team-shot

Повече за специалните части в Medal of Honor Warfighter

Medal of Honor: Warfighter е вече тук. Мултиплейър режимите му предлагат на играчите избор от професионалисти в бранша от 10 специални части от целия свят. Запознайте се накратко с историята на специалните части от играта:

Navy SEALs (Navy’s Sea, Air, and Land Teams)

 Основното звено за специални операции към флота на Съединените Американски Щати. Още в периода преди и непосредствено след Втората Световна Война в САЩ осъзнават необходимостта от елитни групи за специални операции, които да изпълняват спомагателни функции за мащабния флот на страната. Натрупаният опит с различните групи и нуждата от обща структура води до създаването на NAVY SEALs през 1961. Съвместно с други части на армията те изпълняват мисии още по време на войната във Виетнам. Освен свързани с военните нужди на флота задачи, SEALs участват и в операции по борба с тероризма, трафик на оръжие и наркотици, мисии по залавяне и обезвреждане, както и освобождаване на заложници. Действат като част от Naval Special Warfare Command (NSWC) и United States Special Operations Command (SOCOM) и в сътрудничество с разузнавателните служби при нужда от техните специфични таланти.

JTF2 (Joint Task Force 2)

Специализирано анти-терористично звено в състава на армията на Канада, подчинено на военното командване за специални операции. Създадено едва през 1993, то вече има богат опит, натрупан по време на операции в Руанда, Босна, Косово, Хаити. От 2001-ва година силите на JTF2 присъстват в Афганистан, като мисията е поставена дори без знанието и одобрението на парламента.

SAS (Special Air Service)

Водят началото си още от специалните звена към британската армия, сформирани по време на Втората Световна Война. Като едни от най-старите специализирани военни формирования, те са модел за много от специалните части на други страни по света. В периода след ВСВ те са закрити за кратко, но са отново сформирани с оглед нуждите на армията от групи за операции в тила на врага и други рискови задачи с високи изисквания към опита и подготовката на войниците. SAS изпълнява и анти-терористични функции, като в богатата си история взима участие във всяка гореща точка, в която Короната има интереси и участие – Фолклендската война, операции в Залива, Босна, както и в Афганистан.

FSK/HJK (Hærens Jegerkommando)

Част от кралската армия на Норвегия и е основното подразделение, трениращо командоси и десантчици съвместно с други клонове на армията. В настоящата си структура съществува от 1997. Числеността на активния състав е секретна, а операциите им включват всичко от директна интервенция до консултантски, спасителни и анти-терористични действия. Имат документирани участия в Босна, Косово, Ирак и Афганистан.

SOG (Sarskilda operationsgruppen)

Една от най-младите специални части в света. Създадени през 2001 и подчинени на върховния главнокомандващ на шведските въоръжени сили, техните основни задачи включват охрана на високопоставени лица, разузнавателни действия и анти-терористични задачи.

KSK (Kommando Spezialkrafte)

Състои се само от най-добрите сред най-добрите в немската армия. Създадена след обединението на Източна и Западна Германия, групата е част от дивизията за специални операции и има различни специализирани съединения – за наземни тилови операции, разузнавателни, амфибийни, планински и др, обикновено действащи в групи от четирима или петима бойци с различна специализация. Общият активен персонал на KSK е малко над 1000 души. Елементи на KSK са част от ISAF и извършват операции в Афганистан.

ROKN UDT/SEALs (Republic of Korea Naval Special Warfare Flotilla)

Групата за специални операции, част от състава на флота на Република Корея. Основана през 1955 с активното участие на американски военни съветници и финансиране, UDT приема много от методите на работа и тактиката на своите Navy SEALs колеги. Задачите им включват спомагателна разузнавателна поддръжка за нуждите на флота, спасяване на заложници, охрана на кораби и брегови инсталации, саботаж, както и директна военна интервенция. Последната им намеса е от 2011 – освобождаване на кораб от плен на пирати в Аденския залив като част от международните усилия за обезопасяване на морския трафик в този район.

GROM (Operational Mobile Reaction Group)

Създадена през 1990 като специализирано звено за борба с тероризъм и неконвенционални операции към Вътрешното Министерство на Полша. В наши дни те са част от полските въоръжени сили и взимат участие в действия в Афганистан и Ирак.

АЛФА

Елитно звено в състава на специалните части на Руската Федерация под надзора на Федералната Служба за Безопасност (ФСБ). Сформирана още по времето на Съветския Съюз непосредствено след инцидента на летните игри в Мюнхен през 1972, основната задача на АЛФА е предотвратяване на терористични нападения и освобождаване на заложници. Получила бойното си кръщение още по време на войната в Афганистан съвместно с тогавашното КГБ, АЛФА взима участие в практически всеки военен конфликт или криза от създаването си до наши дни, изпълнявайки анти-терористични и други специални задачи.

SASR (Special Air Service Regiment)

Малкото братче на британския SAS, с когото споделя не само основната си структура, но и своето мото – „Who Dares Wins“. Създаден през 1964, SASR наследява първото специализирано въздушно-десантно съединение на Австралия. Първата им значима интервенция е по време на Виетнамската война. Взимат активно участив е Пустинна Буря и поддържат групи в Афганистан.