Играч първи, приготви се

Геймъри, тази книга е за вас!

 

   Книга за геймъри, но и изобщо за всички, които са били млади през 80-те и 90-те години на миналия век, които си спомнят аркадните игри, екшън филмите, музиката… Играч първи приготви се на Ърнест Клайн не е новелизация по популярна игра, а историята на едно момче от близкото бъдеще, което знае всичко за миналото – или поне за това конкретно минало.

   В средата на XXI век антиутопията е реалност – пренаселване, енергийна криза, масова безработица и глад. Почти всички търсят бягство от реалността в „Оазис“ – мащабна онлайн симулация, в която има практически всичко – и всеки може да открие място, където се чувства щастлив. „Оазис“ е творение на Джеймс Холидей, налудничав гений, който променя света, но завинаги остава поклонник на игрите от своето детство. В деня на неговата смърт целият свят научава, че огромното му състояние ще бъде наследено от този, който открие скритите някъде в необятния „Оазис“ три ключа и се справи с изпитанията, криещи се зад вратите, които се отварят с тях.

   Световна истерия – това предизвиква посмъртното предизвикателство на Холидей. Богатството му изглежда като един от малкото шансове някой от милиардите несретници да се измъкне от мизерията. Светът преоткрива 80-те години – първите компютърни игри, филмите, музиката… всички те стават мода, а всичко, което Холидей е обичал, става страст за безброй негови следовници. Но… ключ така и не се намира никъде.

   Уейд е дете, което живее в купчините – кули от каравани за бедняците без собствени домове. Израснал е в мизерия, единствената му страст е „Оазис“ и изследването на живота на Холидей – момчето е играло всички игри от неговото време, знае всички песни, знае безброй филми дума по дума. Той е ловец – един от милионите, които изследват подробно живота на лудия милиардер с надеждата да открият податки къде е скрил прочутите ключове. Както може да очаквате, именно Уейд ще открие първия на най-невероятното място – и светът ще полудее, защото всички искат това богатство. Момчето се оказва на прицела на могъща корпорация, въоръжила безброй ловци, които да дирят ключовете – но и открива приятели във виртуалното пространство… а защо не и в реалността, там, където почти нищо не си заслужава вниманието?

  Играч първи приготви се напомня на „Демон“ на Даниел Суарес в началото, но приликите свършват само с потапянето на света в алтернативна виртуална реалност. Това е книга, написана със страст за време, което вече го няма, но има огромна субкултура около него – началото на дигиталната революция. И ако днешните игри са огромни и със съвършена графика, то няма как сърцето на всеки геймър да не трепва, когато се оказва с джойстик в ръка пред някоя простичка пикселизирана игра от детството му. Е, тази книга е точно за това – за времената, когато всичко бе по-просто, но и толкова привлекателно. Не мисля, че днешните хлапета ще оценят тази книга, освен като приключенски куест, но който си спомня тия времена, ще оцени тоновете препратки и информация, които Ърнест Клайн е вкарал в книгата. Ултимативната нърдовщина, това е Играч първи приготви се – и какво по-хубаво от това? 🙂

  Поръчай предварително с безплатна доставка!