Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Гласът на интуицията

Гласът на интуицията

Изток-Запад  / 

Как работи интуицията? Какво, ако не разумът, стои в основата на моралното ни поведение? Как може едно просто неписано правило да помага на лаиците да печелят на борсата, на бейзболните играчи да ловят летящата топка, на родителите да изберат по-доброто училище?

Към пълното описание и видео

14.00 BGN Цена:
14.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Елеонора Илиева , Райна и 6 други

Номер на продукт:

BKBKS000006

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 20.03

Ценова защита

Гласът на интуицията

Ключови характеристики

Как работи интуицията? Какво, ако не разумът, стои в основата на моралното ни поведение? Как може едно просто неписано правило да помага на лаиците да печелят на борсата, на бейзболните играчи да ловят летящата топка, на родителите да изберат по-доброто училище? Защо адвокатите и техните семейства биват подлагани на по-малко медицински процедури? Какво да попитаме лекаря, ако искаме най-добрия съвет?

В западната мисъл интуицията отначало е била смятана за най-сигурната форма на познание, а накрая е била презирана като един непрекъснато променящ се пътеводител в живота, на който не може да се разчита. Ангелите и духовните същества някога били смятани за неопетненочисти проводници на интуицията - по-висши от простото човешко мъдруване, - а философите твърдели, че интуицията ни помага да “виждаме” очевидната истина в математиката и морала. Днес обаче интуицията все повече се свързва с „усещане под лъжичката”, отколкото с мозъка, и е принизена от ангелските висини до просто чувство. Но интуитивните чувства всъщност не са нито безпогрешни, нито глупави. Както вече обясних, те се възползват от развитите способности на мозъка и се базират на неписани правила, които ни дават възможност да действаме бързо и с удивителна точност. Качеството на интуицията се крие в интелигентността на несъзнаваното: способността да знаеш, без да мислиш, на кое правило да се опреш в съответната ситуация. Тази книга показва как интуитивните чувства могат да надхитрят и най-съвършените стратегии за разсъждение и изчисление, но и как те могат да бъдат експлоатирани и да ни подведат. И все пак, не съществува начин да избегнем интуицията; без нея бихме постигнали малко.

Герд Гигеренцер, директор на Института за човешко развитие „Макс Планк”, чиито пионерски изследвания са основен източник за книгата на Майкъл Гладуел „Проблясък”, ни разкрива стъпка по стъпка науката да се вземат добри решения. Хитростта е не да се трупа информация, а част от нея да се отхвърля: да знаеш интуитивно какво не ти е нужно да знаеш. Освобождавайки ни от професионалния жаргон на специалистите и робския труд да правим списъци с плюсове и минуси, Гигеренцер ни предлага да упражняваме когнитивния, социалния и емоционалния репертоар, който сме усъвършенствали в течение на хилядолетия.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Тази книга определено влиза в разрез с много традиционни практики. Нейният автор твърди, че нашите мозъци имат мощни аналитични умения (в което едва ли някой се съмнява), които обаче ние затрупваме с информация и практически деактивираме.

Според него често твърде многото информация за един проблем е пагубна за решението му. Елиминирането на част от тази информация всъщност подпомага нашето мислене. Гигенцер дава пример с десетки експерименти, част от които са доста впечатляващи. Част от тях са по отношение на движение на борсови индекси или предвиждане на спортни резултати – според обясненията му лаиците с минимални познания постигат равни или по-добри резултати чрез налучкване, отколкотопрофесионалистите в областта, които могат да разчитат на опита и знанията си.

Силни страници са по отношение на здравеопазването, в което според него лекарите в стремежа си да научат повече за пациентите си, ги подлагат на твърде много изследвания и отказват да се вслушат във вътрешните си гласове. Гигенцер разкрива редица изследвания, които са вредни за здравето и трябва да се прилагат само при основателни съмнения за болест, но вместо това се прилагат масово за “всеки случаи”.

Някои от тезите му обаче ме подразниха и не мога да ги приема – сред тях са ясната убеденост, че многото знания в дадена област пречат – това едва ли може да бъде валидно правило, откъдето и да го погледнеш.

Като цяло книгата е интересна, но само като куриозна посока на мисленето, не и като сериозно изследване на проблема с “вътрешните гласове”, с които всички сме се сблъсквали за добро или лошо.

Ревюта на наши потребители за Гласът на интуицията

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран