Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Тит от Никомедия

Тит от Никомедия

Друга проза  / 

Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпдат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят.

Към пълното описание и видео

Номер на продукт:

BKBKN000394

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 22.03

Ценова защита

Тит от Никомедия

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:328
  • Общи:От български автор
  • Препоръчано:Аз чета
  • Език:Български
  • ISBN:9789544918750
  • Жанрове:Исторически
  • Тегло:1 kg

Какво се случва с човешкия дух, изправен на ръба на пропастта, когато се разпдат ценности, когато омразата измества любовта, когато се чувстваме като чужденци в собствения си свят. Това е една история за началото на края на Римската империя и един от нейните последни езически владетели император Диоклециан. Величието и падението на онзи свят е описно с ръката и сърцето на Тит от Никомедия - ваятел и поданик.

Романът е своеобразна летопис за уязвимостта на човешкия дух, за крехките основи на нашата цивилизация, за пътя към властта и за неизбежния крах на всички светове и на всяка власт. Но това е история и за силата на съзиданието, за паметта, която трябва да съхраним, за да се опазим като живи и мислещи човешки същества.

Силвия Томова е автор на два сборника с разкази и на романа "Кожа". Носител е на първа награда от Националния конкурс за къс разказ "Рашко Сугарев" /2007/ и приза "Книга на годината" на академия "Либер"/2010/. Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски, беларуски. "Тит от Никомедия" е вторият й роман.

Ревю от Аз чета

Аз чета

Трудно ми е да реша към каква категория бих причислила “Тит от Никомедия” на Силвия Томова. Сюжетът го причислява към историческия жанр, но по своето същество е доста философски роман. Не е от книгите, които можеш да прочетеш, докато пътуваш за работа или чакаш на опашка. Определено изисква вниманието на читателя. Книгата се чете бавно, отнема време да попие и оставя доста за размишления.

Повествованието върви чрез две линии и гледни точки, тази на Тит от Никомедия, скулптор, чийто мисли са предадени чрез писмата му и разказа на самия император Диоклециан, който започва историята си със създаването на римската империя и проследява най-големите й възходи и падения и така стига до собствения си живот.

До голяма степен книгата представя конфликта между християнството и езичеството, тъй като действието се развива в онзи размирен период от историята, точно преди разпадането на римската империя и приемането на християнството за официална религия. И като всяка голяма промяна, времето е съпроводено от смутни времена, различни фракции и разцепления, борба за власт и надмощие. Или иначе казано – нищо ново под слънцето. Хората не са претърпели особена промяна през вековете и тогава и сега са им присъщи всички недостатъци.

Интересни персонажи се срещат сред страниците, тук са представени образите на Константин (бъдещия Константин Велики) и майка му Елена, но определено не като светци. И най-любопитното, възникването на култа към св. Георги и човека, който е бил преди да бъде канонизиран от църквата и всичко да потъне в мъглата на забравата, за да остане само легендата.

Книгата ще допадне на почитателите на римската история, както и на тези, които обичат философски размишления.

Ревюта на наши потребители за Тит от Никомедия

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран