10 нови неща, които ще намериш във FIFA 23

Тази година FIFA 23 идва с куп подобрения. От гейминг компанията ЕА са ти приготвили нещо зашеметяващо. Играта ще стартира с новости като две женски лиги, две световни първенства и много промени в геймплея. Всичко това ще разгледаме точно сега, така че продължавай да четеш, за да научиш повече за любимата игра!

За първи път на корицата…

В новото издание двама играчи си поделят трибуната. Килиян Мбапе се завръща за трета поредна година на корицата на FIFA. Към него, в една от обложките на изданието, се присъединява нападателката на Челси и Австралия Сам Кер. Тя е първата жена – лице на играта.

Какви pre-order бонуси има тази година?

Традицията на ЕА да те поощрява с FUT pre-order екстри за силно начало на играта продължава и в новото издание на FIFA.

За стандартната версия на играта, pre-order екстрите са следните:

  • Week 1 TOTW карта
  • Kylian Mbappe карта (под наем за 5 мача)
  • Alphonso Davies/Son Heung-Min/Vinicius Jr (избор на играч за 3 мача под наем)
  • Гарантиран талант от собствената ти школа в Career Mode

Може да поръчате стандартната версия на играта на pre-order ТУК

Какво е HyperMotion 2 във FIFA 23?

Тазгодишната голяма иновация е технологията HyperMotion 2. Надграждайки тази, представена във FIFA 22, разработчиците от ЕА са усъвършенствали два двигателни профила – един мъжки, един женски – създавайки 6000 нови анимации, които вече са част от геймплея.

Крайният резултат е по-стегнато усещане за дрибъл, заедно с други по-фини подобрения. Блокирането на топката в наказателното поле е значително по-малко магнетизирано, а вратарите са с още по-подобрен изкуствен интелект.

 

Как е оформен геймплеят и какви са новостите?

„Най-коментираното“ допълнение е силният удар (Power shot). Задържайки L1 и R1 (на PS5/PS4), докато дриблираш към вратата, камерата леко приближава твоя играч. В този момент натискането, и след това отпускането, на бутона за стрелба, изпраща топката мощно към вратата. Тази добавка, обаче, е „неасистирана“ и при грешно прицелване ще изстреляш топката далеч в трибуните. Ще бъде интригуващо да видим как тази механика се вписва в онлайн мачовете.

Статичните положения и ускорението на играчите, също са ключови промени, като идеята е играта да стане по-бърза, а изпълнението на прeки свободни удари и дузпи по-гладко и по-резултатно.

Женското присъствие във FIFA 23

За първи път в историята на поредицата са включени две местни женски лиги с автентични екипи, емблеми и стадиони. Това са Женската суперлига (Англия) и Дивизия 1 Féminine (Франция). Повечето от английските клубове са ти вече познати, като Chelsea, Manchester City и Brighton. Но три от френските отбори нямат мъжки еквивалент –  Issy, Soyaux, и FC Fleury 91.

Кои са новите отбори и лицензи?

Тематично, световните първенства за мъже и жени ще бъдат представени в една игра на FIFA 23 за първи път заедно. Мъжкият турнир се провежда в Катар през ноември, докато Нова Зеландия и Австралия са домакини на турнира за жени през лятото на 2023 г. Очакваме да бъдат включени в пълен детайл, вероятно като безплатно DLC, за периода на провеждането им.

Отборът на Juventus се завръща в пълния си блясък в списъка с лицензирани отбори, но пък най-малко четири други италиански клуба отново ще бъдат преименувани във FIFA 23. AS Roma ще бъде Roma FC, Atalanta ще бъде Bergamo Calcio и Lazio ще се запази като Latium. Говори се и за промяна в лиценза на AC Milan. Миналата година конкурентна футболна игра обяви сделка с отбора на Napoli, което означава, че във FIFA 23 бившият отбор на Диего Марадона също ще бъде с друго име.

 

Какви промени ще има във Ultimate Team?

Революция! Отборната „химия“ (Chemistry) се трансформира напълно. Все още ще бъдеш възнаграден, ако имаш играчи от един и същи отбор или лига в състава, но не е необходимо те да са на съседни позиции един на друг. Същото важи и за старата система за лоялност.

Пример:

Постави Анди Робъртсън, Трент Александър-Арнолд и Роберто Фирмино в един отбор и ще спечелиш три “chemistry” точки на играч (максималния възможен), въпреки че са разпръснати на различни позиции. Няма да има статистическо наказание, ако например си включил Килиан Мбапе в изцяло английски отбор или състав от Ла Лига с Ник Поуп на вратата. Разбира се, нито Мбапе, нито Поуп ще добавят химическа стойност, но те пак ще играят със същите статистики като техните обикновени карти.

Картите за промяна на игрова позиция също са преконфигурирани. Преди те ти позволяваха да местиш играчи нагоре или надолу по терена в зададена посока – LW към LF, например, или CM към CAM. Сега тези карти не указват нова позиция. Вместо това те ти позволяват да преместиш играч на една от установените му второстепенни позиции. Така Жоао Кансело може да бъде преместен от RB в LB, или Фернандиньо от CDM в CB.

 

Какво е новото в Career Mode?

