Книгите, които трябва да прочетеш през юни

Месец юни те подканва за първи глътки морски въздух, за безгрижни сини дни и романтични нощи. Не забравяй, че в куфара винаги ще намериш място за нова книга, защото какво е ваканцията без добро четиво? Тук сме събрали 10 от най-чаканите и търсени книжни заглавия за месеца – разгледай бестселърите и книгите, които сега набират популярност, и няма да сбъркаш в избора си.

„Победителите“ – Фредрик Бакман, изд. Сиела

Едно от събитията на месеца без съмнение е появата на български превод на последната част от трилогията на всеобщия любимец Фредрик Бакман за жителите на Бьорнстад – „Победителите“! И тук читателите ще търсят отговори на големите въпроси за силата на семейството, значението на общността и за жертвите, които сме склонни да направим, за да защитим близките си и света, който обичаме.

„Минали са две години, откакто се случи онова, за което никой не иска да мисли. Всички се опитваме да продължим напред, но в този край на гората има нещо, което така и не ни позволява да го направим. Ние сме град с мъка в сърцето и насилие във въздуха, обичаме приказки с щастлив край, но дълбоко в себе си от самото начало знаехме, че този няма да е такъв.“

„Рационалност“ – Стивън Пинкър, изд. Изток-Запад

Живеем в интересни времена. Хората все по-лесно попадат в капана на модерните ирационалности – фалшиви новини, конспиративни теории и езотерични вярвания. Здравият разум е сякаш на изчезване. За щастие, човечеството разполага с важните инструменти за мислене – логика, критично мислене, теории на вероятностите, корелацията и причинността, посредством които глупостта може да бъде избегната.

„Ако имате нужда от лекарство за подобряване на мозъчната си дейност, по-добре прочетете „Рационалност“. По-евтино, по-забавно и по-ефективно е“, казва Джонатан Хайд, автор на „Праведният ум“ и други бестселъри. “

„Ще видиш ти, като родиш!“ – Неда Малчева, изд. Софтпрес

Умопомрачително забавен наръчник за бъдещи и настоящи майки, които са склонни да не се вземат твърде сериозно! Ако искаш да погледнеш майчините несгоди и радости откъм смешната им стана, книгата на брилянтната Неда Малчева е точно за теб.

„От началото в тоалетната до третия триместър. Oт червения конец до майчинските групи и госпожа Мерудия на площадката. Неда Малчева описва онези етапи на бременността и първите месеци от майчинството, за които ви предупреждават всички:Ще видиш ти, като родиш!“

„Момичетата от мочурището“ – Кели Мъстиан, изд. Лабиринт

Всички почитатели на Кая и романа „Където пеят раците“ ще бъдат трогнати от историята на две момичета, обединени от страшна тайна, която може да им струва живота в „Момичетата от мочурището“. Ейда и Матилда ще трябва да минат през изпитанията на съдбата, за да извоюват по-добър живот за себе си и за обичните си хора. Дали ще оцелеят в този свят на неправда, морална поквара и продажност? Книга за две силни жени и за силата на мечтите, за приятелството, верността и възмездието.

„Когато тялото казва НЕ“ – Габор Мате, изд. Кибеа

Дългоочакваното ново издание на класиката „Когато тялото казва НЕ: Цената на скрития стрес“ е тук. В него Габор Мате търси отговорите на важни въпроси за връзката между ума и тялото, за нейното влияние върху стреса и заболяванията, както и за ролята на индивидуалния емоционален модел в редица често срещани заболявания, като се позовава на научната литература и собствения си десетилетен опит в практическата медицина.

„Имало едно време в Холивуд“ – Куентин Тарантино, изд. Кръг

Освен като култов за цяло едно поколение режисьор, Куентин Тарантино се изявява и като талантлив писател. Първият му роман „Имало едно време в Холивуд“ разказва историята на меката на киното през 60-те години на миналия век и същевременно обогатява и разширява в неочаквани посоки сюжета на едноименния филм.

„Наситен с характерните за Тарантино ирония и остроумни диалози, „Имало едно време в Холивуд“ e обяснение в любов към 60-те години, изпълнени със страст, тъга, непринуденост и липса на политкоректност.“

„Оризовата майка“ – Рани Маника, изд. Бард

Месец юни те радва с още едно ново издание на дебютна книга, пленила милиони сърца и превърнала се в бестселър за една нощ! „Оризовата майка“ е историята на забележителна със своята сила и воля жена – Лакшми. Жена, която прегръща превратностите на съдбата, успява да ги пребори и превежда през немислимото себе си и семейството си.

„В този роман религия и предразсъдъци, богове и духове се допълват и сглобяват мозайката на един необикновен свят.“

„Чумни нощи“ – Орхан Памук – изд. Обсидиан

Литературното събитие на 2022 г. определено е излизането на новия роман на нобеловия лауреат Орхан Памук – „Чумни нощи“. Потопен в историята и зареден с напрежение, епичен роман, в който действието се развива преди повече от сто години, но темите звучат повече от актуално.

„… уникален реквием за Османската империя, разтърсвана от естествения си упадък, от националноосвободителни борби, изостаналост и суеверия, от конфликта между традиции и прогрес. Това е и изключителен исторически роман, който умело преплита фантазия и реалност, минало и настояще, принципите и страховете на Изтока и Запада.“

„Арканум: Необуздан“ – Брандън Сандерсън – изд. Студио Артлайн

Едни от най-емблематичните създатели на нови светове в нашия век несъмнено е Брандън Сандерсън. Размахът на неговото въображение омагьосва феновете и неслучайно той се нарежда сред топ любимите фентъзи автори. „Арканум: Необуздан. Колекцията за Космера“ събира истории, представящи планетите от вселената на Сандерсън, която обхваща “Летописите на Светлината на Бурята”, “Мъглороден”, “Елантрис” и “Космера”, и техните напълно реализирани и отличителни магически системи, заедно с карти, илюстрации, бележки… и тайни.

„Аз ли нож в ръка държа“ – Ашли Уинстед, My Book

Един от най-забележителните дебюти на миналата година, най-добрата книга на месеца в „Амазон“ – „Аз ли нож в ръка държа“ на Ашли Уинстед ще се хареса на феновете на спиращи дъха романи като „Момичето от влака“, „Не казвай сбогом“ и „Тайната история“. Меланхоличен и тайнствен, споен от дружбата между шестима приятели, една страшна катастрофа и непогребани тайни, този психологически трилър е наистина пристрастяващо четиво.