Най-интересните книги от април

Съвсем в унисон с шареното време навън е априлският Топ 10 четива на Озон. С други думи – има от всичко! Ако ти се иска да научиш истории за впечатляващи пътешествия и запомнящи се срещи, разхожда ти се до звездното небе, в настроение си за северозападен хумор и си любопитен да разбереш коя е камериерката Моли, известна във вече над 40 държави, запознай се с нашите предложения!

1Q84 от Харуки Мураками, изд. Колибри

Този роман е поклон пред Джордж-Оруеловата „1984“. В стил Мураками, разбира се.

Годината е 1Q84. А светът е с две луни. Две са и съдбите, на които предстои да се преплетат завинаги. Аомаме и Тенго живеят в необикновена реалност. Наистина необикновена. В какво може да се превърне тя? Съществува ли изобщо? И, ако да, само една ли е?

„Когато в Япония са публикувани първите две книги на „1Q84“, читателите разграбват милионния тираж и са завладени изцяло от историята на Аомаме и Тенго. Година по-късно Мураками съвършено неочаквано публикува книга трета на романа, криеща развръзката на необичайното повествование, в което ни потапя разюзданото му въображение.“ – от анотацията.

Настоящото издание на „Колибри“ обединява всички книги от забележителната трилогия.

От първата до последната си страница тази история е обещание за незабрава.

Истории от ръчния багаж от Георги Милков, изд. Книгомания

Срещи, които докосват, и далечни дестинации, пътуването до които си е заслужавало всеки километър. Това са историите на Георги Милков – един истински колекционер на преживявания.

Приготви се за „Задочни разкази за разни особи и персони за чудо и приказ“, „Неочаквани срещи с дълго чакани хора (Стоичков, Кадафи, Путин)“ и дори „Шепот от отвъдното“…

А каква е причината книгата да носи това интересно заглавие? Ще разбереш още от първата ѝ страница!

Живак. Романът от Димитър Живков, изд. Сиела 

„Не са напрегай да разбереш – не моаш! Не моаш, що мозъко ти а станал на камик, а сръцето ти а напукано куту суа земя у бостан, къде не а видвала вода три недии…“

Тези думи са достатъчни, за да стане ясно, че историята е за хора със сърца. Безкрайно забавна, изпъстрена с колоритния език на Северозапада, но в същото време и предизвикваща сериозен размисъл за истински важните неща от живота.

„След над 10 години на сцена и 250 представления пиесата „Живак“ получава своето литературно преображение – допълнена с още много лакърдии, шеги и истории от животите на обичаните герои на Димитър Живков!“ – от анотацията.

Камериерката от Нита Проуз, изд. Лабиринт

„Камериерката“ е роман за, на пръв поглед, невидимата Моли. Идва обаче ден, в който всички я забелязват. Причината – Моли открива мъртъв (много мъртъв!) богатия господин Блек в една от стаите на хотела, в който тя работи.

Задълженията на камериерка изискват безупречно почистване след всеки гост, но по силите на Моли ли ще бъде да разчисти и тази бъркотия, след като се превръща в основната заподозряна за мистериозната смърт?

Книгата вълнува, без да напряга излишно. Увлекателно четиво за всички, които искат да се насладят на безупречно написано „уютно“ криминале! Предстои историята да оживее и на екран.

Арсен Люпен – джентълменът-крадец от Морис Льоблан, изд. Знаци

Това издание на „Арсен Люпен – джентълменът-крадец“ е истинска наслада за сетивата! Прекрасно илюстрираната от Винсент Малие книга ще впечатли всеки ценител на изкуството.

Приключенията на Арсен Люпен вече десетилетия обикалят света и се превръщат в любими на все повече хора. Харизматичният крадец, който е и безупречен джентълмен, притежава всички качества, за да създаде (а после и да разплете) най-невероятни загадки, макар и невинаги с обичайните похвати и подход. Именно това го прави и толкова специален.

Уникална книга-копие на първото издание от 1905 година, с превод от оригинала.

Лазар от Ларш Кеплер, изд. Ентусиаст

„Струящата от бялото небе светлина разкрива света в цялата му неподправена жестокост, както сигурно е изглеждал и за Лазар, когато се е въздигнал от гроба.“ – откъс.

Най-безмилостните престъпници из цяла Европа започват да умират по ужасяващи начини. Първоначално изглежда, че досегът им с подземния свят най-накрая ги е застигнал, но истината е друга. „Миналото невинаги остава заровено“ и двама души разбират това по-добре от всички други – инспектор Юна Лина и неговата надежда за разрешаване на случая – Сага Бауер.

„Лазар“ поддържа почти непоносимо ниво на напрежение през цялото време и кара читателите да се страхуват, че всеки момент някой ще бъде убит по изключително жесток начин“ – Publishers Weekly.

Истинска вселена от мрачни предчувствия и тъмен замисъл.

Дом за нежелани момичета от Джоана Гудман, изд. Прозорец

50-те години на ХХ век се оказват трудно време за неподходящата в очите на всички любов между 15-годишната Маги и сина на бедно съседско семейство – Габриел. Не по-лека е и съдбата на плода на тази тяхна любов. Елоди е дадена за осиновяване и първите 17 години от живота ѝ са низ от трудности, малтретиране и печал. Благодарение на своя ум и упоритостта си обаче, тя оцелява в тази непоносима среда.

Три съдби се срещат, за да се разделят веднага след тази среща. Ще се пресекат ли пътищата им отново?

„Дом за нежелани момичета“ е огледало на човешките страсти, копнежи и ценности. Изисква се смелост да прочетеш такава книга и да се изправиш срещу отражението.

Богатство от Ернан Диас, изд. Бард

Това е историята за богатството на Бенджамин и Хелън Раск – двама души, които миналото познава, а бъдещето ще помни.

„Жестока и точна като скалпел дисекция на капитализма, класата, алчността и значението на парите…“ – от анотацията на книгата.

Действието в романа обхваща цял век – купища тайни, съдбовни срещи и силни емоции бележат всяка страница на книгата и ни карат да се замислим дали има нещо вярно в прочутата максима, че целта оправдава средствата.

„Модерен и завладяващ… Великолепен роман за възходи и провали, съпрузи и съпруги, неописуеми богатства и неизразимо нещастие…“ – Опра Дейли.

Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи 1: Пратеник през портала – Ненко Генов, изд. Студио Артлайн

Първото хубаво нещо в тази книга е, че има продължение! Дори преди да я прочетеш докрай, ще се съгласиш с това.

Невероятният и забавен разказ за „дързък, смел до безразсъдство въздушен пират, чийто летящ галеон кръстосва небесата“ започва със среща между създателя на този образ (хлапе на име Мат) и самия въздушен пират – капитан Клод. Срещата е съвсем, ама съвсем истинска и има една едничка цел – Мат да даде шанс на таланта си и да завърши историята, чийто главен герой стои пред него.

Има ли по-голям стимул да повярваш в нещо от това да се срещнеш наяве с частичка от мечтата си? Мечтатели и приключенци – тази е вашата книга!

Истории за звездното небе от Гертруде Кийл, изд. Изток-Запад

Когато си на 8 и се налага да прекараш цяла седмица с намусената си леля, просто е задължително да направиш нещо, за да не полудееш от скука. На същото мнение е и Вилям. Неговото откритие (копче, което кара леля Гунвор да разказва истории) е истински подарък както за него самия, така и за всяко дете (а и възрастен), което ще прочете книжката „Истории за звездното небе“.

Науката е прелюбопитно поле за изследване, а когато екскурзовод из него е леля Гунвор, направо не ти се иска да си тръгваш от там. В историите ѝ блестят звезди, появяват се Коперник и Нютон, падат ябълки… Или иначе казано – никога не е скучно!