Имаш въпроси? Виж контакти или посети помощ

Категории
0 0.-лв. Поръчай
Обратно към всички
yerusalim-kolin-tabor-vakon

Йерусалим

Вакон  / 

Преминете зад стените на един загадъчен град между небето и земята. Майсторът на класическия пътепис Колин Таброн се завръща на българския книжен пазар с един от венците на своето творчество - енигматичния „Йерусалим“.

Към пълното описание и видео

18.00 BGN Цена:
18.-лв.
Купи
Добави в любими Любим продукт на: Наталия

Номер на продукт:

BKBKT000191

Наличност:

На склад Може да е при вас на: 24.05

Ценова защита

Йерусалим

Ключови характеристики

 • Корица:Мека
 • Брой страници:264
 • Общи:Преводна литература
 • Година:2016
 • Преводач:Маргарит Дамянов
 • Националност:Английска
 • Баркод:9786197300017
 • ISBN:9786197300017
 • Жанрове:История, Културология, Пътеписи, Туризъм
 • Размер на продукта:142/210
 • Име:Йерусалим
 • Оригинално име:Jerusalem
 

Преминете зад стените на един загадъчен град между небето и земята.

 

Майсторът на класическия пътепис Колин Таброн се завръща на българския книжен пазар с един от венците на своето творчество - енигматичния „Йерусалим“.

Никой друг град не е бил лоно на толкова междурелигиозна хармония и вражда, колкото свещения за евреи, християни и мюсюлмани Йерусалим. Град-привидение, който в продължение на векове разпалва въображението и захранва надеждите на могъщи владетели и пламенни поклонници от целия свят – ала не заради това, което е, а заради това, което символизира....

Според древните предания в сърцето на Йерусалим е положен крайъгълният камък на света. Тук Адам бил създаден от шепа пръст, завистливият Каин отнел живота на брат си Авел, Ной отправил благодарствена молитва след големия потоп, а Авраам бил готов да жертва сина си Исаак, за да докаже вярата си в Бога. Тук Мохамед се изкачил на небето по стълба от светлина, а Иисус бил разпнат и възкресен.

Свещен за еврейската, християнската и мюсюлманската вяра, вероятно не съществува град, който да е събудил толкова яростна религиозна любов, колкото Йерусалим. Завладяван, унищожаван и съграждан отново и отново, Вечния град се е превърнал в кристализирало безвремие, съхранило през вековете енигмата на божественото.

Колин Таброн тръгва след вековния шепот на камъните и пясъците на Йерусалим, заинтригуван от притегателната му духовна сила. През руини, светилища и пещери, по улици и пазари Таброн навлиза дълбоко в пластовете история и вяра, които изграждат тъканта на града – земния Йерусалим, все още кървящ от неотдавнашната Юнска война, и небесния, такъв, какъвто го виждат много от неговите жители, пръсналите се по света евреи, ревностно споменаващи го в молитвите си, и поклонниците от близо и далеч, търсещи упование и надежда в святостта му.

Под перото на виртуозния разказвач оживява „притча по-скоро за човека, отколкото за Бог, но без която Йерусалим би загубил значението си“.

 

Йерусалим е пълен със смайващи неща. Колин Таброн очевидно познава и обича всеки един камък в града.
Стилът му е ярък, но с изключително деликатно чувство.

Guardian

 

Задълбочен и проникновен… в своите разговори той успява да разкрие истинското религиозно значение на трите вери, обезсмъртили Йерусалим. Камъните оживяват в описанията му. Това е рядка книга, която човек отново и отново ще препрочита.
Observer

 

 

 

♦  ♦  ♦

Колин Таброн е романист и всепризнат майстор на класическия пътепис. Носител е на множество литературни отличия, включително „Хоторндън“ и наградата за пътепис „Томас Кук“. Преди да стане писател, работи в издателския бранш и режисира независими документални филми в Турция, Япония и Мароко. Първите му книги са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Йерусалим. През 1982 г. прекосява Съветския съюз с английската си таратайка, следван неотлъчно по петите от КГБ. Това приключение е описано в „Сред руснаците“ и вдъхновява следващите му пътеписи за Русия и Азия – „Зад стената“, „Изгубеното сърце на Азия“, „В Сибир“, „Сенки по Пътя на коприната“, „Огледалото на Дамаск“. През 2008 г. списание „Тайм“ го обявява за един от „50-те най-велики британски писатели след 1945 г.“, а от 2010 г. е президент на Кралското литературно дружество.

Ревюта на наши потребители за Йерусалим

* За да напишеш ревю е необходимо да си регистриран