Избор на здравословни храни и рецепти за вашето бебе

Преминаването от течна към твърда храна и разнообразяването на менюто с полезни за храносмилането рецепти, е изключително ключов момент за диетата на вашето бебе.

След 6-месечна възраст, хранителните нужди на малкото човече се променят, а това от своя страна изисква въвеждането на богато меню и избягването на вредни продукти. Когато настъпи времето за захранване, родителите имат две възможности: да се погрижат за приготвяне на здравословни храни в домашни условия или да купят готови от магазина.

И тъй като за много от майките, особено неопитните, това е труден етап, изпълнен с доста съмнения и неувереност, в следващите редове ще ви разкажем малко повече за захранването и ще ви вдъхновим с рецепти за едно по-пълноценно меню.

Как да започнем разделното хранене при бебетата?

Етапи на разделното хранене

  • Етап 1: Създаване на нова рутина

Първият етап стартира между 4-6 месец, като в менюто на мъничето се въвеждат здравословни храни с една съставка, като пюрета и каши от плодове или зеленчуци. На този стадий кърмата или адаптираното мляко все още присъстват.

  • Етап 2: Разширяване на вкусовете

Между 7-9 месец млякото все още фигурира в менюто, но постепенно се въвеждат нови вкусове отново на пюре като яйца, риба, месо. Тук вече може да разгърнете кулинарния си потенциал, като използвате по-разнообразни рецепти.

  • Етап 3: Да изследваме самостоятелно

Преминаването към изследователския стадий е между 9-12 месец, когато паралелно с вкусните здравословни храни и рецепти, които са били предимно на каша, се въвеждат на мънички хапки. Тук малкия човек започва самостоятелно хранене с пръстчета, като млякото постепенно отстъпва на твърдите продукти.

  • Етап 4: Вече съм голям

Детето е вече на 12+ месеца и е позволено в диетата му да са включени здравословни храни и вкусни рецепти, почти като на възрастните.

Разнообразяване на бебешките пюрета на бебето

Захранването на мъничето с разнообразни здравословни храни, които да спомогнат неговото храносмилане и цялостно израстване е от съществена значимост. Макар че закупуването на готови, оптимизира времето, по-голяма част от майките решават сами да ги приготвят, защото е по-полезно и могат да избират съставките.

Ако сте от втория тип, то за създаването на вкусни здравословни храни по изпитани рецепти, със сигурност ще имате нужда от уреди за готвене, които може да откриете онлайн в Озон. Подобна придобивка не само ще ви спести труд и усилия, но и ще обогати менюто на бебето с питателна, по-лесна за преработване диета.

Полезни комбинации на хранителни продукти за бебето

Направете домашното бебешко меню по-интересно и вкусно, като експериментирате с различни рецепти. Комбинирането на разнообразни здравословни храни и вкусове, ще разшири на вкуса на вашето дете.

По време на по-ранните фази, може да предложите по-опростени комбинации, като пюрета от авокадо и банан, моркови и грах, тиква и ябълка. А след, в зависимост от възрастта, може да увеличите вкусовете, като пиле с картофи, сьомга и сладки картофи, кокосово къри пиле.