novi i popularni knigi za april

Нови и популярни книги за април

Пролетта е тук, преминахме към лятното часово време и денят става по-дълъг. Какво означава това? Добрата новина е, че ще има повече време за четене. В специалния ни списък с нови хитови заглавия сме подбрали за всекиго по нещо, така че не пропускайте да го разгледате и да се заредите с хубави книги. Защото както знае всеки уважаващ себе си книгоман – в библиотеката винаги има място за още една книга.

„Метрополис“ на Бен Уилсън, изд. Изток-Запад

Известният английски учен Бен Уилсън прави вълнуващо изследване на човешката цивилизация, посредством разказа за историята на града. Чрез „Метрополис“ читателят се отправя на пътешествие сред известни или забравени градове и се запознава с тяхната дълга история, за да види в края на това пътуване как през хилядите години на градското възникване и развитие са довели до големите човешки открития и напредък.

 

„Ще видим великите постижения на древния урбанизъм в Урук и Вавилон; зараждането на гражданското общество сред оживлението на атинската агора; разцвета на търговията през славните дни на космополитния Багдад; възникването на финансите в задушевната атмосфера на лондонските кафенета; бляскавия живот в Париж по време на Бел епок. Ще узнаем за утопичните видения за бъдещето сред небостъргачите на Ню Йорк или за превръщането на метрополиси като Шанхай и Сингапур в зелени оазиси.“

„Най-доброто от Пощенска кутия за приказки“, „Пощенска кутия за приказки“

postenska kutia za prikazki

 

Започналата като литературен експеримент „Пощенска кутия за приказки“ отбелязва 11 години и няма да сбъркаме, ако кажем, че за това време успя да се превърне в култово място за споделяне на истории, смях и любов към четенето!

За да отпразнува това събитие, издателството зарадва българските читатели с новия си сборник – „Най-доброто от Пощенска кутия за приказки“. Този сборник е и чудесен начин да се запознаете с Пощенската кутия, ако все още по някаква причина сте пропуснали тази пълна със смях и добро настроение среща.

Тук ще намерите любимите си автори и разкази, които винаги ще ви карат да се усмихнете.

„Уважение“ на Инти Чавес Перес, изд. Жанет 45

уважение

 

Уникалната по рода си образователна книга, насочена главно към момчетата в тийнейджърска възраст, „Уважение“ събира всичко, което едно момче трябва да знае за секса, любовта и взаимността.

С много практически съвети и приятелски тон, Инти Чавес Перес обяснява промените, които настъпват през пубертета, пътищата на съзряване, неудобните въпроси, митовете и заблудите на това, изпълнено в тревоги и колебания, време за момчета. Тук тийновете ще намерят и отговора на най-честия въпрос, който Перес получава в часове по сексуално образование, които води в различни училища – как сексът да носи удоволствие и на двамата партньори.

„Войната, която промени Рондо“ на Романа Романишин и Андрий Лесив, изд. „Софтпрес“

voynata, koqto promeni Rondo

 

Книгата, отличена с няколко международни награди, провокира размисъл и дава отговор на най-честите въпроси на децата за войната, същевременно с това дава надеждата и представя ценността на мира.

„Войната, която промени Рондо“ на украинските автори Романа Романишин и Андрий Лесив излезе на българския пазар дни след започването на войната в Украйна и благодарение на издателите от „Софтпрес“ се превърна в книга с мисия – приходи от нея се даряват на Български червен кръст в помощ на пострадалите украинци.

„Войната идва в идиличното градче Рондо и променя всичко. Възможно ли е трима приятели да спасят любимия си дом?“

„Полунощ в Ел Ей“ на Майкъл Конъли, изд. Бард

polunosht v Eley

 

За почитателите на трилъра и съспенса издателство Бард е подготвило нова доза от майсторското перо на Майкъл Конъли. Феновете на детективите Бош и Балард няма да останат разочаровани.

Нощта на Нова година, от небето на Ел Ей се сипе олово, следствие от празничното настроение. До тук – нищо необичайно. След новогодишната еуфория Рене Балард отива в автосервиз, чийто собственик е ранен фатално. Тя скоро разбира, че смъртта му не е причинена от заблуден куршум и е свързана с друго неразкрито убийство, което бившият детектив Хари Бош е разследвал преди години.

„Аристократът“ на Пенелъпи Уорд, изд. Сиела

Aristokratut

„Кой е онзи страхотен мъж, за когото мислиш понякога? Онзи, който ти се изплъзна? Всяко момиче си има по един такъв, нали? Моят е неприлично красив британски аристократ – Лео Ковингтън. Мъжът, който за едно лято преобърна целия ми свят.“

Нова страстната любовна история, изпълнена с чувство за хумор и обрати, в духа на хитовите авторки Ел Кенеди и Л. Дж. Шен. В „Аристократът“ Пенелъпи Уорд проследява необикновената афера на една двойка, която на пръв поглед няма нищо общо, а връзката им изглежда предварително обречена на провал. Запознайте се с Фелисити и Лео!

„Оцелелите“ на Джейн Харпър, изд. Хермес

Ocelelite

„Оцелелите“ е новият завладяващ трилър от авторката на бестселъра „Сушата“ Джейн Харпър, който излезе в края на месец март на българския пазар благодарение на издателство Хермес.

Мястото на действието на романа е наистина екзотично – крайбрежно градче на остров Тасмания. В Ивлин Бей сякаш всичко е обвито в мистерия, а хората са скрили дълбоко мрачни тайни от миналото.

„Три внушителни метални фигури се издигат върху скалите на тасманийското крайбрежие в памет на жертвите на потънал преди век кораб. Местните ги наричат Оцелелите.“

В центъра  на историята е Кийрън, който след едно безметежно и мечтателно лято, преживява огромна трагедия, която го променя из основи. Съкрушен, той напуска града, за да се завърне след 20 години.  Въпреки че вече има собствено семейство, Кийрън не може да забрави опустошителната буря, нанесла жестоки рани, които никога няма да зараснат.

„Пробуждането“ на Лоран Гунел, изд. Колибри

Probujdaneto

Новата книга „Пробуждане“ трябва да се чете като обвинение срещу всички, които манипулират ежедневието и живота на обикновения човек: едрия бизнес и многонационалните компании, правителствата и народните избраници с активното съучастие на медиите.

Лоран Гунел е френски писател и психолог, чиито книги съчетават романовия сюжет с популярната психология. Той пише на достъпен език и предава на читателя основните страни на човешката психика.

„В романа се спирам на моите лични ключове за декодиране на някои събития, които според мен не са никак безобидни. За да избегна всяка двусмисленост, държа веднага да уточня, че в него не става дума за антиковид ваксините… Те просто не са темата на тази книга. Съсредоточих анализа си върху… всичко останало. Затова пък всички исторически препратки са истински, както и споменатите икономически теории и психо-социологически изследвания.

Лоран Гунел“

„Хипотеза за любов“ на Али Хейзълууд, изд. Егмонт

Hipoteza za lyubov

„Хипотеза за любов“ е книга, която ще разтопи всички романтични читатели. Али Хейзълууд ни представя още една прекрасна любовна история, в която сродните души се намират на пук на привидното и делничното.

Олив Смит е докторант трета година и определено няма вяра на приказките за вечна безоблачна любов. За да убеди най-добрата си приятелка, че с нея всичко е наред, Олив се забърква в шантава ситуация. Учените вярват само на доказателства, нали? И като всеки уважаващ себе си биолог, Олив се паникьосва и целува първия срещнат мъж. А този мъж не е кой да е, а добре известният Адам Карлсън – изгряваща звезда в научните среди и пълен задник.

„А Олив разбира, че единственото по-сложно нещо от това да изследва хипотеза за любов е да погледне собственото си сърце под микроскоп.“

„Проблясък в мрака“ на Стейси Уилингам, изд. Ера

Problqsuk v mraka

Не пропускайте трилъра „Проблясък в мрака“, отличен като „Избор на редактора“ в Амазон и бестселър на „Ню Йорк Таймс“, а холивудската звезда Ема Стоун продуцира сериал по романа за HBO. Стейси Уилингам е създала вълнуващ трилър, наситен със съспенс, обвит в наелектрезираща атмосфера и поразяващи обрати.

„Когато Клои е на 12 години, шест млади момичета изчезват в родното ѝ градче. До края на лятото бащата на Клои е арестуван и осъден сериен убиец. Семейството ѝ трябва да приеме истината и да посрещне последствията. 20 години по-късно Клои почти е успяла – има успешна практика, предстои ѝ сватба и понякога наистина е щастлива. Изчезването на младо момиче в близост до дома ѝ обаче силно я смущава.“

 

Всички книжни предложения и още много други ще откриете на сайта на ozone.bg. А за да имате под ръка винаги нещо ново, вижте тук кои са другите популярни книги през април.