Конструкторът LEGO навършва 66 г.

2012 г. е годината, в която господарката в детския свят Barbie е детронирана!
Ако и ти като нас се чудиш, кой би отместил любимата на всички кукла, ще кажем само една дума – LEGO.
Историята на конструктора, който може да ти е познат единствено заради натъртените ти ходила, започва от компания за мебели и извървява турбулентен път до върха.  

През 2024 година емблематичният конструктор навършва 66 г. и това е повод да се върнем в началото на историята му, за да разберем кое направи цветните тухлички толкова обожавани от различни поколения.

Как възникват конструкторите?

1958 е годината, в която собственикът на компанията Годтфред Кърк Кристиансен подава първия патент на LEGO тухла в Датската служба за патенти и търговски марки.
Връщайки се 30 години назад, бащата на Годтфред – Оле Кирк Кристиансен купува мебелна компания, която след редица икономически кризи принуждават Оле да прекрати бизнеса с мебели и да започне да изработва дървени детски играчки. 

Провокиран от липсата на играчки насочени към креативността на децата, неговият син Готфрид създава “LEGO система за игра”, чиято цел е да спомага за развитието на двигателната моторика на малчуганите.
90-те години довеждат LEGO до големи загуби, което провокира собствениците да потърсят нова аудитория. От този момент нататък LEGO започва стремглавия си път нагоре.

Своеобразният връх на компанията е достигнат през 2012 г., когато LEGO е обявена за най-голямата компания за играчки в света, оставяйки зад себе си дори фирмата производител на Барби – Mattel.

Необятната вселена на LEGO е толкова интересна и богата, че няма да ни стигне само тази статия, в която да ти я разкрием. Затова решихме да ти споделим няколко интересни факти за него.

Любопитни LEGO факти

  • През 1968 г. отваря първият тематичен парк LEGOLAND в Дания – туристическо селце, което е изцяло изградено от лего плочки, и в което всеки може да отседне. 
  • Дървеното пате е първият и най-известен продукт, произведен от LEGO. Играчката бе възродена пред 2011 г. 
  • През 2009 г. британският водещ Джеймс Мей построява къща в реални размери от LEGO части. За строежа са нужни около 1000 доброволци, които изграждат двуетажната сграда в рамките на месец.  
  • LEGO произвежда около 60 милиарда цветни тухлички всяка година.  
  • Всяка година се произвеждат около 340 милиона човешки фигурки LEGO.
     
  • В света има около 4 милиарда LEGO фигури, което се равнява на над половината от световното население. 
  • През 2022 г. между 70 и 80 % от LEGO мини фигурите са мъже. От компанията обещават да въведат повече дамски фигури в колекцията си.  
  • Главата на фигурките LEGO е куха, за да се избегне животозастрашаваща ситуация, ако дете глътне елемента. Дупката в средата на главата позволява малчуганът да продължи да диша. 
  • Компанията предлага конструктори с инструкции на браиловата азбука, след като техен клиент ги моли да създадат комплекти за незрящи. 
  • LEGO партнира с Lamborghini, за да създаде суперавтомобил в реални размери. За конструирането на колата са били необходими над 3200 часа и 400 хиляди LEGO части. Експонатът тежи 2200 кг., което е с над 600 кг. повече от тежестта на истинско Lamborghini.

Защо LEGO е полезен?

Полезен е за ума
Проучвания сред стотици детски играчки показват, че LEGO може да подобри широк набор от умствени способности при малките деца, сред които пространствената интелигентност и фината моторика. Чрез различните части на конструктора децата имат възможност да развият творческите си умения и въображението си.

Дълготраен и разнообразен
Години ще са необходими, за да наредиш всички възможни варианти на сет LEGO. Това прави конструкторът един от най-дълготрайните и ефективни играчки.

Най-големите LEGO сетове:
LEGO впечатляват и с внушителни сетове, за някои от които са нужни повече от един човек и десетки часове редене. Ако се чудиш кои са най-големите LEGO конструктори към днешна дата, нека не те държим в напрежение. 

  1. LEGO Art World Map – 11 695 части
  2. LEGO Eiffel Tower – 10 001 части
  3. LEGO Titanic – 9 090 части 

РАЗГЛЕДАЙ ВСИЧКИ LEGO МОДЕЛИ ТУК