Ревю на пъзел “Червено и синьо”, Щефани Щенмайер, Heye

Питали ли сте се някога защо художниците, а и всички хора, рисуват сърцата, както ги знаем – така:

Правим го, нищо че отлично знаем – той е неуморна “помпа” с две камери и две предсърдия, в която, обаче, се случват и най-необяснимите неща, които ни превръщат в хора. Смята се, че човешката душа живее именно там, затова със сърцето обичаме, мразим, с него изпитваме състрадание, свързваме се с божественото, с него дори виждаме – “Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.” – казва Екзюпери и вероятно е прав, но защото тогава сърцето не се рисува като око например? Историята е много дълга и съвсем не еднозначна. Мятайки поглед към римската митология (да, много сме далекогледи!), се натъкваме на Купидон – немирник и сладострастник. Той има безотказен инструмент за подчиняване – стрелата на любовта, с която улучва хората в сърцето. Върхът на тази стрела е във формата на сърце (стилизирано и симетрично) и се смята, че затова човешкия орган е започнал символично да се изобразява с тази форма.

Има и други, не толкова лирични, а по-скоро практични обяснения защо рисуваме така сърцето – заради формата на листата на растението силфия, което масово се е използвало като безотказно противозачатъчно. Или че наподобява формата на листата на бръшляна – символ на безсмъртието на душата. Каквато и да е причината символът на сърцето да изглежда така както изглежда, той е превзел напълно изкуството на германската художничка Щефани Щенмайер. Заради щурите ѝ и напълно нетрадиционни “сърдечни” картини, от Heye са посветили цяла серия свои пъзели на тях, като са я нарекли “Hearts of Gold”. И златото в тези пъзелни картини съвсем не е само в преносен смисъл, защото те наистина имат сегменти в златисто. Целият символизъм около сърцата, златото и картините на Щефани ни се сториха много подходящи за месеца на жените, затова новото ни ревю ще е на пъзела “Червено и синьо”. Днес ще редим сърца, стилизирани коне, море, пясък и миди, фар на скалите – една любов в синьо, червено и златно, защото “…Само влюбените музика в живота чуват, / останалите глухи са и тихо съществуват…” У. Шекспир

Издател: Heye
Име: “Червено и синьо” (“Red & Blue”)
Автор: Щефани Щенмайер
Серия: “Hearts of Gold”
Брой части: 500
Размер: 35 х 50 cm

Кутия:

Кутията е много здрава, с добър печат. Отгоре се вижда логото на издателя, цялата картина, броя на частите, името на серията и това на художничката

На всяка от страните има детайли от самия пъзел и името на художника.

От едната страна намираме баркод и размери.

На долната има информация за останалите пъзели от същата серия.

Вътре в самата кутия намираме плика с части плюс 2 малки каталога с други пъзели на фирмата.

Картината:

Ако трябва да сме честни изобщо не ни грабна в началото, но (както винаги има едно „но”) в процеса на отделяне на частите и реденето ни стана забавно, защото открихме какво ли не в това бълбукащо от синьо и червено сърце – много любови, интереси, спомени.

Качество на пъзела:

Качеството на частите е страхотно, както само Heye и още няколко марки го умеят. Дебелината е идеална, печата е качествен, както на кутията, така и на самите елементи.

Цветовото отделяне става без никакъв проблем и всеки един детайл се различава.

Реденето:

Както никога започнахме без рамка. (Каква рамка да сложим на сърце?)
Използвахме момента, когато нашата прекрасна Йови – спеца по рамките – беше доста разсеяна, защото раждаше първото си момиченце. И ние, а и тя, го ударихме на безрамковост в името на сърцата!

Всичко беше хаос от различни наредени елементи, без да са свързани с някакви граници.

Тук сърце, там мида, някоя и друга буква, и какво ли още не.

Забелязвахме, че тези неща ги има на общата картина, едва когато отделяхме частите и ги наредихме.

Малко по малко се оформи група сърца, които съединихме с малка част от рамката (добре, че Йови не гледаше).

После още една групичка и най-накрая рамка!

За финал оставихме голямото сърце в средата.

Пласт по пласт редувахме златно, червено, синьо и докато се усетим поставихме и последното парче.

За сетен път се убеждаваме, че марката “Heye”, благодарение на доброто си качество и удивителен подбор на художниците, може да те накара да наредиш пъзел, който никога не би забелязал от пръв поглед.

Това ревю е съвместна продукция на Ozone.bg и Puzzles Bulgaria.