Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
Как се раждат добрите идеи
Виж откъс

Как се раждат добрите идеи

Изток-Запад  / 

Какво е общото между разнообразието на видове в кораловите рифове, туптенето на сърцето при мухите и слоновете, броя на бензиновите колонки и дължината на електрическите кабели. Това е книга за иновативното пространство.

Към пълното описание и видео

16.00 BGN Цена:
16.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Надежда Николова , Елеонора Илиева и 7 други

Номер на продукт:

BKBKE000010

Наличност:

На склад при доставчик Може да е при вас на: 21.03

Ценова защита

Как се раждат добрите идеи

Ключови характеристики

  • Корица:Мека
  • Брой страници:288
  • Препоръчано:Книголандия, Аз чета
  • Година:2012
  • Преводач:Адриан Лазаровски
  • Баркод:9543219346
  • ISBN:9543219346
  • Каталожен номер:1024223
  • Жанрове:История, Популярна наука
  • Тегло:360 g

Какво е общото между разнообразието на видове в кораловите рифове, туптенето на сърцето при мухите и слоновете, броя на бензиновите колонки и дължината на електрическите кабели. Това е книга за иновативното пространство. Някои обстановки смазват новите хрумвания, други като че ли са като люпилни за идеи. Големите градове и световната мрежа са такива необятни източници на иновации, защото, поради сложни исторически причини, и двете са обстановки, изключително подходящи за създаването, проникването и приемането на добрите идеи. По същия начин "безчет миниатюрни архитекти" в дарвиновия коралов риф създават обстановка, в която биологичните иновации процъфтяват.

Ако искаме да разберем откъде идват 
добрите идеи, трябва да ги поставим в контекст. Променящата светогледа дарвинова идея се ражда в ума му, но само си помислете за всички пространства и инструменти, които са му трябвали, за да сглоби цялостната картина: кораб, архипелаг, дневник, библиотека, коралов риф. Мисълта ни оформя пространствата, в които живеем и пространствата на свой ред ни връщат услугата. Тезата на тази книга е, че в необикновено плодовитите обстановки съществуват ред общи свойства и модели, които се проявяват отново и отново. Колкото повече се възползваме от тези общи положения – в личните си работни навици и хобита, в офисната обстановка, в дизайна на нови програмни инструменти – толкова по-добри ще ставаме в изявяването на изключителните си способности за иновативно мислене. Добрите идеи може да не искат свобода, но те искат да се свързват, да се сливат, да се прегрупират. Те искат да се преоткриват чрез прекосяването на конвенционалните граници. Искат да се допълват една друга, точно както искат и да се състезават помежду си.

Ревю от Книголандия

Книголандия

Няма по-актуална книга от тази в момента. В своята същност тя е яростно отрицание на АСТА, на цялата идиотска мания за контрол, за налагане на граници пред идеите, пред творчеството, да се ограничи и печели от всичко, всичко, което е възможно, че и невъзможно. Не виждам смисъл да пиша конвенционално ревю на тази книга, по-скоро (и заради достъпа ми до файла) искам да ви запозная с ред изключителни откъси от нея, които демонстрират защо и как се раждат добрите идеи, които движат света напред, и как да ги въведем в своя собствен живот. Стивън Джонсън еднозначно казва:

Ако трябва да отделя една-единствена максима за тезата на тази книга, тя е, че ние често имаме по-голяма полза да свързваме идеи, отколкото да ги защитаваме единично. Както в свободния пазар, аргументът за ограничаването на потока на иновациите отдавна е срещнал отпора на апела нещата да бъдат оставени на „естествения“ си ход. Но истината е, че когато човек се вгледа в иновациите в природата и в културата, средата, издигнала стени около добрата идея, не е толкова иновативна в дългосрочен план, колкото средата с отворен край. Добрите идеи може да не искат свобода, но те искат да се свързват, да се сливат, да се прегрупират. Те искат да се преоткриват чрез прекосяването на конвенционалните граници. Искат да се допълват взаимно, точно както искат и да се състезават помежду си.

Добрите идеи се раждат от свободното им смесване и всеки творец стъпва на предходните, че и на своите съвременници, които го вдъхновяват във всяка една област. Изобретенията не се дължат на алчността и желанието за печалба на изобретателите, творбите също – изключая безбройните пълчища писачи и всякаква подобна бездарна паплач. Патентите и законите за авторско право не генерират иновации – те ги ограничават. Стивън Джонсън е изследвал пространно откритията и доказателствата са еднозначни – най-важните иновации се правят от мрежи от хора, не от единични гении, а секторът с некомерсиални открития далеч надминава тези с комерсиална цел. Изключения има, разбира се, но доводите са еднозначни.

Виж още

Ревюта на наши потребители за Как се раждат добрите идеи

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран