10 книги, които да вземеш със себе си на плажа

През юли те каним да се присъединиш към една забележителна компания: Кари (но не Брадшоу), Мали (предстои му да разкрие собственото си убийство), Флорънс (пише за любовта, но не вярва в нея) и Сали Скелета (името е достатъчно красноречиво). Ще те заведем и до Средната земя, ще наминем към град Хелоуин, а после – право към звездите. Е, очертава се натоварен месец, така че не губи време и избери с кое заглавие ще започнеш!

„Любовта има твоите очи“ от Диего Галдино, изд. Кръгозор

Когато ексцентричният художник Тайрън Лейн отсяда в къщата на Ферети, от него се очаква да нарисува 10 картини на красиви гледки в Тоскана. И толкова. На сцената обаче се появява красивата София… И Италия отново е любов! Тайни, страст и романтика под красивото небе на Тоскана изкушаващо мамят за още…

„Седемте луни на Мали Алмейда“ от Шехан Карунатилака, изд. Лабиринт 

Роман, награден с „Букър“, който размива границите между тук и отвъд.

Мали Алмейда е много неща – журналист, фотограф, атеист, комарджия и… мъртъв. В негови ръце е да разкрие собственото си убийство, като насочи близките си към снимки, изобличаващи извършителите. Шри Ланка ще бъде разтърсена от разкритията на необичайния източник от отвъдния свят. Само ако луните, които остават, са достатъчни за Алмейда да доведе начинанието си до край…

„Кари Сото се завръща“ от Тейлър Дженкинс Рийд, изд. Локус

Постиженията в спорта изискват жертви и това не е тайна за никого. Включително за Кари Сото – на 37 тя седи на трибуните на Откритото първенство на САЩ и вижда как обещаваща тенисистка изравнява рекорда ѝ. И тогава се случва завръщането – Кари е решена отново да бъде част от света на големия спорт, макар че преди оттеглянето си преди 6 години е постигнала всичко. Наистина всичко. Каква магия се крие в спорта и има ли там място за любов? Тейлър Дженкинс Рийд разказва, ние четем.

„Книжарницата в Алжир“ от Каутер Адими, изд. Кръг

„Истински богатства“ е книжарница, която несъмнено бихме искали да посетим. Нейната забравена история звучи ту приказно, ту стряскащо, но през цялото време в ума ни звучи мисията на нейния създател – да събере на едно място „литература, която лекува и обединява“.

„Пътешествието, на което ни повежда писателката Каутер Адими, започва през 30-те години на миналия век и стига до наши дни, когато млад мъж на име Рияд трябва да опразни „Истински богатства“. Но старият книжар Абдала, пазител на „храма“, бди над паметта на мястото.“ (от анотацията)

„Мъртвите романтици“ от Ашли Постън, изд. Софтпрес

„Във всяка добра история има няколко тайни.“ – така започва „Мъртвите романтици“ и категорично се нарежда сред най-горещите книги това лято.

Флорънс е автор на любовни романи, но е загубила както вярата си в най-великото чувство, така и своето вдъхновение. Притискат я срокове, баща ѝ умира, призраци от миналото са напът да обсебят настоящето ѝ… И тогава колелото се завърта. Как един поглед към смъртта може да ти покаже, че животът е прекрасен? И колко любов е събрана в малките подаръци на съдбата? Следваме Флорънс и сме нетърпеливи да разберем какви тайни крие!

Пътешественик в Средната земя: Скици и илюстрации от Торбодън до Мордор от Джон Хау, изд. Студио Артлайн

Тази уникална книга „представлява пешеходна обиколка на Средната земя, която събира не само ключовите места от Толкиновите истории, а и онези току отвъд хълма или хоризонта.“ (от анотацията)

Епични битки, легендарни герои и изгубени кралства оживяват пред очите ни чрез вълшебни думи и невероятни илюстрации. Очертава се незабравимо пътуване – такова, каквото само въображението на Толкин може да сътвори!

А за най-големите фенове – не пропускайте възможността за автограф и среща с Джон Хау, който тази година ще бъде част от събитието ANIVENTURE COMIC CON.

Звезден пратеник. Цивилизацията, погледната от Космоса от Нийл Деграси Тайсън, изд. Изток-Запад 

Война, политика, религия, раса, пол – все щекотливи теми, които обаче, погледнати от Космоса, от висотата на звездното небе, придобиват съвсем различен облик. И е добре, и е полезно всеки човек на тази планета да може да ги види по този различен начин. „Звезден пратеник“ отправя едно истински човешко послание към земляните. Оставаме с надеждата да бъде чуто…

„Не зная как да се държа, когато ме обичат“ от Елин Рахнев, изд. ICU 

Чете ли ти се нещо истинско? Толкова истинско, че да те замисли, спечели, обърка, да те потопи в дълбините на душата ти и да те измъкне със страшна скорост на повърхността, за да поемеш глътка въздух като нов човек… В „Не зная как да се държа, когато ме обичат“ са събрани пет поетични книги. Ако искаш да се срещнеш с гларуси, объркали посоката към лятото, да усетиш дъха на пеперуда, да разбереш защо смъртта е лилава и как изглежда трапчинка безразсъдство, Елин Рахнев говори красиво за всичко това и за още много.

„История на Рока“ от Рита Набаис, изд. Робертино 

Лятото върви ръка за ръка с добрата музика. А в „История на Рока“ има много от нея. Любопитни факти, забавни случки и разкази за трудния път до върха на някои от най-великите изпълнители и групи са идеалната компания в горещите дни. Подходящо четиво за всички почитатели и малки пънкари. Неподходяща за… Ами май няма такива.

„Да живее Тиквената кралица“ от Шай Ърншоу, изд. Егмонт България

Едно парцалено сърчице тупти развълнувано… Сали Скелета (официално Тиквена кралица) свързва съдбата си с Джак – нейната голяма любов. Началото звучи обещаващо, но нищо не е такова, каквото изглежда в град Хелоуин. Кралските задължения на Сали не са по вкуса ѝ, но когато на карта е заложено бъдещето на града, който управляваш, си готов на неподозирани действия.

На фона на сухи като кости листа, парцалени ръце, тела с шевове и кървавочервена луна започва приключение, единствено по рода си.