Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Подготовката на романа

Подготовката на романа

История, културология и публицистика  / 

Бележки за лекционни и семинарни занятия в Колеж дьо Франс /1978-1979, 1979-1980/. В една книга, издателство „Лик” представя двата последни лекционни курса на Ролан Барт, които разглеждат жанра на романа и неговото писане от гледна точка на самия романист.

Към пълното описание и видео

17.00 BGN Цена:
17.-лв.
Заяви За да запазите този продукт, трябва да влезете в своя профил или да се регистрирате.

Номер на продукт:

BKBKE01355

Наличност:

Изчерпано количество

Ценова защита

Подготовката на романа

Ключови характеристики

У мен иска да говори интимното, именно то иска да изкрещи срещу Обобщаването, срещу науката.
Ролан Барт

Под общото заглавие „Подготовката на романа“ излизат двата последни лекционни курса на Ролан Барт в Колеж дьо Франс:  

  • „Подготовката на романа I: От живота към творбата“
  • „Подготовката на романа II: Творбата като воля“

В тези свои лекции Барт разглежда романа от гледна точка на създателя, на автора. По думите на Светлозар Игов Бард заема едно междинно положение сред пишещите за романовия жанр „на теоретик, който желае да напише роман и иска да мисли за романа като романист, тоест – „отвътре“.

Много от тези слушатели, разказвайки за лекциите му, за тълпата посетители, за местата, заети с щурм още при отварянето на вратите, подчертават изобретателността на Барт, способността му да импровизира, малко от тях си спомнят да е чел ръкопис.
Натали Леже

Преводът е дело на Галина Меламед.

Ролан Барт

Роден е на 12 ноември 1915 г. във Франция. Неговите трудове, лекции и изследвания превръщат структурализма в едно от вoдeщитe интeлeктуални тeчeния на ХХ вeк. Получава класическо хуманитарно образование в Париж. През 1948 г. се отдава на преподавателска работа във Франция, Румъния и Египет. Сътрудничи на Парижкия ляв вестник „Combat“, където се ражда и първото му мащабно изследване Нулева степен на почерка (1953). Втората му книга Митологии (1957) събира есета, писани за сп. „Les Lettres Nouvelles“. В началото на 60-те години фокусира вниманието си в полето на семиологията и структурализма. Работите му оспорват и предизвикват традиционните виждания на литературна критика. В края на 60-те години вече има изградена репутация на сериозен и иновативен изследовател. По това време пише една от базовите си творби – есето Смъртта на автора, което е преход към изследванията му за логическия край на структуралистичната мисъл. Широтата на погледа му разпростира влиянето му в различни полета, занимаващи се представяне на информация и модели на комуникация, като компютърни науки, фотография, музика и литература.
На 28 февруари 1980 г. е блъснат от кола. Умира на 25 март от нараняванията си, ненавършил 65 години.

Ревюта на наши потребители за Подготовката на романа

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран