Топ 5 детски книги, чрез които децата развиват емоционална интелигентност

Пирина Воденичарова е създател на „Нито ден без книжки“ – общност за детска литература, насърчаване на детското четене и подкрепа към родителите в отглеждането на деца, които четат за удоволствие.

“Нито ден без книжки” е общност от родители, педагози, издатели, илюстратори, писатели, библиотекари, психолози и въобще хора, чието сърце гори за детските книги. С над 45 000 членове, “Нито ден без книжки” се превърна в най-голямата общност за детска литература и насърчаване на детското четене в България. В общността ежедневно се дискутира стойностната детска литература, въпросите около авторското право и навлизането на AI в книгоиздаването и родителска литература. Усилията на Пирина са насочени в посока да поддържа общността на високо ниво, да я развива спрямо пазара, и нуждите на съвременните деца и родители.

Тук тя е представила своите 5 любими детски книжки, насърчаващи емоционалната интелигентност във всеки млад читател.

„Извън буркана“ от Дебора Марсеро

Историята в книжката представя Люелин – малко зайче с големи чувства. Той не обича да се чувства изплашен, тъжен, ядосан или засрамен. Затова му хрумва идеята да събира всяка една емоция в буркан, но впоследствие той се спуква. Пирина споделя, че това е едно от първите неща, които децата трябва да научат за емоциите си – те не бива да бъдат потискани.

„Петте съвета на Господин Муза (Търсачи на истории 4)“ от Радостина Николова

Книжката ни запознава с малкото момиченце Шери, която е изгубила своето вдъхновение. На помощ в този момент идва Господин Муза, който благодарение на причудливи задачи ще помогне на Шери да открие отново своето вдъхновение. Творбата е подходяща за всички млади читатели, които тепърва се гмуркат в света на книгите.

„При дивите неща“ от Морис Сендак

„При дивите неща“ е книга в картинки, която е съсредоточена върху детския гняв, отегчението и жаждата за приключение. Книгата е носител на медала „Калдекот”, с който всяка година се отличават най-добрите американски картинни книги. Пирина споделя, че творбата помага на децата да се асоциират с героя и да си извадят сами поуката, че гнева никога не бива да бъде адресиран.

„Ти си градинарят на своето сърце“ от Оливие Клер

Поредицата за зайчето Помпон разкрива силата на емоциите и тяхното отражение върху самочувствието и връзките с близките хора. Прекрасната детска книжка, казва Пирина, е полезна както за децата, така и за техните родители.

„Ния и таласъмското съкровище“ от Весела Фламбурари

Последната книга от списъка не е тясно обвързана с детските емоции, но генерално спомага за личностното развитие на младите читатели, за да имат богат арсенал от истории и герои, за които знаят през книгите, споделя Пирина. Детската творба ни пренася в един вълшебен свят, в който се акцентира върху истината и вечната любов.

Ние от Ozone също се опитваме да насърчим четенето на само в младото поколение, но и във възрастните. Поради тази причина, за втора поредна година организираме церемонията „Книга на годината“, с която да почетем твоите любими творби.

Кои са големите тазгодишни победители можеш да видиш ТУК, а ние ти пожелаваме приятно четене и повече книжни емоции!