x-mini-we2

X-mini ME и WE – не съдете за колонката по размера й!

През изминалия месец успях да тествам новите колонки на X-mini, моделите ME и WE, въпреки че за тях имаше сериозна борба в офиса. Няма да се фокусирам върху технически характеристики, които лесно ще намерите на продуктовите страници на колонките. Затова пък ще се фокусирам върху най-интересните функции на микро-колонките.

Първото впечатление се определя от външния вид и то беше „Много са малки!“ Думата „мини-колонка“ просто не ги определя достатъчно добре – ME и WE са двойно по-малки от стандартно X-mini, а височината им е по-малка от палеца ми. Черната колонка изглежда много badass, като мини-граната и удобно се събира в ръка.

Има няколко сериозни хитрини, които са добавили X-mini. Едната от тях е гуменото капаче, което предпазва напрашаването на мембраната на колонката. От личен опит мога да кажа, че това напрашаване адски много ме дразни при другите модели X-mini, които са прекарали някакво време около компютъра ми. Когато се отвори, капачето може да се сложи под колонката, за да й придаде стабилност и тя да не се разхожда по бюрото като Перла 05 на центрофуга. Другото приятно допълнение е металната халка, с която колонката лесно се слага на ключодържател. За пълната мобилност допринася и животът на батерията – с едно зареждане получавате около 6 часа музика.

X-mini ME се свързва с аудио устройство с 3.5мм жак, а към колонката се закача microUSB. Кабелите на колонките са съвсем къси, направени с идея за по-голяма мобилност. Това все пак ограничава разстоянието, на което можеш да поставиш колонката от лаптопа си, но пък за ползване с телефон е смислено решение. Към този кабел има и USB за зареждане в компютър.

X-mini WE пък може да се свърже както с кабел, така и през Bluetooth. Колонката използва NFC технология, така че съвместимите телефони просто трябва да се докоснат до WE, за да се свържат с нея. Обхватът при безжично свързване е 10 метра, така че лесно можеш да си разнасяш телефона в джоба из стаята, докато слушаш музика от колонката. Допълнително, WE колонката има 3.5мм аудио изход за закачане на слушалки. Никога не би ми хрумнало, но както каза strangera, с помощта на този изход на X-mini WE можете да си направите безжични слушалки.

Стигаме и до най-интересния въпрос – този за звука. Както може да се предположи, очакванията ми към толкова малка колонка не бяха големи. Оказа се, че всъщност колонките се справят доста добре за размера си. Стига да не са усилени на макс, колонките възпроизвеждат добре дори музика с повече високи тонове – нещо, което е традиционна слабост на X-mini моделите. Нямам професионален слух, но музиката от телефона звучи добре на полянката в парка, а това е основната цел с тези колонки. Силата на звука е задоволителна – със сигурност няма да събуди съседите, но пък добре може да изпълни помещение с размер от 20 квадрата. Накратко, X-mini ME и WE са удобни, непретенциозни и тооолкова малки!