„Съветникът” и още 4 филма на Ридли Скот, които трябва да гледате

Тази седмица на DVD и Blu-ray излезе „Съветникът” на Ридли Скот по оригинален сценарий на Кормак Маккарти. Възможно е да сте го пропуснали, когато се въртеше по кината към края на миналата година, въпреки звездния му актьорски състав (Брад Пит, Камерън Диас и Майкъл Фасбендър, плюс още серия известни лица). За разлика от по-масово ориентиранитефилми на Скот, „Съветникът” не постигна сериозен боксофис успех, но за сметка на това предизвика доста силни реакции и гледалите го се разделиха на два ясно изразени лагера. Някои смятат, че филмът е слаб, досаден или неразбираем и това най-вероятно са отишлите да гледат известни актьори в криминален трилър, без да знаят какво точно да очакват. А на екрана се случва един нетипичен филм по нестандартен сценарий, в който образите на Маккарти и Скот се забъркват в диалози и ситуации, чието разгадаване и разплитане не позволява и секунда разсейване с пуканки или проверяване на телефона. Филмът определено не е за всеки, а за тези, които не се ограничават само с клиширани и многократно предъвквани холивудски блокбъстъри. При повторно гледане „Съветникът” е още по-интересен и на пръв поглед празни приказки и подхвърлени реплики се оказват много по-важни и забавни.

Покрай Bul-ray премиерата на “Съветникът” няма как да не се сетим и за няколко от по-старите заглавия на режисьора, които заслужават внимание (и нееднократно гледане).Скот има повече от 20 филма – някои блокбастъри, други по-лични и скромни като мащаб или бюджет проекти, фантастики, екшъни, трилъри, малко фентъзи, различни епохи, иконични женски образи, предстоящ библейски епос и какво ли още не…Но тук ще се ограничим само до 4.

Пришълецът

Без съмнение, един от най-известните филми на Скот. През 1979г. „Пришълецът” даде начало на уникален по рода си франчайз – тук се намесват се Джеймс Камерън и Дейвид Финчър, а дори и Жан-Пиер Жьоне и кръстоските с Хищника също заслужават да ги споменем. „Пришълецът“ превърна Скот в един от майсторите на фантастиката, въпреки че това със сигурност не е преобладаващият жанр в кариерата му. За разлика от толкова много sci-fi и хорър заглавия, „Пришълецът”  все още не е остарял и продължава да стряска, впечатлява и събира фенове повече от три десетилетия след премиерата си. А феновете могат да се радват едно отлично Blu-ray издание с коментар, допълнителни сцени и изолиран саундтрак.

След години молби и надежди на феновете Ридли Скот отново се завърна към вселената на ксеноморфа с предизвикалия безкрайно много спорове и противоречиви мнения „Прометей”, чието предстоящо продължение обещава отговори на част от въпросите и оплакванията. Не може да се отрече, че филмът има проблеми със сценария, но за сметка на това изглежда уникално, особено на 3D. Ако имате нужната техника, 3D Blu-ray изданието е наистина добро и включва филма в 3D и 2D, както и страхотни допълнителни материали.

Блейд Рънър

Разбира се, „Пришълецът” и неговата своеобразна предистория не са единственият досег на Скот с фантастиката – през 1982 излиза екранизацията „Блейд Рънър” по романа на Филип К. Дик. Макар да не става моментален хит, с годините филмът се превръща в истинска класика в жанра, а и в киното въобще. Визията на Скот за мрачното бъдеще (толкова различно от лъскавите, новички, сякаш недокоснати от човек декори на повечето холивудски фантастики), neo-noir историята, темите, които засяга, музиката и запомнящите се герои на Харисън Форд и Рутгър Хауър – всичко това прави „Блейд Рънър” всепризнат шедьовър. Имайте предвид, че филмът има няколко версии и следователно към него трябва да се подходи по-внимателно. Няма да сбъркате, ако заложите на „финалната версия” от 2007, която не включва разясненията на Декард като глас зад кадър.

Гладиатор

Вероятно най-известният филм на Скот си остава „Гладиатор”, който има 5 награди „Оскар”, включително за най-добър филм, най-добра мъжка роля за Ръсел Кроу и най-добри визуални ефекти. За съжаление, самият режисьор и до ден днешен няма „Оскар” за режисура. Освен престижните награди и номинации „Гладиатор” има и впечатляващ брой фенове и неизменно присъства в класациите на най-добри филми. Както става винаги с най-големите блокбастъри, филмът отнесе и доста критики, най-вече за исторически неточности и специалните ефекти. За първото няма какво да си говорим – на всички ни е ясно, че става дума за холивудски блокбъстър без претенции за историческа точност. Коментарите за ефектите обаче граничат с абсурда и един от по-популярните е „личи си, че тигрите са нарисувани”. Дори и да беше вярно, пак нямаше да промени факта, че „Гладиатор” е изключителен успех – реалистичен „sword and sandals“ филм, който до голяма степен възроди историческия епос. За щастие, наскоро родните разпространители отново заредиха бройки на юбилейното издание и то пак може да се намери у нас (вероятно не за дълго, така че не се размотавайте).

Кибритлии

Един от най-несправедливо пренебрегваните филми на Скот е „Кибритлии” от 2003. Скромен като мащаб и бюджет филм, „Кибритлии” е едновременно кримка, драма и изключително качествена черна комедия, в която Никълъс Кейдж прави една от по-добрите си роли (спомняте ли си доброто старо време, когато Кейдж беше уважаван актьор и участва в няколко отлични филма?). Кейдж играе разкъсван от фобии и притеснения измамник, който заедно със своя партньор и протеже – Сам Рокуел, както обикновено във върхова форма – подготвя поредния удар, когато в живота му изненадващо нахлува вече порасналата му дъщеря. По една или друга причина „Кибритлии” така и не успя да се превърне в хит, но гледалите го си го спомнят като приятен и смислен филм. За съжаление, официално българско издание не може да се намери, но ако някога попаднете на филма, не го пропускайте.

За щастие, Скот не лежи на стара слава и в най-скоро време можем да очакваме нови заглавия и от него: задава се „Exodus: Gods and Kings”, в който Скот режисира Крисчън Бейл в ролята на Моисей. Как се е справил ще разберем в края на годината, когато „Exodus” излиза на голям екран.