10 летни предложения за четене през август

Август мирише на море, морето на солена вода и парещ пясък, пясъкът на дълги часове мързелуване и почивка, а докато си лежиш и слушаш вълните, неизбежно ще ти се дочете някоя хубава книга. Лятото е в разгара си, не отивай на ваканция неподготвен, а си избери от нашите 10 чудесни и разнообразни предложения за четене:

„Уроци по химия“ от Бони Гармъс, изд. Изток-Запад

Бони Гармъс ни е подготвила една завладяваща и оригинална книга за предизвикателствата на това да бъдеш жена в Америка през 60-те години на миналия век. Химичката Елизабет Зот не иска да е обикновена жена.  Тя е изключително амбициозна, умна и талантлива и има революционно виждане за равенство между половете. Животът обаче я завърта и от водеща на най-обичаното кулинарно шоу се превръща в бунтарка, която учи останалите за силата на познанието и личното мнение. Елизабет Зот никога не обясняваше на зрителите как да си приготвят малки сандвичи с краставица или пухкави суфлета. Рецептите ѝ бяха питателни: яхнии, печени ястия с месо, храна, приготвена в големи метални тави. Наблягаше на четирите основни хранителни групи. Вярваше в големите порции. И твърдеше, че едно ястие си заслужава да бъде приготвено само ако това става за по-малко от час. Завършваше всяко предаване с думите: „Деца, сложете масата. Майка ви има нужда  от малко време за себе си.“

„Италия отвъд клишетата“ от Хенинг Клювер, изд. Ера

  • Защо Хенинг Клювер избира да се установи в Италия?
  • Какво ядат италианците освен паста и пица?
  • В какви суеверия вярват?
  • Какво означава семейството за тях?

В 272 страници, изпълнени със слънце, ароматно кафе, паста и джелато, авторът прави едно вълнуващо обяснение в любов към Италия. Клювер представя по-различен поглед към страната и обединява теми като кухнята, модата, мафията, политиката, обществото, природата, традициите и стила на живот, неизвестни любопитни факти, говори не само за хубавото, но и за недостатъците, за да намери обяснение в какво се крие изключителната ѝ магия.

„С обич от Лондон“ от Сара Джио, изд. Хермес

Новата книга на Сара Джио е прекрасно четиво за любителите на романси, книги за книгите и разплитането на дълбоки тайни. Младата Валентина неочаквано получава като наследство книжарница от рождената си майка. Живописното място в Лондон пленява Вал и я кара да открие най-красивите кътчета на града и да разкрие миналото на майка си – време изпълнено с дръзки мечти, много книги и една обречена любов. Валентина случайно се натъква на екземпляр от любимата си книга, изпълнен с коментари, които разпалват любопитството ѝ. Името на притежателя на романа е изписано от вътрешната страна на корицата. Дали той няма да се окаже сродната ѝ душа? Но докато го търси, бъдещето на книжарницата е заложено на карта.

„Есекският змей“ от Сара Пери, изд. Лабиринт

Кора Сийборн и викарият се впускат да разплетат загадката на страшния змей, водени от различни подбуди. Тя – от интереса си към науката, а той – защото смята, че суеверията са заплаха за вярата. Докъде ще ги доведе това разследване и какви истини за себе си ще открият? Готически роман, любовна, приключенска и криминална история, роман за нравите на времето и феминизма, „Есекският змей“ на Сара Пери може да се чете по много начини, но гарантирано носи насладата от качествената литература. Книгата е обявена за Национален бестселър на годината на „Уотърстоунс“ и е превърната в изключително успешен сериал от Apple TV+

Красноречието на сардината – Бил Франсоа, изд. Жанет 45

„Красноречието на сардината“ на Бил Франсоа е книга, пълна с увлекателни истории, остроумие и фин хумор, красноречива и необикновено четивна книга. Авторът ни повежда на пътуване в морските дълбини и техните неподозирани за широката публика тайни. С таланта на разказвач и подхода на учен, той ни запознава с морските обитатели и обобщава уроците за бъдещето на нашите океани. Впечатляващо изследване на подводния свят на нашите реки, морета и океани, в което се преплитат лични истории, теория на физиката, притчи и исторически факти.

Голи и солени. Морето преди бетона – Сборник, съст. Жанина Драгостинова – изд. Кръг

Жанина Драгостинова събира журналисти, артисти, писатели, историци и други популярни лица, за да ни споделят своите спомени за миналото и морето преди ерата на презастрояването и пренаселеността. Романтиката, дивото препускане с вятъра по вълните на изгубеното време са събрани в 23 вълнуващи разказа. Снимковият материал, който прекрасно илюстрира разказите, е дело на Иван Бакалов и Ана Вълчанова.

Малибу в пламъци – Тейлър Дженкинс Рийд, изд. Локус

Ежегодното парти на семейство Рива ще се окаже повратна точка за няколко съдби. Животът на четирите деца на богаташката фамилия никога няма да бъде същият. Авторката на  „Дейзи Джоунс & The Six“  и  „Скандалният живот на Евелин Хюго“, се завръща с нова бляскава история за окъпания в лукс и скандали живот в Калифорния. „Малибу в пламъци“ е роман, който ще остави доволни старите ѝ фенове и ще ѝ спечели нови. „Малибу в пламъци изобилства от интриги и скандали, но Тейлър Дженкинс Рийд също така е изградила пълнокръвни герои, които са душата на романа и най-голямото му постижение… Пикантна и неустоима книга, която ще завладее читателите.“

Натуралистът – Андрю Мейн, изд. Ентусиаст

Смразяващ кръвта трилър от Андрю Мейн, който дълбае в основите на човешката същност. Професор Тио Крей е отдаден на научната си дейност и стои много далеч от престъпната мрежа. Но способността му да вижда реда в хаоса, го прави единствения, който може да спре опасен престъпник. Бързайки да е стъпка пред полицейското разследване, Тио трябва да използва научната си прозорливост, за да разкрие убиеца на своя бивша студентка. Ще съумее ли да действа изкусно като хищника, когото преследва, преди да се превърне в негова плячка?

Змей закрилник – Симона Панова, изд. Сиела

Изключителен дебют на Симона Панова с книга, в която се приплитат любовна история, митове и стари предания. В основата на сюжета лежи легандата за Вида, покровителката на Видин, която, за да се спаси от пагубната сила на змея го приковава в основите на крепостта. В наши дни проклятието за змея все още е протегна мрачния си плащ над града. Авторката умело „завихря истинска буря, в която змейове, лами и самодиви плетат заговори и интриги, във всяка усмивка се крие предателство, а на карта са заложени животът на смъртните и съдбата на един град, древен като Дунава…“

Октоподът Роки и Елиза – Цветелина Спиридонов, изд. Кибеа

„Октоподът Роки и Елиза“ е втора част от поредицата на еколожката Цветелина Спиридонова, която цели да насърчи децата да обичат, ценят и опазват океаните, моретата и природата въобще. Малките читатели се срещат с едни от най-интересните и древни обитатели на океана. Книгата, вдъхновена от пътешествията на авторката и от живота ѝ по бреговете на Индийския океан, е двуезично издание (на български и на английски) и е предшествана от „Великото приключение на малкото китче Съни“.