Ревю на “ЕмоджиПъзел: Какво е настроението ти?”, Eurographics

Замисляли ли сте се, че в днешно време се опитваме все повече да улесняваме общуването помежду си, като създаваме символи, които са еднозначни и не се нуждаят от знания по конкретен език? Те просто пресичат граници, събарят стени и постигат целта си – да бъдем разбрани. Говорим за онзи “език”, който е нещо като нова азбука – изпращането на емоджита. Бихте ли се подвоумили как въздейства дадена ваша постъпка, ако от другата страна получите търкалящо се от смях жълто личице? Със сигурност не.

А, ето как в края на 90-те години се ражда този “език”. Негов “татко” е Сигетака Курита, който работи по платформата за мобилен интернет i-mode, пусната от японския оператор NTT DoCoMo. Първият набор “емоция-пренасящи картинки” (от японски “emodzi” “картинно писмо”) били с размери 12 х 12 пиксела и се появили като “азбука” със 172 картинки, които били свързани предимно с японската култура и традиции. Днес по-скоро емоджитата свързваме с “жълтите питки” – кръглите човешки лица – които са усмихнати, намусени, гневни, тъжни, превъзбудени, меланхолични… Техен родител е Никола Люфран, основател на компанията “Smiley”. А официално този жълто-питков език е включен като дума (“emoji”) в речника на Оксфорд през 2013 г.
Тук трябва да уточним нещо – не трябва да смесваме емоджитата с емотиконите, защото не са едно и също. Емотиконите се предават със знаци – като точка, точка и запетая, букви, символи (усмихнатото човече се изобразява така – “:)” )
Емоджитата пък са си истински картинки.

В чест на скоро отпрашилия световен празник на емоджитата – 17 юли, решихме да редим пъзел с емоджита. Гответе се за много от жълтите усмихнати, тъжни, влюбени, гневни и всякакви питки, а къде сте вие сред тях – ще решите сами.

Издател: Eurographics
Име: “Емоджи: Какво е настроението ти?” (“Emoji What’s Your Mood?”)
Брой части: 1000
Размер: 68 x 49 cm

Кутия:

Нормална, шарен горен капак. Здравината й преценяваме на 6 от 10 точки. Можеше една идея по-здрава да е според нас, но ние сме много претенциозни.
Отпред може да се види голяма картинка на пъзела, марката, името на английски, логото на марката и броят на частите.

По страниците има следните неща: лого на марката, броят на частите, името на пъзела, предупреждение за малките (въпреки че според нас няма дете, което не трябва да реди пъзели!) на няколко езика, баркод, размери в инчове и сантиметри и уеб сайта им.

Отзад не е съвсем бяло, имаме следните нещица: информация за по-известните емоджита, категориите им, какво значи “емоджи”, други от тази серия, но различни парченца и техният сайт.

Нямаше много прах вътре, което е доста добре.

Картината:

Шарена! Не би трябвало да ни затрудни (надяваме се). Всички емоджита на куп.

Качество на пъзела:

Както сме казвали, Юрото имат едни от най-нестандартните части, стига да сте си избрали такъв пъзел. Еднакви части почти няма, което е супер, дебелината оценяваме на 8 от 10 като точки, което е доста добре. Печата и качеството са почти перфектни. Все пак ние сме претенциозни, при това винаги.

Реденето:

Ако имахме предаване на живо, щяхте да чуете виковете: “РАМКА”, когато стартираме реденето. Не беше трудна, свежа се оказа, но да не се заседяваме на нея, все пак ни сърбят ръцете.

Розово, лилаво и червено се набиваха на очи и нямаше как да не почнем от там.

Решихме да съберем “опасните” и “лоши” емоджита.

След това от зеленото и оранжевото да посглобим каквото можем, все пак видяхме, че жълтото преобладава и да стигнем до него само.

Както се вижда измъчихме и бялото, което уж беше по-малко от жълтото, но риск печели – риск губи.

Вече имахме само жълто и нестандартни форми, с които се справихме.

Дано и вие сте се забавлявали, като нас. И не забравяйте да показвате емоциите си. 🙂

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria!