Какви са ползите от плуването?

Може би си се чудил какви са ползите за тялото от плуването. Експертите препоръчват на възрастните да имат 150 минути умерена активност или 75 минути интензивна активност всяка седмица. Плуването е отличният начин да тренираш цялото си тяло и своята сърдечно-съдова система. С един час плуване можеш да изгориш почти толкова калории, колкото и с бягане, но без никакво въздействие върху костите и ставите.

Ползите от плуването започват от момента, в който скочиш в басейна и се простират далеч след времето, когато излезеш от него. Уникалните свойства на водата имат незабавни физически облаги, като например модулация на болката. Освен за стимулиране на физическото здраве и изграждане на мускулатура, часовете прекарани в басейна могат да имат множество други ползи. Сега ще те запознаем с 8 от позитивите на плуването, след които може би ще поискаш да грабнеш очилата за плуване и да отидеш до най-близкия басейн.

Подобрява психическото здраве

Плуването е един от малкото спортове, които изискват да напуснеш „външния свят“.  Много хора споделят, че когато са във водата, се чувстват по-спокойни и по-малко стресирани. Редовните упражнения помагат за намаляване на тревожността и депресията, поради причината, че освобождават хормони, които поддържат мозъка ни да работи по здравословен начин. С плуването в открити води можеш да извлечеш дори още повече награди, като например да ти се отдаде възможност да плуваш на красиви места, с което се създават ценни спомени.

Ефективен начин за изгаряне на калории

Плуването е идеалният начин ако искаш да се отървеш от излишните килограми. Един човек със средно тегло 72 kg може да изгори около 400 калории за един час плуване с умерено темпо. За да направим съпоставка, същия този човек би изгорил около 300 калории за един час ходене.

Въпреки че с бягане или колоездене ще изразходваш повече калории, при този вид тренировки с висок интензитет натоварваш своите бедра, глезени и колене, което може да влоши и създаде болки в ставите. Поради факта, че водата те държи изправен, тя може да намали напрежението и въздействието върху ставите ти с до 90%.

Подобрява работата на сърцето и белите дробове

Подобно на други форми на аеробни упражнения, плуването може да подобри твоята сърдечно-съдова система. То прави сърцето ти по-здраво и регулира кръвното налягане, както и увеличава капацитета на белите ти дробове. Плуването също така е изключително полезно за хората, страдащи от хипертония.

Подходящо е за хора с наранявания и заболявания

Плуването е идеалният начин за тренировка на хората, които не могат да правят упражнения с голямо натоварване или съпротивление, поради факта че водата поддържа мускулите. Плуването може дори да помогне за намаляване на болката или да подобри възстановяването от наранявания. Както казахме вече плуването развива белите дробове и увеличава капацитета им, което е изключително полезно за хората, страдащи от астма.

Подобрява съня

Плуването може да има силата да ви помогне да спите по-добре през нощта. Близо 50 процента от възрастните хора изпитват известна степен на безсъние. В проучване на Националния център за биотехнологична информация на САЩ, възрастни хора страдащи от безсъние съобщават, че след извършване на редовни аеробни упражнения са подобрили както качеството си на живот, така и на съня.

Достъпно е за всеки

Едно от най-добрите предимства на плуването е това, че всеки може да го практикува, в сравнение с някои други видове упражнения, които могат да се окажат предизвикателство. Единственото, което ти трябва, разбира се, е бански костюм и басейн, или пък в по-добрия случай – море. Плуването позволява на човек да върви със свое собствено темпо и е идеалната тренировка за хората, които тепърва започват да спортуват.

Повдига настроението

Плуването е едно отлично средство за подобряване на настроението ти. То може да те накара да се чувстваш щастлив и позитивен и да намали гнева, депресията и напрежението. Редовното плуване освобождава ендорфини и серотонин в тялото и е изключително полезно за психическото здраве у човека.

Стимулира мозъчната дейност

Упражненията като цяло се свързват с подобряване на когнитивните способности на човек. Плуването повишава кръвообращението, увеличава се количеството кислород към мозъка и това води до подобряване на всички жизнени функции. Така че ако искаш да укрепиш своята концентрация, памет и внимание това е идеалното решение.

Плуването е една от най-добрите форми форми на физическа активност за тялото. Чрез него изгаряме калории, тонизираме мускулите си и подобряваме цялостно своето физическото и психическото здраве. Надяваме се да сме ти били полезни и ти пожелаваме приятни водни забавления.

ВИЖ ВСИЧКО ЗА ПЛУВАНЕ