Кукла Kimmidoll

Кукли Kimmidoll – създадени с уважение към живота

Пожелайте щастие, доброта и уважение с… кукла Kimmidoll – създадена с уважение към живота

 

Когато се заговори за подаръци-кукли, много хора се отдръпват, притеснени от утаилите се в съзнанието ни образи на розови Барбита, плачещи кукли-бебета, пеещи розовобузи дечица и дори на лъскав Кен в смокинг, по-съвършен от агент 007. Да, ала този път не! Куклите, за които ще ви разкажем съвсем не са това, те са символ на всичко важно, светло и добро в живота ни.

А историята им тръгва от търсенето на съвършения пролетен цвят, от съзерцанието и пресъздаването на нещо перфектно, за което човешките изразни средства са осезаемо бедни… Досега. След много мисъл, опити и не на последно място проучвания, е създадена линия малки, символични кукли, които са кристален израз на Източната красота – Kimmidoll – въплъщение на огромна, овладяна страст, уважение към живота и неговите ценности, съчетани със съвременните традиции.

Идеята за куклите Kimmidoll идва от японските Kokeshi – традиционни дървени играчки, състоящи се от цилиндрично тяло и прикрепена към нея, отделно изработена глава. Височината им варира от няколко сантиметра до почти един метър.

Кокеши, по някои данни, водят своето начало от североизточна Япония – област с гори и развито селско стопанство. Въпреки че официалната дата на раждане на kokoeshi е средата на периода Едо (1603 г. – 1867 г.), експерти смятат, че куклите са на повече от 1000 години. Майсторството в изработката им сочи, че развитието на кокеши изкуството е станало в центрове на занаятите като Киото, Нара и Кагошима, запазили традициите до наши дни.

Няма еднозначно обяснение защо са започнали да се изработват куклите. Според една от версиите те са прототип на шаманските фигури, които са използвани в ритуали за викане на духове – покровители на търговията с коприна. Според други са били един вид кукли-дарове, които слагали в колибите си бедните хора, надявайки се да намерят нов дом на многото си деца, които не можели да изхранят. Най-често тези дечица били момичета – по-нежеланите рожби – и затова Кокеши (забравените деца) били само момиченца.

Друга, много по-оптимистична версия за създаването на куклите, е от XVII век, когато в тези райони, известни с топлите си извори, пристига съпругата на шогуна – военния владетел на страната, която страдала от безплодие. Говори се, че след като ѝ подарили кукла от местните майстори, тя родила момиченце. Именно тогава Кокеши се превърнали в знамение за добро във всеки дом!

Именно тази философия за даряване на късмет и щастие на приятели и членове на семейството, дава стимул за създаване на марката Кимидол – съвременни колекционерски кукли, съчетаващи микс от традиции и модерна творческа чувствителност, почерпена не само от Изтока, но и от Запад.

Kimmidoll са семейство на съвременни кукли-герои, всяка създадена с любов и респект към истинските стойности на живота. Като съвършена колекция или като декоративен елемент в дома, тези уникални кукли ще сложат акцент на всеки важен момент в живота и ще бъдат спомен от него.

Всяка от куклите е с уникален вид, дрехи и изражение. Те предават от човек на човек вярата в добротата, щастието и уважението. За да знае всеки какво му е пожелано, всяка Kimmidoll пристига със специална карта с описание на символиката, която носи.

Философията на съвременните Kimmidoll е вдъхновена от красотата на природата и света около нас, както и вдъхновяващите ценности, които всяка кукла представлява. Дизайнерският екип на марката влага много любов и сърце във всяка кукличка, а графиката е микс от традиционното източно изкуство и съвременната западна графична символика. Всеки проект е опит за баланс между двете култури, опит всеки да открие себе си в тях!

За всеки, който иска да дари добро, сред Kimmidoll има не само фигури на кукли, но и нарисуваните им образи върху различни предмети – огледала, малки дамски чанти, чаши, ключодържатели. Едно остава непроменено – смисъла, който носят и доброто, кодирано в тях!