Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Структурата на научните революции

Структурата на научните революции

Изток-Запад  / 

Известният американски философ Томас Кун разглежда по нов и оригинален начин закономерностите в развитието на науката, природата на научните революции и условията за тяхното възникване.

Към пълното описание и видео

16.00 BGN Цена:
16.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: иЛИЯНА , Кристиан и 4 други

Номер на продукт:

BKBKS000163

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 24.04

Ценова защита

Структурата на научните революции

Ключови характеристики

В своята култова книга „Структурата на научните революции“, предизвикала поврат в разбирането ни за динамиката на науката, известният американски философ Томас Кун разглежда по нов и оригинален начин закономерностите в развитието на науката, природата на научните революции и условията за тяхното възникване. Той разкрива и ключовата роля на професионалните общности в създаването на нови теории, които променят радикално възгледите ни за света.

Кун използва гръцкия термин „парадигма“, за да означи групи от научни теории, модели и перспективи, които са обединени от общи възгледи за света.

Книгата показва, че почти всяка значителна промяна на научното знание е или продукт на или води до радикална смяна на традицията с нова научна парадигма. За Птолемей Земята е била центърът на Вселената, но Коперник, поставяйки в центъра Слънцето, предизвиква промяна в утвърдената и общоприетата парадигма, а оттам – в общоприетия възглед за света. Нютоновият модел на физическия свят, основа за класическата парадигма във физиката, който и до днес служи за база на инженерните науки, е драматично сменен с новата релативистко-квантова парадигма на съвременната физика. Всяка парадигмена промяна ни показва света по нов и различен начин и става причина за ново поведение и нови взаимоотношения, задвижващи експлозивно прогреса в науката и обществото. Ето защо „сблъсъкът на две теории не е нещастие, а шанс, който трябва да бъде използван“.

„Структурата на научните революции“ е вероятно най-влиятелната книга в областта на историята и философията на науката.

Ревюта на наши потребители за Структурата на научните революции

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран