не бива да станем“, в Бомбай героят среща Карла с нейните интересни размисли за живота, Карла, в която се влюбва до болка. Пак там, в Бомбай, среща Прабакер (Прабу), чиято голяма усмивка можем само да си представяме. Прабу се превръща в истински другар и спътник в живота на протагониста. Отново в Бомбай героят на Грегъри, приел в последствие името Лин, се запознава и с Кадербай – босът на Бомбайската мафия, който му става като роден баща. Заради Кадербай Грегъри-Лин се превръща в „професионален престъпник“ . Заради него отива и на война в Афганистан.

Не знам откъде по-напред  да започна и не съм убедена, че знам как се пише рецензия на толкова дебела книга, изпълнена със смисъл. Знам обаче как се пише рецензия от душа. Това и ще се постарая да направя, защото Грегъри Дейвид Робъртс е направил същото – вложил е душата си в „Шантарам“.  Чувстваш я през цялото време – може би защото книгата е писана цели 13 години, а може би защото първите два варианта са били унищожени, което помага на автора да я доусъвършенства.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Шантарам

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран