10-те най-търсени книги за декември

Зимата е вече тук, за да ни напомни колко важни са уютът, спокойствието и малките неща. Коледната суматоха и умението да оставаш сам със себе си винаги са били в своеобразна симбиоза през декември. Начините да отпуснем напрежението и да си почиваме от забързаното ежедневие са многобройни, но един от най-ефективните е четенето на хубави книги. Тук сме подготвили списък с най-вълнуващите четива на месеца. Не ги пропускай!

Приказка – Стивън Кинг, Бард

„Приказка“ е още един майсторски написан роман на Краля на ужаса. Този път Кинг ни води в един мистичен паралелен свят, където се води яростна битка между доброто и злото. Пряк участник в тази борба става 17-годишно момче, което по силата на съдбата се оказва въвлечено в този свят.

В началото на пандемията Кинг си задава въпроса какво може да напише, за да се почувства щастлив?

„Сякаш въображението ми чакаше да му задам този въпрос. Представих си огромен пуст град – изоставен, но жив. Видях празни улици, призрачни сгради. Видях разбити статуи (тогава още не знаех какви точно, но скоро щях да разбера). Видях огромен дворец със стъклени кули толкова високи, че върховете им се губят в облаците. Въз основа на тези образи изградих тази история.“

Матю Пери: Приятели, любовници и много ужасни неща, Рива

Звездата от култовия сериал „Приятели“ Матю Пери се завръща с една откровена и разтърсваща автобиография. Какво се крие зад успеха, как влияе голямата слава, кои са демоните, с които се бори години наред, и какви съвети може да даде на хората, тръгнали по лош път – на всички тези въпроси той отговаря искрено. Пери не се страхува да извади на показ зависимостите си и да разкаже за какво съжалява и къде е сгрешил.

„В една изключителна история, която само той би могъл да разкаже, Матю Пери отвежда читателите зад кулисите на най-успешния ситком на всички времена, като същевременно разкрива личните си борби със зависимостта към алкохола и наркотиците. Откровен, самоосъзнат и с характерния за него хумор, Пери подробно описва битката със зависимостите през целия си живот и какво ги е подхранвало, въпреки че привидно е имал всичко“, коментират от екипа на издателство РИВА.

Куражът винаги е сам – Роберто Савиано, Ера

Роберто Савиано представя поредния си документален роман, посветен на хората защитаващи справедливостта. В „Куражът винаги е сам“ е представен животът на неуморния борец срещу италианската мафия Джовани Фалконе, който е екзекутиран, заедно със съпругата и тримата си телохранители, през 1992 г. с бомбен атентат. Роберто Савиано изгражда личен портрет на Джовани Фалконе, навлиза дълбоко в живота на един човек, който изпитва страх, съмнения, трудности и терзания, но в същото време трескаво, последователно и безкомпромисно следва своята цел.

„Авторът умело потапя читателя в атмосферата на онези години. Проследява събитията и връзките между престъпни семейства, финансови следи, политически зависимости, фигуранти, съюзници, врагове, убийства, международни контакти, мафиотски закони – документ след документ, информатор след информатор, разследване след разследване. За да стигнем до разкритието на Джовани Фалконе, че мафията съществува и е отлично организирана система.“ – от анотацията на книгата.

 

Пътуването: Голямата панда и малкият дракон – Джеймс Норбъри, Изток-Запад

Пътуването през света на емоциите продължава за Голямата панда и Малкия дракон. Двамата приятели живеят добре в храма си, високо в планина, докато единият от тях не изпитва съмнението, че нещо му липсва. Тогава те заедно тръгват на едно изумително пътешествие в търсена на смисъла на живота. По пътя минават през много перипетии само за да разберат, че всичко, от което имат нужда, е вътре в тях.

„Промяната понякога изглежда страшна, но може да ни разкрие нови възможности, за които дори не сме подозирали. Нужно е само малко търпение, за да позволим на новото да поникне. И кой знае, може да се окаже много по-добро от всичко, което познаваме.“ – от анотацията на книгата.

 

Как да общуваме с непознати – Малкъл Гладуел, Жанет 45

Наръчник за това как наистина да опознаете околните от майстора на перото Майкъл Гладуел, автор на „Проблясък“. В книгата се обяснява защо трябва да спрем да взимаме нещата за даденост, да осъзнаем, че абсолютно всеки носи някаква маска и да разберем, че поведението на човек е обвързано с хиляди невидими обстоятелства.

Във време, когато светът изглежда непреодолимо поляризиран, една книга, която изучава причините, поради които грешно тълкуваме поведението на другите или напълно се проваляме в комуникацията, изглежда по необходима от всякога… Чете се като трилър.– Крис Бартън, Los Angeles Times

 

Нощен влак за Лисабон – Патрик Мерсие, Ентусиаст

Учителят по древни езици Раймунд Грегориус внезапно изоставя подредения си живот, за да започне своеобразно приключение. Той тръгва по стъпките на Амадеу де Прадо, по чиято книга е повече от обсебен. Докато проследява живота на Прадо, постепенно пред него се открива образа на един необикновен човек – лекар и поет, който се бунтува срещу диктатурата на Салазар. „Нощен влак за Лисабон“ е завладяващо изследване на съзнанието, възможността за истинско разбиране на друг човек и способността на езика да определя самите нас.

„Тази книга се чете почти на един дъх и не може да бъде оставена… Наръчник за душата, интелекта и сърцето.“ – Die Welt

 

Intuitio – Лоран Гунел, Колибри

Агенти на ФБР се свързват с писател, който притежава невероятна интуиция. Те го наемат да се опита да идентифицира терорист, който е бомбардирал кулите в САЩ, както и да се опита да идентифицира следващата цел. Книгата е базирана на реални научни данни. Всъщност Гунел обяснява, че е преминал през тестове за развиване на интуицията и те наистина работят.

Книгата повдига още основни въпроси, свързани с околната среда и как големите компании и държави просто продължават да замърсяват, без да се грижат, в името на икономиката и политиката, въпреки че може да показват добър екологичен фронт.

 

Ножицата – Юлия Спиридонова, Сиела

В новата си книги Юлия Спиридонова ни води на едно пътешествие в миналото и родовата ни памет. Писателката се вдъхновява за написването  на тази приказка от историята на собствения си род. Книгата се движи по дирите на една наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, предопределили съдбата на България. Изданието е подходящо и за малки, и за пораснали деца. С красивите си илюстрации на Дамян Дамянов е особено подходящо за подарък.

„Много, много отдавна, преди почти три столетия, войникът Хубан донесъл в дома си стоманена ножица. През годините тя се предавала от поколение на поколение, а ръцете, които я докосвали, били на учители и търговци, духовници и революционери, войници и художници. Ножицата преживявала много чудни, смешни, страшни и дори мистични приключения и взела участие в преломни за България събития.“ – от анотацията на книгата.

 

Моят Хюга дом – Майк Викинг, Хермес

След „Малък наръчник по хюга“ и „Изкуството да създаваме спомени“ Майк Викинг радва почитателите да домашната хармония и уют с „Моят хюга дом“. В тази книга той обяснява как дизайнът на дома може да подобри начина на живот и световъзприемането на човек.

„Хюга домът е място за общуване и смях; място, където получаваме сигурност, подкрепа и разбиране; място, където можем да бъдем себе си. Като се позовава на последните проучвания на Института на щастието в Копенхаген, авторът дава идеи за малки промени, с които да постигнем впечатляващи резултати: как стаята да изглежда по-просторна, защо да събираме гостите си около кръгла маса и как да използваме правилно осветлението.“ – от анотацията на книгата.

 

Всички демони са тук (Инспектор Гамаш 16) – Луиз Пени, Софтпрес

За всички почитатели на инспектор Арман Гамаш – той отново е тук. Новият случай ни води в Париж, където инспекторът ще се сблъска с може би най-заплетения си случай. Той се натъква на сложна мрежа от преплетени многомилионни компании, богопомазани магнати и обикновени хора по целия свят. За да разкрие престъплението, Арман трябва да стигне до основите на тази схема, а за това е нужно да се върне години назад в спомените си, за да прецени на кого може да се довери днес.