5-те най-касови филма на Уес Крейвън

5-те най-касови филма на Уес Крейвън

Легендарният Уес Крейвън, виновник за редица филмови кошмари, най-известни от които са тези с емблематичния Фреди Кругър, ни напусна на 30-ти август след неравна битка с рака. За своите 76 години, над 40 от които посветени на седмото изкуство, Крейвън никога не е робувал сляпо на холивудските канони за правене на комерсиално кино, а е залагал на собствен стил и на оригинални, често иронични образи и сюжети. Това може да му е коствало заснемането на безброй екранни касоразбивачи, но му гарантира реномето на един от най-уважаваните творци в жанровата ниша. Нека обаче погледнем кои все пак са най-посетените му от публиката заглавия.

Поредицата „Писък“

Поредицата „Писък“ стартира през 1996 г. и успява по едновременно фин и кървав начин да накълца жанровите клишета със сатирично наточения си сценарий, дело на Кевин Уилямсън. Първата част събира впечатляващите 103 млн. долара в Северна Америка, а година по-късно продължението почти я доближава с своите 101 млн. През 2000 г. третият „Писък“ прибира почти 90 млн., а през 2011. четвъртият скромно „затваря“ цикъла с разочароващите, но кажи-речи прилични 38 млн. Серийният убиец Ghostface наскоро възкръсна и в едноименния сериал „Писък“, но при направата му Крейвън няма участие.

„Нощен полет“

Рейчъл МакАдамс и Килиън Мърфи са звездите в този напрегнат аеро-трилър (с атмосфера), описващ зловещ заговор за убийството на високопоставен бизнесмен. Нощен полет излиза на екран през 2005 г. и събира малко под 60 млн. долара, а предвид сравнително скромния бюджет (около 25 млн.), резултатът е задоволителен и превръща проекта в един от по-успешните във финансово отношение продукции на Крейвън.

„Кошмари на Елм Стрийт“

Стигнахме не само до най-важната творба в кариерата на режисьора, но и до един от най-значимите жанрови филми, правени някога – „Кошмар на Елм Стрийт“ отприщва яростта на свръхестествения убиец с вълнен пуловер, федора и смъртоносна ръкавица през 1984 г., отрязвайки си 25 млн. долара от боксофис пая. В една от ролите дори виждаме младия Джони Деп, който играе сънлив герой с лош късмет, завършил жизнения си път под формата на ален фонтан… Следват сума ти продължения, дори и римейк, но тях няма да коментираме.

„Хората под стълбите“

Група гето индивиди влиза с взлом в къща, обитавана от странно семейство, а скоро след това пишман престъпниците си дават сметка, че са направили най-голямата грешка в живота си. „Хората под стълбите“ успява да изкара цели 24 млн. долара, които многократно покриват ниския бюджет от 6 млн. Сюжетът третира разнообразни, дръзки и провокативни теми – порастване, кураж, пубертет… канибализъм, а основните злодеи са изиграни от Евърет МакГил и Уенди Роуби, които познаваме много добре от любимия на всички ни „Туин Пийкс“.

„Вампир в Бруклин“

Макар да се оказва в крайна сметка провал, a и творческо разочарование, хорър-комедията „Вампир в Бруклин“ се домогва до петата позиция в класацията със своите 20 млн. долара касови постъпления. Филмът, в който Еди Мърфи го играе фатален съблазнител и кръвопиец, не успява да си избие разходите си, но определено става за убиване на време – особено, ако си падате по вампирски истории, които не се взимат сериозно.

В памет на Крейвън отдаваме почит към творчеството му и до 10-ти септември за всяка филмова поръчка ще получите като подарък дивиди с филма „Нощен полет“!