Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Стоманените пещери. Голото слънце (Роботите 1)

Стоманените пещери. Голото слънце (Роботите 1)

Бард  / 

Велик майстор на научнофантастичния жанр! Поредицата „Роботите” е съставена от множество романи и разкази с главни герои позитронните роботи.

Към пълното описание и видео

24.95 BGN Цена:
24.95лв.
Заяви За да запазите този продукт, трябва да влезете в своя профил или да се регистрирате.
Добави в любими Любим продукт на: Милен , Кристиан

Номер на продукт:

BKBKF000026

Наличност:

Изчерпано количество

Ценова защита

Стоманените пещери. Голото слънце (Роботите 1)

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:480
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Баркод:9546552228
  • ISBN:9546552228
  • Каталожен номер:Bard
  • Жанрове:Научна фантастика
  • Тегло:1 kg

Велик майстор на научнофантастичния жанр!

Поредицата „Роботите” е съставена от множество романи и разкази с главни герои позитронните роботи. Макар и почти съвършени човешки творения, те се подчиняват на Трите закона на роботиката, които не им позволяват да се обърнат срещу своите създатели. Общото във всички романи и разкази от цикъла е темата за морала и общуването между хората и роботите.
В първите четири романа „Стоманените пещери”, „Голото слънце”, „Роботите на Зората” и „Роботите и Империята” детектив Илайджа Бейли и неговият партньор Р. (робот) Данийл Оливо разследват конфликтите между космолитите – потомците на хората, заселили се на други планети – и обитателите на свръхнаселената Земя.

Стоманените пещери
Хиляди години напред в бъдещето две открития са променили хода на човешката история: колонизирането на галактиката и създаването на позитронния мозък.
Подобно на повечето хора, оставени на съдбата си на свръхнаселената Земя, нюйоркският полицай Илайджа Бейли не храни топли чувства към арогантните космолити и техните помощници – роботите. Но един от знатните космолити е убит и Бейли трябва да поеме разследването заедно с Р. Данийл Оливо. Най-неприятното е, че „Р.” означава “робот” и позитронният партньор на детектива е пълно копие на жертвата!

Голото слънце
На красивата планета Солария, един от петдесетте Външни свята, шепа колонизатори водят отшелнически живот и всички техни нужди са задоволявани от верните им роботи. Уплашени от технологичното превъзходство на космолитите, милиардите земляни са се скрили в огромни подземни градове и не искат да допуснат роботите в своя свят. Но детектив Илайджа Бейли не споделя тази ненавист към позитронните роботи, защото е работил с един от тях – Р. Данийл Оливо. И когато властите на Солария молят за помощ от Земята, Бейли и Р. Данийл Оливо пристигат на тази странна и провокативна планета, за да разплетат едно невъзможно убийство.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Вече не веднъж и дваж съм споменавал за летата в детството, когато изчитах фантастичната секция на градската библиотека във Видин.“Стоманените пещери” и “Голото слънце” са два от романите, които съм чел по няколко пъти в оръфани издания – затова и съм щастлив, че си ги набавих в това издание на “Бард” с хубава офсетова хартия, няма да мръднат още дълги години. Да ги препрочета беше като среща със стар приятел – признавам, бях позабравил много детайли, но помнех кой е убиецът и в двата романа, няма как :)

Виж цялото ревю.

Ревю от Аз чета

Аз чета

За Айзък Азимов, каквото и да напиша, няма да е достатъчно. Откакто попадна в ръцете ми негова книга в ученическите ми години, пред мен се откри цял един нов свят. Той отвори очите ми за научната фантастика, за необятния свят на въображението. Всичките му разкази за роботите са просто великолепни. Затова когато Бард преиздаде романите „Стоманените пещери” и „Голото слънце” в един том, побързах да си го взема и да попадна отново в бъдещето.

„Стоманените пещери” ни среща с детектив Илайджа Бейли от Земята, някъде в далечното бъдеще. Земята е разделена на огромни градове, които буквално са изградени под земята, хората почти не излизат на повърхността, хранят се с изкуствено приготвена храна, ползват обществени бани и тоалетни и това да имаш апартамент с три стаи е лукс. Популацията непрекъснато нараства, но някъде в хода на историята земляните са се отказали от космическите пътувания и завладяването на нови светове. Колонизаторите са се отцепили и сега има 50 външни свята, всеки със собствени нрави и обичаи, на които за разлика от населението на Земята популацията е строго контролирана. За сметка на това космополитите (хората от външните светове) остаряват много по-бавно и живеят стотици години. Най-голямата разлика обаче остава в отношението към роботите. На външните светове те са част от ежедневието и тяхното производство непрекъснато се усъвършенства. На Земята е останало консервативното отношение, хората се страхуват и бунтуват срещу тяхното използване, въпреки трите закона на роботиката...

Историята те увлича и те държи в напрежение да разбереш как е станало точно убийството и кой е извършителят. Наред с това лека полека Азимов разкрива едно бъдеще, което не изглежда по-съвършено от сегашното. А дори напротив, по-мегаполистично и прекъснало връзка с природата. Неизменни са само човешките страсти и емоции.

Виж още

 

Ревюта на наши потребители за Стоманените пещери. Голото слънце (Роботите 1)

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран