Как да изберем колонки за компютър

Няма значение колко качествен звук възпроизвеждат вградените високоговорители на монитора ви, лаптопа или вашите слушалки. В даден момент може да ви се прииска да понажежите обстановката с малко допълнителен бас или сила, за да може да се насладите максимално на любимите си филми, игри или музика. В такъв случай ще са ви нужни допълнителни колонки за вашия компютър. 

В тази статия, ние от Озон ще се опитаме да ви улесним, като хвърлим малко яснота по въпроса, за какво трябва да внимавате, когато избирате такъв вид аудио техника.

Какви видове има

В зависимост от спецификациите, по които се разглеждат, колонките за компютър могат да се разделят на различни видове, но най-основните са три:

Това е най-разпространеният вариант, който се състои от два високоговорителя (канала) – ляв и десен, като могат да бъдат комбинирани и в една кутия. Работейки заедно, те създават така наречения стерео звук.  Обикновено това е най-базовият вариант, на който може да се спрете, но това съвсем не означава, че няма някои доста качествени 2.0 канални опции.

Този вариант също е често срещан. С 2.1 се означават аудио системи, състоящи се от 2 високоговорителя и включен субуфер към тях. Накратко казано, високоговорителите управляват по-голямата част от звука, докато субуферът е предназначен за управление на баса. Обикновено той се позиционира възможно най-ниско или направо на пода, за по-добър ефект.

Този тип колонки за компютър, са известни още и като съраунд. Състоят се от субуфер и пет високоговорителя – два предни, два задни и един централен. По този начин се създава съраунд ефект и засилва реалистичното усещане, особено когато гледате филм или играете игри.

За какво да внимавате

Преди да направите своята покупка, има няколко параметри и характеристики на колонките за компютър, които трябва да вземете под внимание. След като вече сте решили на кой от горните три варианта да се спрете, помислете и за следното:

  • Bluetooth или кабели

Може би едно от най-важните (и лесни) решения, които трябва да вземете е, дали искате вашите колонки да се свързват само чрез кабели, чрез блутут или комбинирано. Разбира се, последният вариант ще оскъпи до някаква степен продукта, но пък комбинира предимствата от двата варианта заедно. Въпреки това, колкото повече опции и букси за физическо свързване има, толкова по-добре. 

Свързването чрез кабел обикновено осигурява по-добро качество на звука и елиминира риска от загуба на връзка, забавяне в предаването на сигнала и изтощаване на батерията. Има различни варианти за кабелно свързване, но най-разпространените са с 3.5 мм жак, както и по-добрият вариант – с USB. 

И блутут връзката дава някои предимства, като например това, че премахва досадните кабели от бюрото и пода, можете лесно да свързвате и други устройства, като телефони, таблети и телевизори, а и колонките за компютър стават по-лесно преносими. Особено ако сте се спрели на някои от портативните модели с по-малки размери. 

  • Качество на звука

Ако звукът излизащ от вашите колонки за компютър е с лошо качество, нищо друго няма значение. Все пак крайната цел на всяка аудио система е да подобри качеството на звука на вашия компютър.

  • Външен вид

Този критерий също не е за пренебрегване. Все пак говорителите ще станат част от интериора ви и не искате те да го загрозяват, а по-скоро да го красят и допълват. Затова избирайте добре изглеждащи марки и модели, които да се съчетават правилно с обзавеждането в дома ви.

В онлайн магазина на Ozone.bg ще откриете голямо разнообразие от колонки за компютър от водещи производители с разнообразни дизайн и функции. Разгледайте нашите предложения, за да направите лесно най-добрия избор.

ВИЖ ВСИЧКИ КОЛОНКИ ЗА КОМПЮТЪР