Как да изберем подходяща раница за първокласник?

Първият учебен ден несъмнено е най-вълнуващ за първокласниците и техните родители. С наближаването му, освен емоциите, се появяват и множество въпроси, които чакат отговори. Един от най-важните е „Как да изберем най-подходящата раница за 1 клас? „. За да се превърне тя не само в красив, но и в полезен аксесоар, трябва да се обърне внимание на няколко неща, но най-вече на съотношението между теглото и ръста на детето и характеристиките на самия модел раница, като се вземат предвид и личните предпочитания на малчугана за стил и цвят. На първо място, идеалната раница трябва да е удобна и здрава, да има достатъчно място за съхранение и то да е обособено в подходящи отделения и джобове. Същото така, раницата трябва чисто визуално да се харесва на детето, за да иска да я носи и показва. От съществено значение е и цената на чантата. За щастие днешните производители имат голям набор от модели, които ще удовлетворят изискванията на всеки родител и дете. Най-важните фактори, които трябва да имате предвид при избора, са следните:

Тегло, което трябва да побира раницата:

Още от първи клас децата имат много учебници, тетрадки и пособия, но здравословното правило е, че чантата, заедно с всичко в нея, не бива да надхвърля 10-15 процента от теглото на детето. Научете ученика да слага в раницата само най-необходимото за всеки отделен ден, за да се избегне претоварване и гръбначни изкривявания.

Гръб на раницата:

Препоръчително е гърбът на раницата да бъде ергономичен – твърд с меки подложки на нивото на кръста.

Размер на раницата и брой на джобовете:

Ширината на раницата не бива да превишава ширината на раменете на детето, а височината ѝе добре да бъде до 40 см. Отделенията трябва да са най-малко две и с достатъчно външни и вътрешни джобове, които да побират мобилен телефон, бутилка за вода, ключове и т.н.

Вид на презрамките:

Презрамките трябва да бъдат удобни, меки и задължително регулируеми. Много важно, за правилното костно развитие, е чантата да се носи и на двете рамена едновременно.

Вид на материята:

Препоръчително е материята да е дишаща, издръжлива и водоустойчива. Добре е да има подплата, за да издържа тежестта на учебниците. Модерните чанти обикновено са направени от рециклиран, лек и устойчив материал.

Външен вид:

Начинът, по който изглежда раницата, е от голямо значение за първолаците. Както всичко и тук има мода за всяка година, така че е добре да обсъдите с детето си какъв стил и цвят му харесват най-много. Раниците на колела през последните години станаха доста популярни, тъй като могат лесно да се дърпат и позволяват носенето на повече тежест. В този смисъл  те са един добър вариант за началното училище. С цел безопасност е добре да се избират чанти със светлоотразителни елементи.

Отделете необходимото време, за да изберете най-подходящата раница за детето си, разгледайте подробно и преценете нейните характеристики, за да му служи тя дълго и добре. Тук сме избрали няколко модела, които наистина си заслужават да им обърнете внимание и обхващат широк спектър от видове, предпочитания и ценови диапазони: