В обувките на Хайзенберг

Днес се навършват точно две години от излъчването на преобръщащия финал на един от любимите ни сериали. Стартирал още през 2008 г., жестокият Breaking Bad (преведен извънредно неадекватно у нас като В обувките на Сатаната) не просто прави фурор на малкия екран, a се налага като една от най-великите, признати и обичани продукции в историята на телевизията. Иначе казано: миксира перфектно култовост и мейнстрийм.

Сюжетът най-нагло описва променливото и опасно житие на обикновен учител по химия, който се юрва по наркотичната магистрала на метамфетамините, след като му слагат зловеща диагноза – не като потребител обаче, а като „готвач“. Вещите му научни познания и прецизното му поведение в лабораторията го превръщат в най-добрия производител на дрога в Северна Америка, че и отвъд нея. Спираловидното му затъване из безмилостната инфраструктура на престъпния свят неизбежно го „пречупва“, трансформирайки го на свой ред в чудовище. Брилянтната игра на Брайън Кранстън е само черешката на тортата – Breaking Bad е зверски як, най-вече защото по ненормално добър начин анализира човешката природа.

Фенщината не само ни подсказва, а направо ни задължава да ви подсетим, че при нас можете да откриете няколко доста маниашки мърчове, посветени на Хайзенберг и компания – тениска с образ, вече утвърден като чиста поп-култура, Pop!-фигурки c Джеси и Уолтър, както и целия сериал в специално пакетно издание на Blu-Ray. Хем напрегнато развлечение, хем урок по обща култура, Breaking Bad е тъпкан с детайли по темата – почти като разтворен учебник по химия, но без скучната част.