Какви занимания да изпълняваме с бебето преди сън, за да спи по-добре

Качественият и дълбок сън е от съществена важност за нормалния растеж на бебето. Той е основополагащ за неговото оптимално физическо, емоционално и психично здраве, като играе важна роля за детското когнитивно представяне, бдителност и памет. Един от най-големите кошмари на всеки родител е недоспалото бебе. Според статистиката, близо 50% от малките деца имат проблем със съня. Ключът към овладяването се крие в прилагането на рутинни занимания, малки ритуали преди заспиване, които дават усещане за комфорт, уют и сигурност, както за малкото човече, така и за родителите. Кои са те? Вижте в следващите редове.

Препоръчителни игри преди лягане

Ритуалът преди сън играе значителна роля при подготовката на вашето бебе още от първите месеци след раждането и оказва благоприятно въздействие върху неговото развитие през целия период на израстване. Бебетата и децата безспорно обичат рутината. Тя е като своеобразно мостче към съня, като игрите са един от начините за предразполагане на мъничето към бързо заспиване, показвайки му, че наближава времето за лягане. 

Ето и някои препоръчителни забавления:

  • Намалени светлини: приглушете светлините, осигурете нужната тишина и добавете малко забавление с помощта на сянката на ръцете си. Може да направите различни фигури, животни или човечета на стената, разказвайки увлекателни истории. Това е един творчески начин, който отключва креативността и въображението на бебето;
  • Игри с пръсти: използвайте стари народни игри като Варила баба кашица или Бабо дай огънче, които изключително много радват и забавляват мъничетата;
  • Занимания за развиване на фината моторика;
  • Релаксиращи рутини;

Полезни течности за бебето за спокоен сън

Една от най-полезните течности за бебето за лесно заспиване, несъмнено е топлото мляко. То е богато на калций и триптофан – вид аминокиселина, която има седативно свойство върху организма, като калцият от своя страна помага на мозъка да усвои триптофана. Това е и причината поради, която мъничетата обичат да пият мляко при лягане.

Друга течност, която може да помогне със съня  е чаша топла вода. Тя стимулира храносмилането, поддържайки оптималните нива на вода в тялото, което е и гаранция, че детето няма да се събуди жадно. Освен това доброто храносмилане, означава по-добър и спокоен сън. 

Песнички или приказки за приспиване

Друг препоръчителен класически метод са песничките или приказките преди сън. Децата обожават цветни книжки с много картинки, както и весели мелодии. Може да изберете няколко поучителни истории с морални ценности, които ще се загнездят в подсъзнанието на малчугана докато спи. 

Важно е изборът на рутинни активности преди лягане, да бъде съобразен с възрастта, характера и уменията, които е развило малкото човече към настоящия момент.

 В онлайн магазин Озон може да намерите богато разнообразие от играчки, книжки, различни занимателни средства, с помощта на които да осигурите бързо заспиване на бебето.