„Да оцелееш като родител” срещу предразсъдъците и непоисканите съвети

 

Детето не идва с наръчник за употреба и трябва да разчиташ на собствените си сили и умения, както и на често непоисканите съвети от близки, роднини и… непознати. Понякога губиш почва под краката си и започваш да си мислиш, че само на теб ти се случва, не си добър родител и въобще както правиш, по-дяволите.

Но ето, идват Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова и други като тях, които ще разкажат за собствените си преживявания и ще те уверяват, че да отгледаш едно, две и повече деца не е чак толкова трудно. А ако погледнеш над нещата, даже ще се забавляваш. Искрено вярвам, че да можеш да се надсмееш над себе си е едно от най-ценните умения в живота.

Историите в „Да оцелееш като родител“ (изд. „Ciela“) започват от заветното забременяване и преминават през раждането, първите трудни месеци, кърменето, захранването, секса (или липсата му), ваксините, яслата, гледането на близнаци, самотното родителство и всякакви други теми, които вероятно дори не ти е минавало през ума да обсъждаш, преди да имаш деца. Всички тези разкази доказват, че не си сама в трудностите. Мислите, които са се въртели в твоята глава, вече са се въртели в нечия друга. Няма верни и грешни решения – нормално е да кърмиш, нормално е и да не кърмиш.

Книгата е събрала 41 текста, върху които не мога да се спра поотделно. Предполагам, че всеки ще си избере любим според личните си преживявания. Моите са: „Кой спал – спал. Мама полудя!“, „Че ти от какво си уморена? По цял ден киснеш в паркове и градинки!“, „Майка търси био тиквичка, превръща се в идиот“, „За мъките на готвенето“, „Аз никога няма да бъда такава майка“, „Всички ще умрем, мило дете“ и Коледни (м)Истерии“. Забавлявах и с доста откровения разказ „5 неща, които се случват със секса след децата“. Не е за хора с консервативно мислене, но все пак сексът е велика работа и ако има начин да се прави, то да се прави!“.

Автор: Преслава Колева, AzCheta.com