  • Личности и характер на играчите

Тази система ти позволява да изградиш нова връзка с твоите играчи. Архетипите на личностите са три – Mavericks действат с инстинкт и могат да променят играта сами – те са по-трудни за управление и непостоянни, но ако впрегнеш способностите си можеш да ги направиш неудържими.

Virtuosos съчетават динамиката с малко повече градеж в играта, докато Heartbeats са борбени и трудолюбиви играчи, които са двигателят на отбора. Те не се отказват, образцови са и няма да те разочароват.

Всички играчи могат да променят своя тип личност с напредването на кариерата, като всеки има и свой собствен набор от атрибути.

  • Изиграване на ключовите моменти – подобрения в интерактивното симулиране на мач

За да постигнеш баланс между реализъм и това да не се чувстваш затънал в играта, вече можеш да се включваш само в най-важните моменти от мача, или да използваш така наречените „Playable Highlights”.

Това е добър начин да спестиш време, ако не искаш да прекарваш твърде много часове в играта, но все пак да имаш и голямо влияние върху случващото се в кариерата.

Това надгражда над функцията Interactive Sim Match на EA във FIFA 21, която позволи да променяш хода на играта, като контролираш само ключови моменти като дузпи и свободни удари.

  • Нови менюта и младежки школи

Това не е толкова драстична промяна, но е добре дошла. Достъпът до информация за изтичането на договорите, както и перспективите за младежката ти академия е много по-лесна чрез менюто „Известия“ (Notifications).

Има и нови функции, като възможността да купуваш коли или да посещаваш играчи в болница, които ти помагат да повишиш „щастието“ в отбора.

  • Динамични моменти

Добавени са нови кинематографични кадри за трансфери и смяна на отбори, които надграждат тези от миналогодишната игра. FIFA 22 също съдържаше такива, но бяха значително по-кратки и редки. Например, ако в твоя клуб пристигне нова звезда, може да видиш какво се случва с въпросния играч от подписването до обявяването на трансфера.

  • Трансферният прозорец

Тук от ЕА добавят т.нар. Transfer Analyst.

Той ще поставя оценки от A-F за твоите умения по трансферно преговаряне. Освен това ще получиш съвети как да направиш по-добра сделка за играчи, които искаш да продадеш сега или по-късно.

Анализаторът ще разглежда твоите трансфери и ще те уведомява за качеството на бизнеса ти по време на прозореца.

  • AI подобрения

Новата система анализира всички параметри на развитие на мача по много по-интелигентен начин, така че противниковият отбор да взима по-добри решения в зависимост от това как ти играеш.

Най-големият плюс за това е, че смените, които опозицията прави, сега ще бъдат повлияни от това как върви играта. Така че, ако съперникът ти се нуждае от гол, той ще вкара като резерва допълнителен нападател.

  • Автентични мениджъри

Искал ли си някога да отведеш Ман Сити до европейската слава, заставайки директно на мястото на Пеп Гуардиола? Е, сега вече можеш.

FIFA 23 ти позволява да избираш от всеки мениджър в играта – поставяш го в клуб по твой избор или в сегашният му такъв. Доста готино, ако питаш нас и може да доведе до страхотни идеи за ролева игра.

Персонализиране на стадион в “Режим на кариера“

В играта ще бъде включена секция „Stadium Builder & Editor“. Чрез нея ще можеш да редактираш билбордове, капацитет на стадиона, динамика сред трибуните, цветовете и други. Това би било страхотна добавка, особено за онези, чиито любими отбори, за съжаление, нямат напълно лицензиран стадион в играта. Тази опция ще ти позволи не само да създадеш клуб и да изградиш успеха му от самото начало, но и да развиеш своя стадион и по този начин да увеличиш подкрепата на публиката в него.

Кариерата на играча – бъди звезда

Кариерата на играча съшо е от режимите, които носят много промени тази година. Да изведеш новосъздадения си играч от дъното до върха се превръща в още по-реалистично изживяване. Пълното персонализиране на играча е подобрено в тазгодишното издание, като можеш да избирш атрибути и предимства, като физически способности, позиция, анимации и др. Разбира се, би могъл също да поемеш ролята на съществуващ играч, което ще ти позволи да развиеш кариерата му по твой вкус.

Много нови екстри са добавени към изживяването на твоята футболна звезда, като:

  • Социални медии
  • Татуировки / Аксесоари
  • Интервюта след мач
  • Интервюта преди мач
  • Награди за играч на мача
  • Кинематографски сцени от тренировка

Според все още непотвърдена информация, се очаква въвеждането на характерни личности и в този режим, като това ще бъде продиктувано от твоите действия както на терена, така и извън него. В момента не е сигурно какво означава това, като се има предвид, че не може да се прави много извън мачовете.

Най-вероятно ще бъде повлияно от това колко често искаш трансфери или нови договори, но тайничко се надяваме, че можеш да отидеш на по бира и да се позабавляваш с твоята собствена футбола звезда.

Това, което ни очаква в края на септември, несъмнено ще бъде едно от най-добрите произведения на ЕА. Остава ни само да грабнем джойстика, да се настаним удобно и да се потопим във едно ново, по-реалистично футболно преживяване!

Избери своята FIFA 23