Неизвестни факти за пъзелите, за които не си подозирал

Всеки има поне един пъзел в дома си. Знаете ли, обаче, че за съществуването на пъзелите трябва да сме благодарни на лондонския картограф Спилсбъри. Без да осъзнава той създава едно от най-харесваните занимания за милиони хора, без което времето със семейството и приятелите нямаше да са същите.

На Световния ден на пъзела, когато честваме 264 г. от създаването му, повдигаме завесата за малко познатите и любопитни факти, обгърнали едно от най-известните забавления и развиване на ума.

Първият пъзел е измислен през 18 век от картограф

Класическият пъзел, какъвто го познаваме днес, е измислен от картографа Джон Спилсбъри през 1760 г., за да може по-лесно малките деца да учат география.
За целта той залепя карта на Европа върху дървени плоскости и ги разрязва на парчета, след което кара децата да наредят картата правилно. За кратко време пъзелът добива широка популярност, което е и причината да се интегрират в учебните заведения, като чрез тях децата започват да усвояват по-лесно нови уроци и същевременно да се забавляват.

Първоначално пъзелите се наричат „разчленени карти”

Едва ли много хора знаят, че любимото им занимание, първоначално е носeло странното наименование „разчленени карти”. Еволюирайки през годините, създателят му решава освен географските карти, да въведе различни теми, като животни, азбука, числа и т.н.
Началото на XX в. е преломен период в историята на пъзелите. През 1909 г. изобретателят им започва да използва автоматичен трион, с който изрязва разнообразни модели и извивки, за да направи пъзела по-сложен.

Били са достъпни единствено за аристокрацията

Противно на сегашните консуматорски времена, в зората си пъзелът е бил достъпен единствено за заможните аристократични семейства. Всяко парче е било изработвано ръчно от скъпо махагоново или кедрово дърво, което могли да си позволят малцина.
Масовото индустриално производство през XX в. прави пъзелите достъпни за населението, което преоткрива настолните игри с тях. За ценителите към днешна дата има производители, които се придържат към първоначалните техники за изработка, което прави пъзелът още по-важен. 

Помагат за развитието на деца аутисти

Американски проучвания доказват, че пъзелите са благотворни за деца с аутизъм.
Според изследванията, пъзелите помагат за координацията на левия и десния мозък и за цялостното когнитивно развитие на детето. Лявото полукълбо отговаря за логическото мислене, а дясното за творческите способности. Реденето на пъзел стимулира изграждането на фини двигателни умения, тактилни познания и развива способностите за четене и писане.

Най-сложният пъзел е принтиран от двете страни

Най-сложният пъзел изобразява далматинци и е само с 529 части. Няма шега и измама, но знаем, че се чудиш защо е най-сложният!Отговорът е ясен – пъзелът трябва да бъде решен и от двете страни. Всяка плочка трябва да бъде съобразена с формата, цвета и пасването и от двете страни. Причина, заради която може да го редите със седмици.

Отпразнувай както подобава Деня и пъзелствай с любимите си хора!

 

РАЗГЛЕДАЙ ВСИЧКИ МОДЕЛИ ТУК